ASUS ROG Chimera G703: tűzokádó szörnyeteg

Egy újabb felsőkategóriás gamer notebook az ASUS-tól, amelynél az igazán gyors kijelző az újdonság.

Bevezető és dizájn

Lélegzetvételnyi időt sem hagy az ASUS az újabbnál újabb ROG notebookok piacra dobásával; szinte nincs olyan platform vagy technikai újdonság, amelyet ne építenének be valamilyen gamer noteszbe. Írásunkban a mondabeli hibrid nevét öröklő Chimera G703-at mutatjuk be, amelynek legfőbb érdekességét a 2017-es piacra lépésekor egyedülálló, 144 Hz-es frissítésre képes kijelzője jelenti. Bár a neve alapján valamilyen hibrid megoldásra számítanánk (a mondabeli Kiméra egy oroszlánfejű, kecsketestű és kígyófarkú szörny volt), a képernyőt leszámítva valójában egy klasszikusnak mondható notebookot kapunk klasszikus konfigurációval, tehát Intel és NVIDIA alapokon, a már sokat látott ROG dizájnnal.

Hirdetés

Külső

Pár éve még különlegesnek számított a ROG notebookok külseje, ma viszont már gyakorlatilag minden gyártó ráállt arra a szögletes vonalakkal határolt, agresszivitást sugárzó dizájnra, amelyet a G703 is képvisel. Ezzel nem azt akarjuk mondani, hogy a gépről ne derülne ki azonnal, hogy ki gyártotta vagy hogy mindenki az ASUS-t majmolja, de tény, hogy nagy vonalakban nézve a gamer notebookok formaterve már távolról felismerhető a különösen erősre kihúzott szellőzők, az ék alakban keskenyedő ház és a masszív méret okán. Ezek a jelzők a G703-ra is tökéletesen passzolnak, a 17,3”-es méretkategóriába tartozó számítógép 425 x 320 x 52 mm-es dimenzióival és 4,7 kg-os tömegével már csak erőszakkal hordozható, ráadásul ehhez még nyugodtan hozzászámolhatjuk az 1,3 kg-os, igen combos tápegységet, amely különleges csatlakozója miatt mással nem is helyettesíthető – nélküle pedig a 71 Wh-s akkumulátor dacára nem sokat fogjuk élvezni a Chimera képességeit.


[+]

A gépház kivitelét és az anyagválasztást illetően nehéz kritizálni az ASUS-t, hiszen a kiváló minőségű műanyagok, az alumíniumfedél vagy a vörösen tükröződő, Republic of Gamers feliratot viselő csík mind-mind kiemeli, hogy itt igazi csúcskategóriás eszközről van szó. A gépház összeszerelése kiváló, merev és benyomhatatlan – a kijelző azonban már hajlékonyabb a kelleténél, igaz, ebben szerepet játszik az is, hogy mérete miatt nagyobb erőkaron éri a csavarás.


[+]

Bár egyes versenytársakhoz képest a G703 visszafogottnak minősíthető, azért a gép nincs teljesen híján a külső világításnak: a gombonként testre szabható színű billentyűzeten kívül a fedőlap ROG logóját is feldíszíthetjük a szivárvány minden színével és különböző effektekkel.


[+]

Ha hátoldalára fordítjuk a gépet, akkor rögtön látható, hogy egy méretes ajtó is került ide – ezt a középen látható gumifedél felnyitása után előbukkanó csavar kioldásával, majd a gumifedél felfelé húzásával tudjuk kinyitni. A fedél alatt találhatóak a notebook bővítésére szolgáló csatlakozók és foglalatok – a teljes belső felépítéshez azonban nem férünk így hozzá, tehát a hűtés kipucolása, esetleges újrapasztázása sokkal alaposabb nekikészülést igényel.


[+]

Mindenesetre az, hogy a gép könnyen bővíthető, nem jön rosszul: ahogy a képen is látszik, a tesztelt konfigurációban két szabad memóriafoglalat várja a SODIMM-modulokat, ezen felül pedig két NVMe és egy SATA csatolós M.2 foglalathoz és egy 2,5”-es meghajtó fogadására képes fiókhoz férünk még hozzá, tehát igen komoly háttértár-kombinációkat is kiépíthetünk, míg pénztárcánk bírja a terhelést.


[+]

A csatlakozókínálat a méretes háznak is köszönhetően elég gazdag: a bal oldalon kezdve a sort, két 3,5 mm-es hangcsatlakozót találunk, majd egy USB 3.1 Gen1 és egy TB3-képes Type-C konnektor következik a gigabites Ethernet előtt. A jobb oldalra további két USB 3.1 Gen1 kivezetést és egy kártyaolvasót szereltek, míg hátul egy negyedik USB 3.1 Gen1 port, egy mini DisplayPort és egy HDMI kimenet van – a már említett, különleges tápcsatlakozó mellett, amely egyébként mechanikusan védett a véletlen kirántás ellen.


[+]

Ez a masszív konnektor persze inkább csak dizájnelem, mint létszükséglet egy notebook esetében, hiszen a gép által igényelt áramot a megszokott notebookcsatlakozók is át tudnák vinni, a mechanikus reteszelés pedig még gondot is okozhat, ha egy, a tápkábelben megbotló kolléga nem a csatlakozót húzza ki véletlenül, hanem a méregdrága noteszgépet rántja le az asztalról.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés