Sony 46NX710 3D LED LCD tévé teszt

Hirdetés

Előzetes és ideális képbellítások

Általában úgy működnek a dolgok, hogy a felhasználó néhány előre eltárolt beállítás közül kiválasztja a számára leginkább szimpatikusat, aztán reménykedik, hogy a döntése úgy-ahogy megállja a helyét, ha nincs kedve molyolgatni a paraméterekkel. A Sonynál sok más mellett ebben is újat húztak tavaly, hiszen többlépcsősre emelték ezt a rendszert.  Első lépésben a három alapbeállítás közül kell választanunk (Normál, Élénk, Egyéni). Ezek közül sajnos igazán csak az egyéni használható, ha valami tényleg rászán némi energiát a beállításokra. A fényerőt mindenképpen érdemes azonnal lejjebb venni, mert mind a Normál, mind az Élénk brutálisan világos, ami a színek természetességének sem tesz túl jót. Az alábbi ábrán e két beállítást vizsgáltuk meg kalibrátor segítségével.

A kép jobb oldalán látható, hogy a bemért 18 szín milyen mértékben tér el a referenciától. Ennek meghatározására használatos a DeltaE, ami egy olyan numerikus érték, amely két különböző szín távolságát határozza meg egy színrendszeren belül. Minél kisebb a DeltaE értéke egy adott színnél, annál közelebb áll a referenciához, vagyis annál jobb.

Az alapbeállítások meghatározása után a Scene menüpont alatt kijelölhetjük, hogy milyen jellegű tartalmat is nézünk, és a televízió ehhez mérten módosítja az egyes paramétereket. Ez utóbbinál a Mozi, Játék, Fotó, Grafika, Általános, Sport, illetve Automatikus mellett található zenei tartalmakhoz optimalizált beállítás is, azaz meglehetősen sok opció közül választhat a felhasználó. Ez a már említett Scene funkció, amely a távirányítóról közvetlenül elérhető egyetlen gomb megnyomásával, igen jól néz ki, látszik, hogy ebbe belerakták az energiát annak érdekében, hogy elbűvöljék a felhasználót.

Az alábbi, szintén a kalibrátorral, illetve a LaCie Blue Eye Pro névre hallgató alkalmazással készült ábrákon eme opciók közötti eltéréseket mutatjuk be, miután már bekalibráltuk a tévét. Sorrendben: Általános, Automatikus, Fotó, Grafika, Játék, Mozi, Sport, Zene.

Alább pedig azok a beállítások láthatóak, amelyek szerintünk, illetve a műszerek szerint a legjobb képminőséget eredményezik:

Sony KDL-46NX710
Háttérfény 5
Kontraszt 93
Fényerő 22
Színtelítettség 50
Színárnyalat 0
Színhőmérséklet Meleg 2
Zajcsökkentés Ki
Motionflow Ki
Fekete korrekció Ki
Dinamikus LED vezérlés Ki
Gamma 0
Tiszta fehér Ki
Élő szín Ki
Fehéregyensúly vörös 0
Fehéregyensúly zöld -13
Fehéregyensúly kék -18

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • Sony

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés