Hirdetés

Piacon az Intel Z68

Hirdetés

NAS

Tavaly novemberben járt nálunk a Netgear két hálózati adattára (NAS). Az egyszerűbb Storát nagyon kedvező ára miatt szinte kötelező elemnek véltük egy okosabb otthoni hálózatban, a ReadyNAS Ultra 4 viszont egy igazi szívet véreztető darabnak tűnt. Nagyon sok minden tud, ami de jó lenne, csak hát finoman szólva is nem éppen olcsó a kis négyfiókos. Most erre a nagy problémára kínál egészen jó megoldást a Netgear. A ReadyNas Ultra 2 lényegében ugyanazt tudja, mint az Ultra 4 – tehát körülbelül mindent, ami otthoni felhasználónak kellhet – de mivel csak két merevlemezt fogad, lényegesen olcsóbb tud lenni. Ráadásul elején a gyorsmentésre és szinkronizálásra szolgáló USB csatlakozó már tempós, 3.0-s. Legjobban akkor járunk, ha merevlemezek nélkül vesszük meg a kicsikét, mert akkor megússzuk 80 000 forintból. Ha jobban belegondolunk, és felszámoljuk az építésbe és konfigurálásba fektetett időt, illetve az extra fogyasztást, akkor nem valószínű, hogy egy régi gépből épített megoldással jobban járunk. Akinek kell a négy merevlemez extra kapacitása és fejlettebb RAID rendszere, most 150 000 forintért kaphatja meg a négyfiókos ReadyNAS Ultra 4-et, ami harmincezer forintos csökkenést jelent a tavaly őszi árhoz képest.

Nagy név a NAS-ok világában a Synology, melynek termékeit a napokban vette fel kínálatába a Computer Emporium Kft. Otthoni felhasználásra igazán érdekes az USB Station 2, ami lényegében egy USB-s előtét, melynek segítségével NAS funkciókkal láthatjuk el már meglévő, saját áramforrással bíró (tehát jellemzően 3,5 hüvelykes) külső merevlemezünket. Ezzel a kiegészítővel Ethernet hálózatra (célszerűen routerünkre és akár gigabites sebességgel) köthetjük a winchestert (legfeljebb két darabot), és máris rendelkezésünkre állnak egy korrekt NAS tulajdonságai. Adatainkat elérhetjük szinte bármilyen hálózatba kötött számítógépről, de a Synology felülete támogatja a legjelentősebb mobil operációs rendszereket is (Android, iOS, Symbian, Windows Mobile), és természetesen a DLNA, illetve az iTunes kiszolgáló sem hiányozhat. Emellett van még hagyományos FTP, BitTorrent kezelés és kapunk adatmentő alkalmazást, de az USB Station 2 kompatibilis az Apple Time Machine rendszerével is. Vételára egy év garanciával 25 245 forint.

Egy lépcsővel komolyabb darab a Synology DiskStation DS211j. Ez már egy igazi, kétfiókos NAS a fent leírtaknál komolyabb szoftveres felszereléssel. Kapunk például képek és videók webes megjelenítésére szolgáló alkalmazást, mail és web kiszolgálót, illetve telepíthetünk biztonsági IP kamerákat is a NAS vezérletével. Egy kamera kezelése ingyenes, további négyhez külön liszenszet kell vennünk. A Synology DiskStation DS211j vételára egy év garancia mellett 57 190 forint.

Létezik a DS211j-nek j-betű nélküli változata is, ami erősebb processzort (1,2 GHz helyett 1,6 GHz) és több memóriát (128 MB helyett 256 MB) kapott, így több párhuzamos feladatot tud elvégezni, webkamerából akár nyolcat is kezel, illetve 128 bites mellett 256 bites AES titkosításra is képes, de érte már 76 590 forintot kell kifizetni. A DS211 család legkomolyabb darabja, a DS211+ még több, 512 MB memóriát kapott, ezáltal akár tizenkét IP kamerával is elbír, illetve a 2048 felhasználói fiók mellett ez a modell már 256 párhuzamos kapcsolatot tud lekezelni. Bővült a csatlakozóarzenál is, a korábbi két modell három-három USB 2.0 aljzatát egy eSATA-val és SD kártyaolvasóval fejelték meg. A Synology DiskStation DS211+ vételára egy év garanciával 104 690 forint.

Hogy még nagyobb kedvet kapjanak a kedves olvasók Synology NAS-ok vásárlására, a Bluechip webbolt Facebook oldalát kedvelve vagy Hazai pálya rovatunkra hivatkozva vásárlásnál öt százalékos kedvezményt kapnak.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés