Hirdetés

ROG Strix GL702ZC: asztali Ryzen notebookban!?

Bár a laptopokba szánt Ryzenekre még várnunk kell, az Asus hozott valami jobbat.

Bevezetés, külső

Érdekes videót töltött fel még májusban az Asus ROG saját YouTube-csatornájára: a közelgő Computexen bemutatásra kerülő új noteszgépéhez igyekezett kedvet csinálni. A kisfilm alapján azt hihettük, hogy az AMD Ryzen mobilváltozatának bemutatkozásáról van szó, de végül nem így lett: a sejtelmes körvonalak mögül előkerülő ROG Strix GL702ZC-be egy közönséges asztali Ryzen került. A Computexen, a ROG eseményen az NVIDIA Max-Q technológiájára épülő Zephyrus vitte a prímet, a GL702ZC ehhez képest meglehetősen eldugva került csak kiállításra, pedig érdekes masináról van szó, ami kifejezetten egyedi képességekkel rendelkezik.

Hirdetés

Külső

Az Asus a Ryzen kedvéért nem erőltette meg magát túlzottan – és ez jelen esetben egyszerre dicséret az Asus és az AMD mérnökeinek, hiszen arról van szó, hogy egy alapvetően asztali gépekbe szánt, igaz, ott viszonylag alacsony, 65 wattos TDP-vel rendelkező processzort sikerült egy nem is különösebben behemót notebook házába beépíteni úgy, hogy még a teljesítményt sem kellett mesterségesen visszafogni.


[+]

Mindenesetre maga a külső ismerős lehet, hiszen alapvetően az eddig is ismert GL702-es sorozat 2017-es házát kapjuk, egész minimális változtatással. Ez a változtatás pedig a vastagságot érinti, a standard, és a kategóriában még viszonylag karcsúnak is mondható GL702VM-hez képest jó egy centimétert hízott tesztünk alanya, amely így 415 x 280 x 34 mm-es lett, tömege pedig 3,28 kg – mindehhez pedig egy hatalmas, 1,2 kg-os tápegység is tartozik. Az extra centik és kilók egyértelműen a hűtéshez kellettek, a Ryzen mellett ugyanis még egy extra hősugárzó található, a 65 wattos TDP-vel rendelkező Radeon RX 580, ez pedig IGP hiányában folyamatosan üzemel.


[+]

Visszatérve a külsőre, a dizájn tehát határozottan ROG-os, szögletes, jellegzetes formákkal, de az igazán drága modellekhez képest visszafogott vonalakkal és díszítésekkel. Nem kerültek például kihangsúlyozásra a hűtés légkiömlői, és színes, világító betéteket is alig kapunk: a fedlapra került ROG logón és két csíkon kívül egyedül a billentyűzet két oldalán elhelyezett betétek világítanak még halványvörös színnel, és ez nem is módosítható, az RGB-ről le kell mondanunk itt is és a klaviatúrán is.


[+]


[+]

A masina jórészt fémből készült, fém a fedlap és a csuklótámasz is, a gép alja azonban műanyag. Az összerakásra nem lehet panaszkodni, a ház nem hajlékony, a billentyűzetnél is merev. A hátoldal nem szerelhető könnyen, nem is kapott ajtókat. A zsanérok masszívak, erősek, a kijelzőt határozottan tartják, nem kell attól félnünk, hogy hevesebb játék közben majd lifegni fog.


[+]

A magas oldalakon bőven akadt hely csatlakozóknak: bal szélen egy kombinált hangcsatlakozó nyitja a sort, majd egy Type-A konnektor következik USB 3.1 Gen1 sebességgel. A mögötte található Type-C kimenet USB 3.1 Gen2 sebességre képes, majd egy HDMI és egy mini DisplayPort következik. A sort a Gigabit Ethernet és a tápcsatlakozó zárja – előbbi érdekessége, hogy a magas oldal ellenére rugós fedelet kapott, ebben hasonlít a „sima” GL702VM-re, csak ott a méret indokolta ezt a megoldást.


[+]

A jobb oldalon találunk újabb két Type-A kivezetést, mindketten USB 3.1 Gen1 sebességre képesek, illetve egy SD kártyák fogadására képes olvasót. Megjegyeznénk, hogy ezek mellett is bőven akad még szabad hely a notebook oldalain, úgyhogy elfért volna egy teljes méretű DisplayPort, és talán még USB 3.1 Gen2 csatlakozó is.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés