Sharp 60LE635E: középkategóriás óriás

Médialejátszó

A Sharp tévék beépített médialejátszói eléggé eltérőek lehetnek a formátumtámogatást tekintve, annak ellenére, hogy felépítésük és grafikus kezelőfelületük megegyezik. Tehát itt is ki kell előre jelölni a kívánt médiatípust (videó/kép/zene), és a későbbiekben a fájlkezelőre hasonlító menürendszerben csak ezek az állományok jelennek meg. A könyvtárstruktúra kezelése pofonegyszerű, akinek már volt dolga életében számítógéppel, annak gyerekjáték. A vezérlés a kurzornyilakkal, illetve a funkciógombokkal történik, utóbbiak aktuális szerepéről az alsó információs sáv tájékoztat.

Képek és zenék

Hirdetés

Hanganyagok közül csak az MP3 kiterjesztésű fájlok jöhetnek szóba, ami 2012-ben már édeskevés. Bár egy adott mappán belül kijelölhető, hogy mely dalokat szólaltassa meg, több könyvtárból egyszerre nem lehet szemezgetni. Ez érthetetlen. Mint ahogyan az is, hogy egyes dalok időtartamát miért nézi be, és a valóságosnál miért érzékeli négyszer hosszabbnak. Az már csak hab a tortán, hogy maguknak a számoknak a kezelése miért csak a pillanatmegállításra és az elindításra szorítkozik, miért nincs lehetőség beletekerésre. A számok egymásba keverésére, illetve ismételt lejátszásra sincs mód. Az ID3 tagek kezelése sem működik, azaz nem képes a fájlokba épített metaadatok feldolgozására és megjelenítésére. Az viszont pozitív, hogy a zene nem áll le, ha a többi mappában kalandozunk.

Fotók esetében sincs szó támogatott formátumhegyekről, hiszen csak a JPG-ek megjelenítését teszi lehetővé. Se PNG, se TIFF, se BMP, és persze a GIF-eknek is csak a szomorkodás marad, hogy az animgifekről már ne is beszéljünk. Hasonlóan a zenékhez, lejátszási lista csak olyan képekből állítható össze, amelyek egy mappában vannak. A Diavetítés funkció nem hiányzik, viszont csak azon lehet módosítani, hogy az egyes fotók milyen időközönként kövessék egymást, vagyis a képváltást feldobó effektek hiányoznak, és forgatásra, nagyításra sem nyílik mód, zene sem tehető a diavetítés alá. Arra sem képes, hogy a fájlokban található egyéb, magával a képpel kapcsolatos infókat (milyen géppel készült, milyen beállítások mellett, mikor stb.) kijelezze. A demonstrációs céllal a könyvtárban megjelenő kisképek mérete és minősége viszont tökéletesen megfelelő, ezek remekül használhatóak.

Videók

A digitális fotóalbum és zenelejátszó sem smafu, de azért mégiscsak a videók a legfontosabbak. A szokásos tesztcsomagot használtuk, hogy felmérjük, mely szabványok kezelését támogatja az eszköz. Nos, az M2TS és a TS valószínűleg a fejlesztők bögyében volt, ugyanis ezeket fel sem ismeri. A Killa_sample egy pillanat alatt megfektette, el sem indult. A 720p Quicktime és a WMV az audiotámogatás hiánya miatt síri csendben futott le, az XviD kimondottan zajos volt, és ráadásul csúful akadozott. Utóbbi miatt a 3,8 Mbps bitrátájú MKV megnézése sem okozott maradéktalan élvezetet. A többivel, tehát a másik MKV, az 1080p QuickTime és a DivX lejátszásával semmi gond nem akadt. Színhelyes volt és folyamatos, de három hibátlan fájl a tízből egyszerűen kevés.


A kezelés a kurzornyilakkal történik, tehát itt lehet leállítani a felvételt, illetve beletekerni akár ötszörös sebességgel. Akinek ez nem elég, az a számok megnyomásával tíz százalékonként ugrálhat előre a filmben (1=10%, 2=20% stb.). Ezenkívül bekerült az opciók közé egy virtuális kezelőfelület, ami a sárga gomb megnyomásával csalható elő. Ennek nincs sok értelme, annak viszont lett volna, ha beépítik a virtuális csúszkát, ahol egy pillanat alatt oda ugorhat a néző a grafikus skálán, ahova csak akar. Természetesen a virtuális fejezetekre bontás is kimaradt, ami pedig szintén hasznos opció. Ennél azonban sokkal rosszabb hír, hogy a feliratok megjelenítését nem támogatja, ez pedig egyszerűen megmagyarázhatatlan hiba.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • Sharp

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés