Sharp 60LE635E: középkategóriás óriás

Sharp LC-60LE635E

Ma már nemcsak a topkategóriás modellek sajátja a nagy méret. Szerencsére a gyártók a közelmúltban rájöttek, hogy vannak olyan potenciális felhasználók, akiket nem mozgat a 3D, nem tartják különösebben fontosnak az internetes tartalmak elérését vagy a manapság oly divatos Smart TV rendszereket, viszont a nagy képet, na azt szeretik.

A Sharp is az időben eszmélő vállalatok közé tartozik, aminek ékes példája ez a modell: a 60LE635E hatvan hüvelykes, azaz bő másfél méteres képátlóval büszkélkedhet. A labdarúgó-Európa-bajnokság és az olimpia előtt pont időszerűnek tűnt megvizsgálni közelebbről ezt a monstrumot annak ellenére is, hogy már nem az idei eresztés tagja, hiszen a tavaly karácsonyi szezon előtt dobták piacra.

Sharpos külső

Valahogy úgy alakultak a dolgok mostanában, hogy a nagy gyártók készülékeiről szinte első pillantásra meg lehetett állapítani, hogy melyik istállóból is származnak. Látva a 2012-es modelleket, ez a jövőben már nem valószínű, hogy így lesz, hiszen a konkurensek bőséggel merítettek idén egymás korábbi ötleteiből. Mindenesetre ez a tévé még a a régi vonalba tartozik, amelyeken sorjáznak a Sharp védjegyének számító ismertetőjegyek.

Ilyenek például a lekerekített sarkok, amelyek kevésbé hangsúlyosak, mint mondjuk a Philips esetében (ahol a dizájnerek láthatóan szerelmesek a görbékbe), viszont sikeresen tompítanak a külső szigorúságán. A bal felső sarokban Aquos, alul középen elhelyezett Sharp logó helyezkedik el, illetve ugyanide tették a fordított V alakú kontrollámpát. Az alsó fertályon elhelyezett díszítőcsík is hagyomány már, viszont a talp eltér a szokásostól. A nagy méret miatt egy tradicionális nyak talán nem lett volna annyira stabil, ezért dönthettek úgy a mérnökök, hogy inkább az oldalt elhelyzett két merevítőhöz rögzítik a talpat. Ennek következtében viszont a képernyő forgatását el lehet felejteni, ami akkor jelent apróbb kényelmetlenséget, ha az ember csatlakozókat dugdosna a hátuljába. Mindenesetre mi bravúros tornamutatványok bemutatására kényszerültünk ennek érdekében, de nyilván normális esetben a felhasználó nem szorul arra, hogy naponta matasson az interfészek körül.

2,5 centis káváinál vannak keskenyebbek a piacon, de azért egyáltalán nem vészes a dolog. Sajnos megint a fényes lakkfekete árnyalat mellett döntöttek, ami ugyan elegánsan csillog, de mára nagyon elcsépeltnek számít. A keret egyébként nincs egy síkban a kijelzővel, tehát a tv nem az úgynevezett "keret nélküli" formatervezési irányzathoz tartozik. Az Edge-LED háttérvilágításnak köszönhetően maga a kijelző csak két centi vastag, viszont a különleges talp miatt a készülék mélysége a hat centit is eléri, ami a slim versenyben kifejezetten soknak számít. A távvezérlő hiányában használható vezérlőgombok a hátlap jobb oldalára kerültek. Méretükből és elhelyezésükből fakadóan használatuk roppant körülményes, így csak végszükség esetén jöhetnek szóba.

A csatlakozókkal egyáltalán nem spóroltak. Az oldalt elhelyezett 1.4-es HDMI-k (az 1-es számú ARC támogatású, azaz a kompatibilis eszközökhöz elég egy HDMI kábel a kép és a hang egyidejű továbbításához) mellett SD kártyaolvasó, CI slot, 3,5 mm-es jack, illetve USB port található. Szintén a hátlapra került további két USB csatoló, D-Sub, Scart, komponens és Ethernet csatlakozó, optikai hangkimenet és analóg hangbemenet. A kötelezőnek számító DVB-T és DVB-C tuner mellett egy DVB-S2-vel is ellátták.

Sharp LC-60LE635E
Panel X-Gen UV2A LCD
Képernyőméret 60 hüvelyk (152 centiméter)
Maximális kontrasztarány Mega DCR (Nincs konkrét adat)
Válaszidő n. a.
Maximális fényerő n. a.
Betekintési szög kb. 155°/155°
Felbontás Full HD, 1920x1080 (16:9)
24p lejátszás Támogatott
AV beállítások Auto/Szabványos/Film/Játék/Felhasználói/Dinamikus/Dinamikus(Rögzített)/PC
Hangszórók 2 x 10 watt
Beépített digitális tunerek DVB-T, DVB-C, DVB-S2
Interfész 4 db 1.4 HDMI, 3 db USB 2.0, komponens és AV, Scart, analóg és optikai audio, D-Sub, Mini Jack, CI Slot Ethernet csatoló, SD olvasó
Extrák 100 Hz, digitális zajcsökkentés, Aquos NET, Eco szenzor, Aquos Link, TimeShift, DLNA kompatibilitás
Teljesítményfelvétel 107 watt, készenléti üzemmódban: 0,1 watt
Méret 1383 x 871 x 72 (állvánnyal 333) mm
Tömeg 32,6 kg (talppal)
Gyártó honlapja www.sharp.hu
Termék honlapja Sharp LC-60LE635E
Fogyasztói ár kb. 400 000 forint

Képminőség

Költségtakarékossági okokból a japán cég exkluzív, négy alapszínt használó Quattron technológiája ebből a készülékből hiányzik. A saját fejlesztésű és gyártású, X-Gen UV2A panel került bele, ebből fakadóan elméletileg az RGBY által kínált előnyökről le kell mondani. Azaz a "szép", élénk sárgaról, illetve az arany és a bőr tónusainak valósághű megjelenítéséről. És a valóság nem is cáfolt rá az elvárásokra. A sárgák tényleg haloványabbak, ami nem is lenne akkora baj, viszont az emberi bőrrel akadnak problémák, főleg a satnya minőségű tévéadásoknál tűnt olykor kicsit természetellenesen vörösnek vagy csillogónak. A helyzet egyébként egyáltalán nem tragikus, még így is a jobbak közé tartozik e téren, viszont a múltkori Sharp televíziótól egyértelműen elmarad.

Az alkalmazott Edge-LED háttérvilágításból adódóan lehetett arra számítani, hogy a felhősödést nem sikerül teljesen kiküszöbölni, és a modell sajnos nem is okozott meglepetést. A foltok az ugyanilyen panellel szerelt, kisebb méretű tévéknél nem olyan látványosak, de úgy látszik, hatvan hüvelykhez már kevés az X-Gen UV2A panel, legalább is clouding tekintetében.

A gyors mozgások megjelenítésével is akadtak néha problémák, legalábbis ami a tartalomszolgáltató médiaboxából, Scart csatlakozón keresztül érkező jeleket illeti. A kisméretű, gyorsan mozgó objektumok, tehát például a snooker golyók vagy a teniszlabdák hajlamosak megakadni. Bár ezen segíthetünk az interpolációs technológia, azaz a Speciális Finom Mozgatás funkció aktiválásával (akár még a legmagasabb fokozat sem túlzás), ám ilyenkor hajlamos olykor elmosódni egy pillanatra a kép. Igaz, ez nem túlságosan zavaró, elég hamar hozzá lehet szokni. Ráadásul normális forrásból származó tartalmak esetén sem kell ezzel számolni, tehát mondjuk egy Blu-ray lejátszóról érkező film esetén a Speciális Finom Mozgatást ki is lehet kapcsolni. Utánhúzás egyáltalán nincs, a csóvákat teljesen sikerült száműzni a televízióból. A betekintési szög 150-155 fok körül alakul, e felett már csúnyán torzulnak a sötét árnyalatok. Rossz minőségű forrás esetén a vékony ferde vonalak olykor lépcsősödnek, ami például egy teniszmeccsnél kicsit zavaró lehet.

A különböző képjavító, képmódosító szolgáltatások közül az Aktív Kontrasztot érdemes azonnal kikapcsolni. Bár működése nem igazán zavaró, de világos és sötét jelenetek gyors váltakozásánál, például amikor egy felülről megvilágított vízfelszínt mutatnak, akkor hajlamos idegesítően villanni egyszer-kétszer. A DNR, azaz képzaj csökkentés funkció is aktiválható, viszont erre szinte semmi szükség nincs, gyakorlatilag teljesen zajmentes a kép, legalábbis normális beállítások esetén. Az OPC bekapcsolásával aktiválható a televízión elhelyezett fényérzékelő szenzor, mellyel elérhető, hogy ha nagy a külső fény, akkor automatikusan felemelje a fényerőt a készülék.

A színvilágra sok panasz nem lehet, hiszen a plasztik, élénk tónusok helyett inkább a visszafogott vonal mellett törtek lándzsát a mérnökök. A végeredmény nem rossz, de az LE830E szintjét azért nem éri el, ugyanis bizonyos tartalmak (így például a már említett emberi bőr vagy a bordó egyes árnyalatai) néha természetellenesen jelennek meg a képernyőn. Nagyfelbontású anyagok esetén a nézési távolság két méter körül alakul, SD tartalmaknál viszont 3,5-4 méter sem túlzás.

Tévézés, EPG

Amennyiben szolgáltatón keresztül szerzi be valaki a tartalmat, akkor a tévéadás minősége alapvetően függ a médiaboxok és az azokba beérkező jelek minőségétől. Az mindenesetre nagy poziztívum, hogy más modellekkel ellentétben itt nincsenek elátkozott csatornák, azaz olyan adók, amelyek képe valamiért sokkal rosszabb a többinél. Tehát a Scart csatlakozókon keresztül érkező jelekkel jól boldogul, de a képminőség sokkal jobb, ha sikerül nagyfelbontású digitális adásokat rávarázsolni.

Budapesten a belváros környékén egy szimpla hordozható szobaantennával is kiválóan együttműködik, de azért nagy ritkán össze-összeesett a kép, úgyhogy azért nem árt egy nagyobb teljesítményű céleszközt beszereznie annak, aki ebben gondolkodna. Az antennát egyébként képes ellátni energiával, így azt nem szükséges hálózati áramforráshoz csatlakoztatni.

Hirdetés

A csatornakeresés gyors és kulturált, elindítása után pár perccel már lehetett is tévézgetni. A távvezérlő jobb alsó sarkában található gomb megnyomása után az éppen futó műsorral kapcsolatos információk (cím, felbontás, van-e felirat stb.) jelennek meg a képernyő felső részén.

EPG

Az Elektronikus Programmagazin grafikus felülete a mai mezőnyben kimondottan csúnyácskának számít, viszont cserébe igen jól használható. Egyszerre tizenhat csatorna fejenként tucatnyi programjának van hely a képernyőn, ráadaásul mellettük kis stilizált képek jelzik, hogy milyen típusú (hírek, sport, zene, művészet, oktatás, társadalom-politika, szabadidő-életmód, film-színdarab, művészet, gyermek) tartalomról van szó. Ebből logikusan következik, hogy a műfaj szerinti keresés is megoldott, tehát kilistázhatóak például csak a sportműsorok vagy csak a filmek.

A narancsszínű gomb megnyomásával kérhető rövid leírás egy adott program tartalmáról (bár ennek minősége sokszor kritikán aluli, azaz semmit nem lehet megtudni az adásról, ami viszont az Antenna Hungária sara), és az OK gomb megnyomásával be is programozható, hogy a kezdés időpontjában automatikusan az adott csatornára ugorjon. Ez a lista természetesen később szerkeszthető, azaz, ha mégsem szeretnénk, hogy focimeccs közepén a Frakkra váltson, az egyszerűen kitörölhető. Szuper kis EPG ez annak ellenére, hogy elég csúf, hiszen remekül használható, átlátható, felépítése logikus és könnyen kezelhető.

Képarány

Már a korábbi Sharp tévék képarány-beállításaival is voltak problémák, és ezeket itt sem sikerült kiküszöbölni. Már maguk az elnevezések is érthetetlenek, hiszen 4:3 ebben a formában nincs, ezt ugyanis itt Normálnak hívják. Létezik ennek egy nagyított verziója, aminek 14:9 Zoom a neve. A Mozi 16:9 nem hozza a várt képarányt, ugyanis rengeteg képrészlet lelóg ilyenkor, de nem kell elkeseredni, hiszen a Teljes opció kiadja a 16:9-et. A Panoráma egyes adásoknál jól működik, néhánynál azonban kilógnak kisebb-nagyobb képrészletek. A Mozi 14:9 tűnik a legokosabb döntésnek, hiszen ilyenkor a teljes képernyőt kitölti automatikusan a kép. Végülis annyira nem fontosak ezek az érthetetlen elnevezések, a lényeg, hogy legalább van olyan, ami jól működik – a kijelölt képarány megtartása viszont már nem annyira. Jó pár alkalommal előfordult, hogy csatornaváltásnál önkényesen megváltozott a képarány is, ami borzasztóan bosszantó tud lenni.

Ideális képbeállítások, hang

Hét előre beprogamozott profil található meg a kínálatban, amely egyaránt hatással van a kép- és hangbeállításokra, de értelemszerűen a különbség leginkább a megjelenésben látszik. A Dinamikus és a Dinamikus Rögzített szokás szerint mehet a levesbe, hiszen a kép túl élnék, és az agresszív, automatikus dinamikuskontrasztarány-változtatás miatt néha idegesítően villog a kép. A Szabványos érthetetlen okból kifolyólag nagyon világos, ráadásul teljesen természetellenes, túl élénk árnyalatokkal operál, emellett még nagyon zajos is, úgyhogy teljesen használhatatlan. Az Auto sem az igazi, ugyanis ennél bizonyos esetekben változtatgat a beállításokon.

A Film és a Játék viszont rendben van. Az előbbivel a meleg színvilágot kedvelőket célozták meg, míg a második hideg tónusokat használ. Bekerült a szórásba szerencsére egy Felhasználói fiók is, ahol mindenki kedvére módosítgathat az egyes paramétereken. Kiválasztható a PC elnevezésű opció is, ám csak akkor, ha csatlakoztatva van számítógéphez az eszköz. Más Sharp tévékhez hasonlóan itt is megtalálható a három részből álló Color Management System, azaz a C.M.S. Az Árnyalat szekcióban a vörös, a sárga, a zöld, a kék, a cián és a magenta árnyalata módosítható. A Telítettségnél értelemszerűen ezek színtelítettsége szabályozható egy hatvanfokozatú skálán, míg a Képértéknél az adható meg, hogy az egyes tónusok mennyire legyenek sötétek vagy világosak. Az tény, hogy a C.M.S. sok időt és odafigyelést igényel, viszont így tényleg lehetőség nyílik arra, hogy az ember teljes mértékig a saját ízléséhez igazítsa a színvilágot.

Egy kalibrátorral, illetve a LaCie Blue Eye Pro névre hallgató alkalmazás segítségével vettük szemügyre tüzetesebben az előzetes beállításokat. Sorrendben ezek a következők: Auto, Dinamikus, Dinamikus (Rögzített), Film, Játék, PC, Szabványos. A kép jobb oldalán látható, hogy a bemért 18 szín milyen mértékben tér el a referenciától. Ennek meghatározására használatos a delta E, ami egy olyan numerikus érték, amely két különböző szín távolságát határozza meg egy színrendszeren belül. Minél kisebb a delta E értéke egy adott színnél, annál közelebb áll a referenciához, vagyis annál jobb.

