Sharp 60LE635E: középkategóriás óriás

Tévézés, EPG

Amennyiben szolgáltatón keresztül szerzi be valaki a tartalmat, akkor a tévéadás minősége alapvetően függ a médiaboxok és az azokba beérkező jelek minőségétől. Az mindenesetre nagy poziztívum, hogy más modellekkel ellentétben itt nincsenek elátkozott csatornák, azaz olyan adók, amelyek képe valamiért sokkal rosszabb a többinél. Tehát a Scart csatlakozókon keresztül érkező jelekkel jól boldogul, de a képminőség sokkal jobb, ha sikerül nagyfelbontású digitális adásokat rávarázsolni.

Budapesten a belváros környékén egy szimpla hordozható szobaantennával is kiválóan együttműködik, de azért nagy ritkán össze-összeesett a kép, úgyhogy azért nem árt egy nagyobb teljesítményű céleszközt beszereznie annak, aki ebben gondolkodna. Az antennát egyébként képes ellátni energiával, így azt nem szükséges hálózati áramforráshoz csatlakoztatni.

Hirdetés

A csatornakeresés gyors és kulturált, elindítása után pár perccel már lehetett is tévézgetni. A távvezérlő jobb alsó sarkában található gomb megnyomása után az éppen futó műsorral kapcsolatos információk (cím, felbontás, van-e felirat stb.) jelennek meg a képernyő felső részén.

EPG

Az Elektronikus Programmagazin grafikus felülete a mai mezőnyben kimondottan csúnyácskának számít, viszont cserébe igen jól használható. Egyszerre tizenhat csatorna fejenként tucatnyi programjának van hely a képernyőn, ráadaásul mellettük kis stilizált képek jelzik, hogy milyen típusú (hírek, sport, zene, művészet, oktatás, társadalom-politika, szabadidő-életmód, film-színdarab, művészet, gyermek) tartalomról van szó. Ebből logikusan következik, hogy a műfaj szerinti keresés is megoldott, tehát kilistázhatóak például csak a sportműsorok vagy csak a filmek.

A narancsszínű gomb megnyomásával kérhető rövid leírás egy adott program tartalmáról (bár ennek minősége sokszor kritikán aluli, azaz semmit nem lehet megtudni az adásról, ami viszont az Antenna Hungária sara), és az OK gomb megnyomásával be is programozható, hogy a kezdés időpontjában automatikusan az adott csatornára ugorjon. Ez a lista természetesen később szerkeszthető, azaz, ha mégsem szeretnénk, hogy focimeccs közepén a Frakkra váltson, az egyszerűen kitörölhető. Szuper kis EPG ez annak ellenére, hogy elég csúf, hiszen remekül használható, átlátható, felépítése logikus és könnyen kezelhető.

Képarány

Már a korábbi Sharp tévék képarány-beállításaival is voltak problémák, és ezeket itt sem sikerült kiküszöbölni. Már maguk az elnevezések is érthetetlenek, hiszen 4:3 ebben a formában nincs, ezt ugyanis itt Normálnak hívják. Létezik ennek egy nagyított verziója, aminek 14:9 Zoom a neve. A Mozi 16:9 nem hozza a várt képarányt, ugyanis rengeteg képrészlet lelóg ilyenkor, de nem kell elkeseredni, hiszen a Teljes opció kiadja a 16:9-et. A Panoráma egyes adásoknál jól működik, néhánynál azonban kilógnak kisebb-nagyobb képrészletek. A Mozi 14:9 tűnik a legokosabb döntésnek, hiszen ilyenkor a teljes képernyőt kitölti automatikusan a kép. Végülis annyira nem fontosak ezek az érthetetlen elnevezések, a lényeg, hogy legalább van olyan, ami jól működik – a kijelölt képarány megtartása viszont már nem annyira. Jó pár alkalommal előfordult, hogy csatornaváltásnál önkényesen megváltozott a képarány is, ami borzasztóan bosszantó tud lenni.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • Sharp

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés