2019. április 19., péntek

Útvonal

Tesztek » Hálózat rovat

Tenda Nova: létezik-e mesh Wi-Fi olcsón?

Más rendszerekhez képest harmadáron ígér teljes házat lefedő WLAN-t a Tenda – vajon miről kell ezért lemondani?

Bevezetés, dizájn

A mesh WLAN rendszerek alapvető vonzerejét a nagyon egyszerű beállítás és a nagy lefedettség jelenti – azaz nem kell számítógépes szakembernek lenni ahhoz, hogy egy olyan Wi-Fi hálózatot építsünk ki akár egy többszintes házban is, amely minden szobában kellő jelerősséget és sebességet biztosít. Ahogy korábbi tesztjeinkben is láttuk, ezért cserébe viszont extra szolgáltatásokról kell lemondanunk, miközben az árak is igen borsosak. Ez utóbbin biztos, hogy változtat a Tenda Nova MW6, hiszen háromegységes készletben körülbelül 60 000 forintba kerül. Már csak az a kérdés, hogy mi marad a lefedettségből és a sebességből?

Hirdetés

Külső

A dizájnra egyből ötöst adnánk a cégnek: a kisméretű, kocka formájú egységek könnyedén elhelyezhetőek bárhol, a NOVA feliratból és az apró LED-ből álló „díszítés” is visszafogott, az MW6 tehát könnyen beilleszthető bármilyen lakásbelsőbe. A kockák négy alacsony lábon állnak, az alul elhelyezett csatlakozókból a kábelek pedig egy kis kivágáson vezethetőek el a készülék mögött. A Zyxel Multyhoz hasonlóan falra rögzítési opciót itt sem kapunk, de ez a méretek miatt kevésbé zavaró.


[+]

A külsőre – és feladatra is – teljesen egyforma egységek alján összesen három csatlakozót találunk: egy a külső tápegységhez tartozik, a másik kettő pedig Gigabit Ethernet. Ezek közül a központi egységen az egyik használható WAN portként, míg a többinél mindkettő bevethető LAN csatlakozóként, két vezetékes eszköz számára.


[+]

A kezelőszervek közé tartozik még az apró, tűvel benyomható reset gomb, és a már említett LED, mely színével tudósít bennünket például az internetkapcsolat meglétéről vagy az egyes node-ok közötti kapcsolat teljesítményéről.

Belső

A Nova MW6 belsejében Realtek termékekre támaszkodó hardvert találunk: egy Realtek RTL8197FS chipre épül, amely egyben a 2,4 GHz-es sávot is biztosítja, x2-es antennakiépítéssel. Az 5 GHz-es sávhoz egy Realtek RTL8812BRH chip adja az alapot, szintén x2-es antennákkal. Ami szokatlan, hogy Bluetooth nincs a Novában, ami azzal jár együtt, hogy beállítása egy picit bonyolultabb, mint legtöbb versenytársának. Továbbá le kell mondanunk az olyan extrákról, mint az USB, a belső felépítésből adódóan pedig a 2,4 GHz-es sávban legfeljebb 300 Mbps, az 5 GHz-es sávban 802.11ac szabvány használatakor pedig legfeljebb 867 Mbps sebességre számíthatunk.

Papíron persze mindkét adat megfelelő lehet a vásárlók túlnyomó részének – gyenge pontja ugyanakkor a rendszernek az, hogy hiányzik belőle a dedikált backhaul csatorna, vagyis az egyes Nova modulok ugyanazt az 5 GHz-es hálózatot használják az egymás közötti kommunikációra, mint a hozzá csatlakozó kliensek, ami csökkentheti a hálózat sebességét.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Előzmények

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.