Itt pedig következzenek az ideális beállítások:

Sharp LC-60LE635E
Kontraszt 32
Háttérmegvilágítás 4
Fényerő -1
Képélesség HD: 0, SD: 6
Szín 0
Tónus 0
Öko üzemmód Ki
Speciális Finom Mozgatás Ki/Alacsony
Gamma 2
Fehéregyensúly vörös (LO) 3
Fehéregyensúly zöld (LO) 5
Fehéregyensúly kék (LO) -8
Fehéregyensúly vörös (HI) 3
Fehéregyensúly zöld (HI) 2
Fehéregyensúly kék (HI) -11
Aktív Kontraszt Ki
DNR Analóg tévé: közép, minden más: Ki
Fekete-Fehér Ki

Hangok

Mint fentebb már említettük, a külön, előre beprogramozott hangbeállításokat el lehet felejteni, ugyanakkor a magas és mély hangok aránya egy harmincfokozatú skálán tetszőlegesen módosítható, illetve a balanszon is lehet állítani. Bekapcsolható a virtuális térhangzás funkció, ami nem meglepő módon itt sem szerepel valami jól: a hátlapba beépített, két darab tízwattos hangszóróval még Gandalf se tudna surround hangzást kreálni.

Az viszont dicséretet érdemel, hogy a berobbanó reklámok ellenfelének szánt Automatikus Hangerőszabályozás nemcsak hogy megtalálható, ám még jól működik is. A Mélyhangkiemelésnek nincs sok értelme, hiszen nincs nagyon különbség a végeredményben, viszont cserébe a Beszédhang-kiemelés jól funkcionál.

Médialejátszó

A Sharp tévék beépített médialejátszói eléggé eltérőek lehetnek a formátumtámogatást tekintve, annak ellenére, hogy felépítésük és grafikus kezelőfelületük megegyezik. Tehát itt is ki kell előre jelölni a kívánt médiatípust (videó/kép/zene), és a későbbiekben a fájlkezelőre hasonlító menürendszerben csak ezek az állományok jelennek meg. A könyvtárstruktúra kezelése pofonegyszerű, akinek már volt dolga életében számítógéppel, annak gyerekjáték. A vezérlés a kurzornyilakkal, illetve a funkciógombokkal történik, utóbbiak aktuális szerepéről az alsó információs sáv tájékoztat.

Képek és zenék

Hanganyagok közül csak az MP3 kiterjesztésű fájlok jöhetnek szóba, ami 2012-ben már édeskevés. Bár egy adott mappán belül kijelölhető, hogy mely dalokat szólaltassa meg, több könyvtárból egyszerre nem lehet szemezgetni. Ez érthetetlen. Mint ahogyan az is, hogy egyes dalok időtartamát miért nézi be, és a valóságosnál miért érzékeli négyszer hosszabbnak. Az már csak hab a tortán, hogy maguknak a számoknak a kezelése miért csak a pillanatmegállításra és az elindításra szorítkozik, miért nincs lehetőség beletekerésre. A számok egymásba keverésére, illetve ismételt lejátszásra sincs mód. Az ID3 tagek kezelése sem működik, azaz nem képes a fájlokba épített metaadatok feldolgozására és megjelenítésére. Az viszont pozitív, hogy a zene nem áll le, ha a többi mappában kalandozunk.

Fotók esetében sincs szó támogatott formátumhegyekről, hiszen csak a JPG-ek megjelenítését teszi lehetővé. Se PNG, se TIFF, se BMP, és persze a GIF-eknek is csak a szomorkodás marad, hogy az animgifekről már ne is beszéljünk. Hasonlóan a zenékhez, lejátszási lista csak olyan képekből állítható össze, amelyek egy mappában vannak. A Diavetítés funkció nem hiányzik, viszont csak azon lehet módosítani, hogy az egyes fotók milyen időközönként kövessék egymást, vagyis a képváltást feldobó effektek hiányoznak, és forgatásra, nagyításra sem nyílik mód, zene sem tehető a diavetítés alá. Arra sem képes, hogy a fájlokban található egyéb, magával a képpel kapcsolatos infókat (milyen géppel készült, milyen beállítások mellett, mikor stb.) kijelezze. A demonstrációs céllal a könyvtárban megjelenő kisképek mérete és minősége viszont tökéletesen megfelelő, ezek remekül használhatóak.

Videók

A digitális fotóalbum és zenelejátszó sem smafu, de azért mégiscsak a videók a legfontosabbak. A szokásos tesztcsomagot használtuk, hogy felmérjük, mely szabványok kezelését támogatja az eszköz. Nos, az M2TS és a TS valószínűleg a fejlesztők bögyében volt, ugyanis ezeket fel sem ismeri. A Killa_sample egy pillanat alatt megfektette, el sem indult. A 720p Quicktime és a WMV az audiotámogatás hiánya miatt síri csendben futott le, az XviD kimondottan zajos volt, és ráadásul csúful akadozott. Utóbbi miatt a 3,8 Mbps bitrátájú MKV megnézése sem okozott maradéktalan élvezetet. A többivel, tehát a másik MKV, az 1080p QuickTime és a DivX lejátszásával semmi gond nem akadt. Színhelyes volt és folyamatos, de három hibátlan fájl a tízből egyszerűen kevés.


A kezelés a kurzornyilakkal történik, tehát itt lehet leállítani a felvételt, illetve beletekerni akár ötszörös sebességgel. Akinek ez nem elég, az a számok megnyomásával tíz százalékonként ugrálhat előre a filmben (1=10%, 2=20% stb.). Ezenkívül bekerült az opciók közé egy virtuális kezelőfelület, ami a sárga gomb megnyomásával csalható elő. Ennek nincs sok értelme, annak viszont lett volna, ha beépítik a virtuális csúszkát, ahol egy pillanat alatt oda ugorhat a néző a grafikus skálán, ahova csak akar. Természetesen a virtuális fejezetekre bontás is kimaradt, ami pedig szintén hasznos opció. Ennél azonban sokkal rosszabb hír, hogy a feliratok megjelenítését nem támogatja, ez pedig egyszerűen megmagyarázhatatlan hiba.

Kezelés

Menürendszer

Az általunk korábban kipróbált 630E-be a Philips-féle menürendszer került, úgyhogy komoly esély volt arra, hogy ezt is ugyanazzal ruházzák fel. Szerencsére még időben észbekaptak, és valószínűleg az azt a szériát ért általános bírálatok hatására döntöttek a "hagyományos" Sharp menürendszer mellett.

Ennek sajátossága, hogy az éppen futó film vagy tévéadás tölti ki a képernyő nagy részét, az egyes menüpontokat és paramétereket pedig a felső, illetve oldalsó sávba száműzték. A rendszer felépítése tulajdonképpen logikus, de annyira eltér minden más gyártó megoldásától, hogy aki korábban másik márkát használt, és megszokta az általánosan alkalmazott, hasábos rendszert, az az első pár napban be fog golyózni. Ráadásul az egyes menüpontok sokszor egészen érdekes helyre kerültek, úgyhogy kell egy kis idő, míg belejön az ember a navigálásba.

Ma már ez a grafikus felület a színes ikonok ellenére is enyhén elavultnak számít, az alkalmazott tipográfiai elemekre ráférne egy ráncfelvarrás. Ez azonban még mindig eltörpül amellett, hogy a kislexikon szinte teljesen hiányzik. Amíg más modelleknél, sőt gyakran már Blu-ray lejátszóknál is megjelent a nagy, színes illusztrációkkal támogatott segédlet, amely amellett, hogy részletesen bemutatja az egyes funkciók szerepét, még tanácsot is ad olykor azok megfelelő használatához, addig ide csak rövid, néhány szavas, sokszor ráadásul eléggé semmitmondott magyarázó szöveg jutott. Ez ma már nem nagyon fér bele.

Távirányító

A távvezérlővel hozták az elvárt szintet, annak ellenére, hogy nem egy dizájndíjas darab. A dedikált funkciógombok száma megfelelő, hisz minden fontosabb opció elérhető egy gombnyomással. Ezek kialakítása során ügyeltek arra, hogy formájuk és méretük is eltérő legyen, így rövid idő után, már vakon is simán lehet nyomogatni. Ami nem is baj, ugyanis a háttérvilágítás sajnálatos módon lemaradt róla.

A navigálást kis piktogramok és feliratok is segítik. Az anyagválasztásra sem lehet sok panasz, masszív, stabil darabról van szó, amely nem csúszik ki az ember kezéből. Jól mutat az oldalán az ezüst díszléc, az viszont kár, hogy a felső részre a koszvonzó, lakkfekete borítás került. Egyes tévék már vezérelhetőek okostelefonnal is egy letöthető alkalmazás segítségével, de ez a szolgáltatás innen hiányzik. Az Aquos Link funkció viszont e tévébe is bekerült, ami azt jelenti, hogy a kompatibilis Sharp eszközök távirányítói is használhatóak hozzá.

Extrák és értékelés

A háromdimenziós tartalmak megjelenítésére ez a tv nem képes, de nem is nagyon hiányzik. Van épp elég 3D-kompatibilis 60 hüvelykes modell a piacon, nem árt a változatosság. Azt túlzás lenne állítani, hogy a Sharp úttörője lenne a különféle Smart Tv rendszereknek. Amíg a többiek egy csomó energiát beleölnek, hogy előálljanak egy épkézláb szolgáltatással, ők szimplán átvették a Philips megoldását, csak épp átnevezték Aquos Netre.

Szó mi szó, dönthettek volna jobban is, mert a jelenleg elérhető 19 alkalmazás/widget döbbenetesen kevésnek tűnik a konkurencia többszáz applikációja mellett. Ráadásul ezek között csak néhány van, ami egy átlag magyar felhasználó számára érdekes lehet. Ilyen például a videómegosztó YouTube és Daily Motion, a képmegosztó Picasa, az időjárással kapcsolatos információkat kínáló MeteoConsult vagy a komoly zenei adatbázissal rendelkező Aupeo. Az applikációkat gyorsan betölti, viszont egyik-másik kezelése borzasztóan nehézkes. A modell ugyanis nem képes együttműködni az USB porton keresztül csatlakoztatott klaviatúrával vagy egérrel, így egy virtuális billentyűzet segítségel kell pepötyögni például egy videóhoz a kulcsszót.

Ugyanez a legnagyobb gond az Opera-alapú böngészővel is. No meg az, hogy a Flasht nem támogatja, így jó pár weboldalról le kell mondania a felhasználónak – de lehet, hogy még így jár a legjobban, hiszen a böngésző idegmorzsolóan lassú. Mindenesetre az előzmények eltárolására képes, és a könyvjelzők használata is biztosított, de nem valószínű, hogy sokan használnák böngészésre ezt a tévét. Egyszerűen nem erre való. Néhány tavalyi és tavalyelőtt modellben már megjelent a Skype támogatás, innen egyelőre kimaradt.

A készülék biztosítja a DLNA "kiszolgálókon" található állományok elérését. A modell ugyan nem rendelkezik beépített Wi-Fivel, és az USB-s adapter is hiányzik a dobozából, ám ez külön megvásárolható hozzá. A digitális adásokat nem lehet külső adattárolóra rögzíteni, ám a time-shift működik (csak digitális adások esetén).

Értékelés

Manapság, amikor a tévék egy része nem más, mint multifunkciós szórakoztatóelektronikai központ, akkor ez a modell első látásra nem tűnik nagy számnak. A Philipstől átvett Aquos Net eléggé szegényes más gyártók csilli-villi Smart Tv rendszere mellett. A médialejátszó formátumtámogatása kabaré, a feliratok megjelenítésének hiányáról nem is beszélve.

A képaránnyal való bénázás sem válik a készülék javára. Bár ez a fajta menürendszer nem a szívünk csücske, azért a kezelésre nem lehet panasz, főleg, hogy a távirányító príma darab. Az EPG is pazar, az iparág egyik leghasználhatóbb megoldását üdvözölhetjük benne. A dizájn meglehetősen konzervatív, de azért a viszonylag keskeny kávákat ki lehet emelni. De a lényeg úgyis a képminőség, amire egy rossz szót se lehet szólni. A természetes színvilág remek, a mozgások megjelenítése is okés, és az LCD tévékre jellemző hibák se nagyon jelentkeztek. A 400 000 forintos árával a középkategóriát képviseli, főleg, hogy mégiscsak egy tavaly karácsonyi termékről van szó. Ekkora méretben megvásárolhatóak már tévék ennek az összegnek a feléért, de a duplájáért is.


Sharp LC-60LE635E tévé

elefant

A Sharp LC-60LE635E LED háttérvilágítású LCD tévét a Sharp magyarországi képviselete bocsátotta rendelkezésünkre.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Sharp

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés