Sharp 60LE635E: középkategóriás óriás

Hirdetés

Képminőség

Költségtakarékossági okokból a japán cég exkluzív, négy alapszínt használó Quattron technológiája ebből a készülékből hiányzik. A saját fejlesztésű és gyártású, X-Gen UV2A panel került bele, ebből fakadóan elméletileg az RGBY által kínált előnyökről le kell mondani. Azaz a "szép", élénk sárgaról, illetve az arany és a bőr tónusainak valósághű megjelenítéséről. És a valóság nem is cáfolt rá az elvárásokra. A sárgák tényleg haloványabbak, ami nem is lenne akkora baj, viszont az emberi bőrrel akadnak problémák, főleg a satnya minőségű tévéadásoknál tűnt olykor kicsit természetellenesen vörösnek vagy csillogónak. A helyzet egyébként egyáltalán nem tragikus, még így is a jobbak közé tartozik e téren, viszont a múltkori Sharp televíziótól egyértelműen elmarad.

Az alkalmazott Edge-LED háttérvilágításból adódóan lehetett arra számítani, hogy a felhősödést nem sikerül teljesen kiküszöbölni, és a modell sajnos nem is okozott meglepetést. A foltok az ugyanilyen panellel szerelt, kisebb méretű tévéknél nem olyan látványosak, de úgy látszik, hatvan hüvelykhez már kevés az X-Gen UV2A panel, legalább is clouding tekintetében.

A gyors mozgások megjelenítésével is akadtak néha problémák, legalábbis ami a tartalomszolgáltató médiaboxából, Scart csatlakozón keresztül érkező jeleket illeti. A kisméretű, gyorsan mozgó objektumok, tehát például a snooker golyók vagy a teniszlabdák hajlamosak megakadni. Bár ezen segíthetünk az interpolációs technológia, azaz a Speciális Finom Mozgatás funkció aktiválásával (akár még a legmagasabb fokozat sem túlzás), ám ilyenkor hajlamos olykor elmosódni egy pillanatra a kép. Igaz, ez nem túlságosan zavaró, elég hamar hozzá lehet szokni. Ráadásul normális forrásból származó tartalmak esetén sem kell ezzel számolni, tehát mondjuk egy Blu-ray lejátszóról érkező film esetén a Speciális Finom Mozgatást ki is lehet kapcsolni. Utánhúzás egyáltalán nincs, a csóvákat teljesen sikerült száműzni a televízióból. A betekintési szög 150-155 fok körül alakul, e felett már csúnyán torzulnak a sötét árnyalatok. Rossz minőségű forrás esetén a vékony ferde vonalak olykor lépcsősödnek, ami például egy teniszmeccsnél kicsit zavaró lehet.

A különböző képjavító, képmódosító szolgáltatások közül az Aktív Kontrasztot érdemes azonnal kikapcsolni. Bár működése nem igazán zavaró, de világos és sötét jelenetek gyors váltakozásánál, például amikor egy felülről megvilágított vízfelszínt mutatnak, akkor hajlamos idegesítően villanni egyszer-kétszer. A DNR, azaz képzaj csökkentés funkció is aktiválható, viszont erre szinte semmi szükség nincs, gyakorlatilag teljesen zajmentes a kép, legalábbis normális beállítások esetén. Az OPC bekapcsolásával aktiválható a televízión elhelyezett fényérzékelő szenzor, mellyel elérhető, hogy ha nagy a külső fény, akkor automatikusan felemelje a fényerőt a készülék.

A színvilágra sok panasz nem lehet, hiszen a plasztik, élénk tónusok helyett inkább a visszafogott vonal mellett törtek lándzsát a mérnökök. A végeredmény nem rossz, de az LE830E szintjét azért nem éri el, ugyanis bizonyos tartalmak (így például a már említett emberi bőr vagy a bordó egyes árnyalatai) néha természetellenesen jelennek meg a képernyőn. Nagyfelbontású anyagok esetén a nézési távolság két méter körül alakul, SD tartalmaknál viszont 3,5-4 méter sem túlzás.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • Sharp

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés