Hirdetés

Piacon az Intel Z68

Intel Z68 és egy akciós VGAHivatalos AcerShop

A cikkben közölt árakat nagykereskedelmi (megfelelő kiskereskedői haszon hozzáadásával) és kiskereskedelmi partnereink listái alapján képeztük 25% áfa hozzászámításával. A bemutatónkban szereplő termékek – többek között – a nagykereskedelmi partnereink weboldalain feltüntetett kiskereskedésekben vagy kiskereskedelmi partnereinknél vásárolhatóak meg. A számítástechnikai termékekre a legtöbb esetben 2 év garancia vonatkozik, az eltérő garanciaidőket külön közöljük.

Hirdetés

Hivatalosan újtára indul az Intel Sandy Bridge processzoraihoz való legfejlettebb vezérlőchip, a Z68. Az újdonság ötvözi magában a korábbi P67 tuningos és több VGA-t kezelő, illetve a H67 monitorkimenetes képességeit, emellett egy halom új funkciót is bevezet, melyek közül az SSD és HDD közös kezelése, illetve a dinamikusan kapcsolható grafikus alrendszer a legérdekesebb. Tudásukat pár napja elemeztük, most jöjjenek a kapható variációk a témára. Aki olvasta Z68-as cikkünket, annak nem kell bemutatni az Asus P8Z68-V Prót. Az LGA1155 foglalat és négy DDR3 memóriaaljzat mellett három hosszú PCI Express csatolót találunk, melyekben SLI és CrossFire rendszert is építhetünk. Egyedül arra kell majd figyelni, hogy a második (fehér) nyolc, a harmadik (fekete) aljzat már csak négy PCI Express 2.0 sávot kapott. Hátulján ott mosolyog a három monitorkimenet (D-Sub, DVI, HDMI), két USB 3.0, egy eSATA, illetve rengeteg 2.0-s USB társaságában. Merevlemezeknek nyolc SATA csatlakozót alakítottak ki, ennek fele 6 Gbps-os SATA-t is tud. A jól felszerelt, de távolról sem csúcskategóriás Asus P8Z68-V Pro három év garanciával 48 000 forint kóstál.

Egy nagyon picit olcsóbban kínálja az Asuséhoz hasonlóan felszerelt modelljét a Gigabyte. A Z68X-UD3P-B3 furcsasága, hogy hátlapjára egyetlen monitorkimenet sem került, így ezzel az alaplappal nem tudjuk majd kihasználni a CPU-ba ágyazott GPU-t. Különálló grafikus kártyákat a két hosszú PCI Express foglalatba célszerű tenni, SLI és CrossFire támogatás egyaránt van. Az Asus konkurenssel azonos a SATA és USB 3.0 csatlakozók kiosztása, szóval a nyolc SATA fele működik 6 Gbps-os tempóval, a maradék négyből pedig egyet a hátlapra vezettek ki a két USB 3.0 konnektor mellé. A Gigabyte Z68X-UD3P-B3 szintén három év garanciával kb. 46 000 forintba kerül.

Az Asrock összes – mind a három – Intel Z68 vezérlőchipes alaplapja elérhető már a hazai piacon. Közülük a legkomolyabb a Z68 Extreme4 nevet kapta árcéduláján mégis a közepes Gigabyte-énál két ezressel kisebb szám van. A nagy márkákhoz hasonlóan került az Asrockra is rengeteg fázisos, digitális feszültségkezelő rendszer, amire hatalmas bordákat szereltek, és a csúcs alaplapot ellátták mindenféle tuningos nyalánksággal. Emellett ott virít a három hosszú PCI Express aljzat, a négy-négy SATA 3.0 és USB 3.0 kivezetési lehetőség, illetve a három monitorkimenet, a szilárdelektrolitos kondenzátorokról nem is beszélve, szóval ez a modell is kielégíti a legkomolyabb igényeket.

Árban és felszereltségben is visszafogottabb modell az Asrock Z68 Pro3, de sokan lehet, hogy éppen emiatt fogják szeretni. Csak egy hosszú PCI Express csatlakozója van, de ez a felhasználók túlnyomó többségének elég szokott lenni. Megmaradt rajta a három monitorkimenet, az USB 3.0 és SATA 3.0 csatlakozók száma viszont kettőre csökkent, a hátlapról pedig elhagyták az eSATA-t és a FireWire-t, illetve csökkent az áramellátó fázisok száma is. Úgy gondoljuk, 30 000 forintos vételárával az Asrock Pro3 a szűkítés ellenére is közkedvelt Z68-as lap lehet.

Brutális akcióban kapható az aktuális grafikuskártya-kínálat egyik legígéretesebb darabja. A Radeon HD 6870 a középkategória csúcsára, vagy a csúcskategória aljára sorolható be. A felhozatal nagyon erős darabja az MSI R6870 HAWK, mely nagyon komoly, dupla ventilátoros hűtést és egy kis gyári GPU tuningot (900-ról 940 MHz-re) kapott. További érdekessége a 8+2 fázisos áramellátás, illetve a GPU, memória és VDDCI részleg feszültségének szoftveres állítása. Korábban ez a tuningos fenevad az átlagos modelleknél jóval drágább volt, több mint 65 000 forintba került, de most három év garanciával már 48 500 forintért megvehető.

NAS

Tavaly novemberben járt nálunk a Netgear két hálózati adattára (NAS). Az egyszerűbb Storát nagyon kedvező ára miatt szinte kötelező elemnek véltük egy okosabb otthoni hálózatban, a ReadyNAS Ultra 4 viszont egy igazi szívet véreztető darabnak tűnt. Nagyon sok minden tud, ami de jó lenne, csak hát finoman szólva is nem éppen olcsó a kis négyfiókos. Most erre a nagy problémára kínál egészen jó megoldást a Netgear. A ReadyNas Ultra 2 lényegében ugyanazt tudja, mint az Ultra 4 – tehát körülbelül mindent, ami otthoni felhasználónak kellhet – de mivel csak két merevlemezt fogad, lényegesen olcsóbb tud lenni. Ráadásul elején a gyorsmentésre és szinkronizálásra szolgáló USB csatlakozó már tempós, 3.0-s. Legjobban akkor járunk, ha merevlemezek nélkül vesszük meg a kicsikét, mert akkor megússzuk 80 000 forintból. Ha jobban belegondolunk, és felszámoljuk az építésbe és konfigurálásba fektetett időt, illetve az extra fogyasztást, akkor nem valószínű, hogy egy régi gépből épített megoldással jobban járunk. Akinek kell a négy merevlemez extra kapacitása és fejlettebb RAID rendszere, most 150 000 forintért kaphatja meg a négyfiókos ReadyNAS Ultra 4-et, ami harmincezer forintos csökkenést jelent a tavaly őszi árhoz képest.

Nagy név a NAS-ok világában a Synology, melynek termékeit a napokban vette fel kínálatába a Computer Emporium Kft. Otthoni felhasználásra igazán érdekes az USB Station 2, ami lényegében egy USB-s előtét, melynek segítségével NAS funkciókkal láthatjuk el már meglévő, saját áramforrással bíró (tehát jellemzően 3,5 hüvelykes) külső merevlemezünket. Ezzel a kiegészítővel Ethernet hálózatra (célszerűen routerünkre és akár gigabites sebességgel) köthetjük a winchestert (legfeljebb két darabot), és máris rendelkezésünkre állnak egy korrekt NAS tulajdonságai. Adatainkat elérhetjük szinte bármilyen hálózatba kötött számítógépről, de a Synology felülete támogatja a legjelentősebb mobil operációs rendszereket is (Android, iOS, Symbian, Windows Mobile), és természetesen a DLNA, illetve az iTunes kiszolgáló sem hiányozhat. Emellett van még hagyományos FTP, BitTorrent kezelés és kapunk adatmentő alkalmazást, de az USB Station 2 kompatibilis az Apple Time Machine rendszerével is. Vételára egy év garanciával 25 245 forint.

Egy lépcsővel komolyabb darab a Synology DiskStation DS211j. Ez már egy igazi, kétfiókos NAS a fent leírtaknál komolyabb szoftveres felszereléssel. Kapunk például képek és videók webes megjelenítésére szolgáló alkalmazást, mail és web kiszolgálót, illetve telepíthetünk biztonsági IP kamerákat is a NAS vezérletével. Egy kamera kezelése ingyenes, további négyhez külön liszenszet kell vennünk. A Synology DiskStation DS211j vételára egy év garancia mellett 57 190 forint.

Létezik a DS211j-nek j-betű nélküli változata is, ami erősebb processzort (1,2 GHz helyett 1,6 GHz) és több memóriát (128 MB helyett 256 MB) kapott, így több párhuzamos feladatot tud elvégezni, webkamerából akár nyolcat is kezel, illetve 128 bites mellett 256 bites AES titkosításra is képes, de érte már 76 590 forintot kell kifizetni. A DS211 család legkomolyabb darabja, a DS211+ még több, 512 MB memóriát kapott, ezáltal akár tizenkét IP kamerával is elbír, illetve a 2048 felhasználói fiók mellett ez a modell már 256 párhuzamos kapcsolatot tud lekezelni. Bővült a csatlakozóarzenál is, a korábbi két modell három-három USB 2.0 aljzatát egy eSATA-val és SD kártyaolvasóval fejelték meg. A Synology DiskStation DS211+ vételára egy év garanciával 104 690 forint.

Hogy még nagyobb kedvet kapjanak a kedves olvasók Synology NAS-ok vásárlására, a Bluechip webbolt Facebook oldalát kedvelve vagy Hazai pálya rovatunkra hivatkozva vásárlásnál öt százalékos kedvezményt kapnak.

Vegyesen

Új márkával, a Pentagrammal bővült a Mobil Digital Kft. termékpalettája. A hazánkban korábban már feltűnt márka hivatalos disztribútorává váltak, folyamatosan szélesítik majd a választékot. Elsőként három kedvező árú vezeték nélküli router érkezett. A Cerberus P6361 egyetlen méretes antennát kapott, ebből a téma ismerői azonnal sejtik, hogy az n-es Wi-Fi minimális szintjét, vagyis 150 Mbps-ot tud. Cserébe viszont nagyon olcsó, csupán 6000 forintba kerül. Igazán nem nevezhető drágának a Cerberus P6362 sem, melynek két antennája van és 300 Mbps a névleges átviteli sebessége. Már 9000 forintért boldog tulajdonosává válhatunk.

Pontosan ugyanennyibe kerül a Pentagram Cerberus P6367, melynek érdekessége, hogy van egy USB csatlakozója 3G modemek fogadására. Hogy pontosan melyekkel kompatibilis, azt a forgalmazó honlapján lehet megnézni. Emellett klasszikus kábel vagy ADSL modemekkel is használható. Csupán Wi-Fi-n keresztül csatlakozhatunk rá, melynek sebessége 150 Mbps, az átvitelhez pedig egy 3 dB-es belső antennát használ.

Múlt héten foglalkoztunk az A.C.Ryan megújuló Playon HD médialejátszóival, most újra elővesszük őket egy nyereményakció miatt. Aki május és június folyamán vásárol Playon HD, HD2, Mini, Mini2 DVR vagy Essential lejátszót, utána „lájkolja” a ComputerMode Facebook oldalát, majd pedig a megfelelő bejegyzésnél beírja terméke sorozatszámát, az sorsoláson vesz részt. A nyeremények: Revoltec EX 202 és EX 203 külső merevlemezház, Mionix Sargas 460 egéralátét és Ozone Ground Level XT egéralátét.

Három kis egéralátétet mutatunk a Nova kínálatából is. A Mobility Notebook és Netbook padok méretét hordozható számítógépekhez alakították, mégpedig úgy, hogy szállítás közben a vékony szövetet a billentyűzet és a monitor közé csukhassuk, védve és portalanítva az utóbbit. A Netbook verzió alapterülete 190x120 mm, a Notebooké 230x160 mm, vételáruk pedig 1400 Ft, illetve 1875 Ft. A megrögzött Apple hívők pedig alma formájú Nova egérpadot is vehetnek 3700 forintért, de maguknak kell majd kiharapniuk belőle egy darabot.

Jó nagy képernyővel rukkolt elő májusra az Acer. Ráadásul a 27 hüvelykes HN274 háromdimenziós látvány megjelenítésére is képes, emellett LED-es háttérvilágítása – tessék megkapaszkodni – százmillió az egyhez kontrasztaránnal vakít. Természetesen egy ekkora monitor Full HD, vagyis 1920x1080 pixel felbontású. Csatlakozóból egy analóg D-Sub és három HDMI került rá, további extrája a beépített internetböngésző. Mivel TN+film technológiás, nem is különösebben drága, ára – 145 213 forint – csak első hallásra tűnik soknak, ugyanis ebben már benne van az NVIDIA 3D Vision szemüvege is.

Notebookok

Néhány hete már elérhető az igencsak mutatós, kék-ezüst kabátot öltött Sandy Bridge processzoros Aspire TimelineX notebookok legnagyobb, 15,6 hüvelykes változata. Nekünk inkább a kisebb méretek jönnek be, melyeket az Innováció 2011 rendezvényen élőben láttunk, és most már a hazai Acer Márkaboltban meg is lehet őket vásárolni. Az Acer szokásához híven most is többféle konfigurációt kínál. A kisebb, 13,3 hüvelykes Aspire TimelineX 3830 ötféle kiszerelésben érhető el, ráadásul most bevezető akcióban három év garanciát kapunk melléjük. A legolcsóbbért csupán 168 805 forintot kérnek, a pénzünkért pedig 2,10 GHz-es Core i3-2310M processzort, 4 GB memóriát, 500 GB-os merevlemezt, HDMI és USB 3.0 csatlakozót és egy egészen méretes, 62 wattórás akkut, no meg Windows 7 Home premium operációs rendszert kapunk. Nagyszerű, hogy nagyjából 15 000 forintos felárral már különálló GeForce GT 540M grafikus alrendszerrel ellátott verzió jár, aminek a legmodernebb játékok sem okoznak problémát. A gyorsabb, Core i5-2410M processzorral ellátott, 246 042 forintos csúcsmodell érdekessége pedig, hogy 120 GB-os SSD-vel szerelik.

A picivel nagyobb, 14 hüvelykes Aspire TimelineX 4830-nál egyelőre hiányzik az SSD-s konfiguráció, de a termékkínálat nagyon hasonló a kisebb modelléhez. A legolcsóbb, Sandy Bridge-alapú Core i3 processzoros, integrált VGA-s, 4 GB memóriás, 500 GB-os merevlemezes verzió picit drágább, 172 515 forintot kóstál az akciós 3 év garanciával, de a legolcsóbb GeForce GT 540M-es modell ezúttal sem sokkal drágább, 182 584 forintért büszke tulajdonosai lehetünk.

 Teljesen más szinten fejlesztett Sandy Bridge processzorra az Asus. Kihozta a legújabb és külsőre eddigi legdurvább Lamborghini notebookot, a VX7-et. A telivér olasz sportkocsikat tervező gárdával együtt kialakított burkolat alatt komoly izomzat feszül. Processzornak a Corei i7-2630QM négymagost használták, ami akár 3 GHz környékére is felturbózhatja magát. Mellé 16 GB memóriát, két 750 GB-os, percenként 7200-at pörgő merevlemezt és Blu-ray-írót tettek. Eddig nem volt jellemző az Asus Lamborghinikre a nagy játékos teljesítmény, de a VX7-be szerelt GeForce GTX 460M 3 GB GDDR5 memória társaságában akár a 15,6 hüvelykes kijelző natív Full HD felbontásában is futtatni tudja a legújabb játékokat. Egy ilyen masinában a HDMI, USB 3.0, nagy akku, Windows 7 Ultimate ugyanúgy természetes dolog, mint az ajándék táska, egér és headset, vagy a nagyjából 800 000 forintos vételár.

Mérget mernénk venni rá, hogy a Lenovo IdeaPad Z370-et annak ellenére is sokkal többen választják majd az Asus Lamborghiniénél, hogy lényegesen kisebb a teljesítménye és nagyvonalú ajándék sem jár hozzá. A kicsi és könnyű, 13,3 hüvelykes notebooknak Sandy Bridge architektúrás Pentium processzora van, mely valamikor május második felében startol el hivatalosan. A Core i lapkákhoz képest alaposan megnyirbált Pentiumnak két magja van, nem támogatja a Hyper-Threadinget, harmadszintű gyorsítótárát 2 MB-ra redukálták, az integrált grafikus magok közül pedig minden bizonnyal a kisebb HD Graphics 2000-et kapja. Persze a 2 GHz-es Pentium B940 teljesítménye így is bőven elég lesz a napi rutinhoz, kis internetezéshez, irodai alkalmazásokhoz, valahová a Pentium P6100 szintjére várjuk. A Lenovo IdeaPad Z370 2 GB memória, 13,3 hüvelykes kijelző, 750 GB-os merevlemez, n-es Wi-Fi adapter, Bluetooth összeállításban Windows 7 Home Premium operációs rendszerrel 165 000 forintba kerül.

rudi

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés