A Samsung állítólag egy új kijelzőtechnológia, a QLED kifejlesztésén dolgozik

A pletykák szerint a vállalat az OLED-hez hasonló eljáráson ügyködik, csak itt szervetlen anyagot, és nanokristályokat használnának.

Mintha csak tegnap lett volna, pedig már négy éve, hogy a Samsung bemutatta nagyméretű OLED televízióját, és nagy terveket szövögetve piacra is dobta azt nem sokkal később. Azonban a projekt ugyebár megbukott, a Samsung kivonta OLED tévéit a frontvonalból, és azóta is csak pletyka szinten merült fel, hogy visszatérnének a technológiához.


[+]

A dél-koreai ETNews-nak viszont a közelmúltban a vállalat egy névtelenségbe burkolózó, magas pozícióban lévő alkalmazottja viszont azt árulta el, hogy a Samsung nem látja a fantáziát az OLED eljárásban, aminek hátterében az állhat, hogy nem sikerült megoldani az élettartammal és a magas gyártási költségekkel kapcsolatos problémákat. Mindenesetre a konszern állítólag ehelyett egy teljesen új technológiára, a QLED-re (Quantum LED) fókuszál. Itt szintén elengednék az LCD-knél szükséges háttérvilágítást, ehelyett az OLED-hez hasonlóan egy speciális filmet használnának, ami elektromos impulzus hatására fényt bocsátana ki magából. Ezen a filmen helyeznék el az RGB alpixeleket alkotó kvantumpontokat, azaz rendkívül kis méretű (2-10 nanométer) kristályokat, amelyekből összeállnának az egyes képpontok. Ez papíron lehetővé tenné a tökéletes fekete, így a végtelen kontrasztarány megteremtését, az RGB kvantumpontoknak köszönhetően pedig a gazdag színskála, élénk tónusok megjelenítését. Egyelőre még működőképes prototípussal nem rendelkeznek, az első példányok a kiszivárogtató "Anonymus úr" szerint 2019-ben bukkanhatnak fel, addig pedig a vállalat az SUHD LCD tévékkel próbálja megtartani erős pozícióit a prémium kategóriában.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés