Sony 46NX710 3D LED LCD tévé teszt

Médialejátszó

A Sony sokáig ellenállt, azonban be kellett látniuk, hogy ebben a harcban nem győzhetnek, így a tévéiket már ők is ellátják integrált médialejátszóval, amely a képek és zenék mellett videók kezelésére is képes. A tartalom típusát a főmenüből kell kiválasztanunk, nincs egy központi fakk, ami csak az USB-n csatlakoztatott adattárolóval foglalkozik, hanem a témakörök (Zene, Fénykép, Videó, Hálózat) között jelenik meg az USB eszköz, mint forrás. Kényelmetlen és nehézkes ez így sajnos.

Filmek

Hirdetés

Az audiovizuális tartalmak széleskörű kezelésének lenne igazán sok értelme. Ezek vizsgálatához korábbi tesztcsomagunkat használtuk. Sokat foglalkozni ezzel sajnos nem kellett, hiszen mindössze az AVCHD (BDAV_1080p@8Mbps.m2ts) fájlt, a DivX-et és az Xvidet ismerte fel, ám ez utóbbit nem volt hajlandó lejátszani. Tehát se MKV, se MOV, se WMV, se TS. Ez már látatlanban is elég karcsú. Az talán kicsit kárpótolhat, hogy a két támogatott formátumból a lehető legtöbbet hozta ki a készülék.

Az AVCHD tökéletes, hibátlan, a nagyfelbontású tartalom folyamatosan akadozás nélkül, teljes színhűség mellett jelenik meg. Ezt látva bánja az ember igazán, hogy a HD tartalmak sugárzása terén még sehol sem tartunk. Egy ilyen készüléken SD tévéadásokat vagy filmeket nézni olyan, mintha egy Koenigsegg-gel a körúton poroszkálnánk a pénteki dugóban. A DivX megjelenítésével sincs semmi gond, bár itt már a forrás alapminősége is problémás volt, és ezzel a készülék sem tudott csodát tenni. Külső feliratok hozzáadása megoldott, de csak akkor, ha ugyanaz a fájl neve és ugyanabban a könyvtárban van, mint maga a tartalom. Kár, hogy a feliratok kegyetlen rondán néznek ki, másfél-két méterről is nehezen olvasható a betűk közötti nagy távolság miatt, négy méterről pedig kimondottan élvezhetetlen.

Képek és zenék

Zeneszámok terén csak az MP3 kiterjesztésű fájlok jöhetnek szóba. A rendszer meglehetősen primitív, a felhasználónak csak annyi lehetősége van, hogy kijelöl egy könyvtárat és az abban található dalokat a tévé lejátssza. Sajnos lejátszási listát nem állíthatunk össze, és az ID3 tagek kezelésére sem képes az eszköz. Így az ott elrejtett információk alapján - pl. stílus - sem rendezhetjük a nótákat új sorrendbe.

Egy dal elindítása után információt kapunk annak címéről, az előadóról, illetve az albumról, de semmi több. Hiába található meg a borító képe a könyvtárban, azt már képtelen kirakni a képernyőre. Meglehetősen szegényes a végeredmény, főleg ha azt vesszük, hogy a konkurens tévék olykor milyen látványos megoldásokat vetnek be. Az Info gomb megnyomása után megjelenik egy skála, amelyen követhető, hogy mennyi van még hátra az adott számból. Szintén negatívum, hogy innen nem lehet kiugrani a Hangmenübe úgy, hogy folytatódjon a muzsika, azaz ha nem tetszik valami, akkor be kell lépni a Hangmenübe, ott állítgatni valamit érzésre, ismét elindítani a dalt, és ha nem tetszik, akkor vissza megint. Egy idő után ez piszok fárasztóvá válik, és hagyja az ember, hadd szóljon úgy, mintha egy fémlavórban énekelnének.

Képek esetében ugyanúgy el lehet felejteni a lejátszási listát, még az egy könyvtárban található fotók átpörgetésére sem nyílik mód. Sőt még a diavetítést sem tudtuk elindítani, hiába püföltük a távirányítót. Ez azért nagy hiányosság. Amennyiben a fénykép adatai között megtalálhatóak a GPS kordináták, a piros gomb megnyomása után felugrik egy kis térkép, amelyen láthatjuk, hogy pontosan hol készült a fotó. Fontos, hogy ez a funkció csak akkor működik, ha tévé csatlakozik a netre. A modell alapkiszerelésben már tartalmaz egy szép képet, amelyet bármikor a képernyőre lehet varázsolni. Mivel LCD tévéről van szó, a ghostingtól és a beégéstől nem kell tartani, úgyhogy akár egy falikép helyetteseként is funkcionálhat.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • Sony

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés