Sharp 60LE635E: középkategóriás óriás

Ideális képbeállítások, hang

Hét előre beprogamozott profil található meg a kínálatban, amely egyaránt hatással van a kép- és hangbeállításokra, de értelemszerűen a különbség leginkább a megjelenésben látszik. A Dinamikus és a Dinamikus Rögzített szokás szerint mehet a levesbe, hiszen a kép túl élnék, és az agresszív, automatikus dinamikuskontrasztarány-változtatás miatt néha idegesítően villog a kép. A Szabványos érthetetlen okból kifolyólag nagyon világos, ráadásul teljesen természetellenes, túl élénk árnyalatokkal operál, emellett még nagyon zajos is, úgyhogy teljesen használhatatlan. Az Auto sem az igazi, ugyanis ennél bizonyos esetekben változtatgat a beállításokon.

A Film és a Játék viszont rendben van. Az előbbivel a meleg színvilágot kedvelőket célozták meg, míg a második hideg tónusokat használ. Bekerült a szórásba szerencsére egy Felhasználói fiók is, ahol mindenki kedvére módosítgathat az egyes paramétereken. Kiválasztható a PC elnevezésű opció is, ám csak akkor, ha csatlakoztatva van számítógéphez az eszköz. Más Sharp tévékhez hasonlóan itt is megtalálható a három részből álló Color Management System, azaz a C.M.S. Az Árnyalat szekcióban a vörös, a sárga, a zöld, a kék, a cián és a magenta árnyalata módosítható. A Telítettségnél értelemszerűen ezek színtelítettsége szabályozható egy hatvanfokozatú skálán, míg a Képértéknél az adható meg, hogy az egyes tónusok mennyire legyenek sötétek vagy világosak. Az tény, hogy a C.M.S. sok időt és odafigyelést igényel, viszont így tényleg lehetőség nyílik arra, hogy az ember teljes mértékig a saját ízléséhez igazítsa a színvilágot.

Hirdetés

Egy kalibrátorral, illetve a LaCie Blue Eye Pro névre hallgató alkalmazás segítségével vettük szemügyre tüzetesebben az előzetes beállításokat. Sorrendben ezek a következők: Auto, Dinamikus, Dinamikus (Rögzített), Film, Játék, PC, Szabványos. A kép jobb oldalán látható, hogy a bemért 18 szín milyen mértékben tér el a referenciától. Ennek meghatározására használatos a delta E, ami egy olyan numerikus érték, amely két különböző szín távolságát határozza meg egy színrendszeren belül. Minél kisebb a delta E értéke egy adott színnél, annál közelebb áll a referenciához, vagyis annál jobb.

Itt pedig következzenek az ideális beállítások:

Sharp LC-60LE635E
Kontraszt 32
Háttérmegvilágítás 4
Fényerő -1
Képélesség HD: 0, SD: 6
Szín 0
Tónus 0
Öko üzemmód Ki
Speciális Finom Mozgatás Ki/Alacsony
Gamma 2
Fehéregyensúly vörös (LO) 3
Fehéregyensúly zöld (LO) 5
Fehéregyensúly kék (LO) -8
Fehéregyensúly vörös (HI) 3
Fehéregyensúly zöld (HI) 2
Fehéregyensúly kék (HI) -11
Aktív Kontraszt Ki
DNR Analóg tévé: közép, minden más: Ki
Fekete-Fehér Ki

Hangok

Mint fentebb már említettük, a külön, előre beprogramozott hangbeállításokat el lehet felejteni, ugyanakkor a magas és mély hangok aránya egy harmincfokozatú skálán tetszőlegesen módosítható, illetve a balanszon is lehet állítani. Bekapcsolható a virtuális térhangzás funkció, ami nem meglepő módon itt sem szerepel valami jól: a hátlapba beépített, két darab tízwattos hangszóróval még Gandalf se tudna surround hangzást kreálni.

Az viszont dicséretet érdemel, hogy a berobbanó reklámok ellenfelének szánt Automatikus Hangerőszabályozás nemcsak hogy megtalálható, ám még jól működik is. A Mélyhangkiemelésnek nincs sok értelme, hiszen nincs nagyon különbség a végeredményben, viszont cserébe a Beszédhang-kiemelés jól funkcionál.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • Sharp

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés