Panasonic TX-P55VT60 tévé: a 3D plazma etalon

Panasonic TX-P55VT60

Egyes pletykák szerint a Panasonic felhagy a plazmatechnológia fejlesztésével, ami, ha igaznak bizonyulnak az eddig még hivatalosan senki által meg nem erősített hírek, mindenképpen fordulópontot jelenthet a gyártó, sőt az otthoni szórakoztatóelektronika történetében is. Az mindenesetre jelzésértékűnek tűnik, hogy a vállalat hazai képviseletétől kapott információk alapján a jövőben elsősorban a LED háttérvilágítású LCD televíziókra, illetve az OLED eljárásra fókuszálnak majd, tehát benne van a pakliban, hogy van alapja a mendemondáknak. Ha ez így is lesz, még nem jelenti azt, hogy a Panasonic plazmatévék teljesen eltűnnek a boltok polcairól – már csak azért sem, mert a termékkommunikáció szerint az idei modellek bikaerősre sikerültek, így nyilván a cég ki akarja sajtolni belőlük a lehető legtöbbet.

A Panasonic jóvoltából annak a VT60 szériának az 55 hüvelykes darabját próbáltuk ki, amely a hagyományos modellek között jelenleg a Panasonic plazmák között a csúcsot képviseli. Ugyan ott csücsül az Olimposzon ezen kívül a ZT60 sorozat is, ám azokat a tévéket kézzel rakják össze, jár hozzájuk külön, dedikált tábla, és az árukból lehetne venni egy kisebb falut, tehát már egy teljesen más szintet képviselnek.

Bomba dizájn

A Panasonicnál sokáig úgy vélték, hogy sokkal fontosabb az, hogy milyen a kép minősége, minthogy hogy néz ki egy televízió. Ebből következően aztán a dizájn területén mindig is a trendteremtő cégek mögött járva, azoknál jóval konzervatívabb szellemiséget követtek. Ám ez hibának bizonyult, amely valószínűleg komoly szerepet játszott a cég viszonylagos sikertelenségében.

A VT60 azonban arra utal, hogy ezen a szemléletmódon változtattak. A tévé ugyanis pazarul fest, sikerült szinte tökéletesen belőni a díszítőelemek, az alkalmazott króm és fém szükséges mértékét. Végeredményként egy kifejezetten elegáns, tekintetet magára vonzó, stílusos és egyedi televízió született, amely már pusztán külsejével, kikapcsolt állapotában is alkalmas arra, hogy státuszszimbólumként funkcionáljon. A borderless formatervezési vonalba tartozik, azaz kávája üzemen kívül láthatatlan, egy homogén üvegfelület uralja az összképet.

A plazmatechnológia egyébként – szemben az Edge-LED háttérvilágítású LCD tévékkel – nem teszi lehetővé ultavékony keret alkalmazását, így az működés közben már látszik, hogy a káva vastagsága eléri a négy centimétert. A félcentiméteres fém élek szinte körbefolyják a kijelzőt, és ehhez a hasonló árnyalatú talppal egybeépített nyak is remekül passzol. Utóbbi egyébként igen masszív darab, hiszen körülbelül hét kilogrammot nyom, de szükség is van erre, hogy megtartsa a készülék 31,6 kilós súlyát.

A plazmák sokáig jóval bumfordibbak voltak, mint vékony, LED-es LCD pajtásaik, de mára e téren is utolérték azokat. Ez a modell legvastagabb pontján is csak 5,36 centiméter, amivel egyáltalán nem kell szégyenkeznie a slim versenyben. A ventillátorokat a hátuljára építették, és bár ezek valószínűleg dolgoznak becsülettel, de azt nem tudták megakadályozni, hogy a készülékház ne melegedjen át használat közben. Szokás szerint ide kerültek az interfészek is, azaz konkrétan 3-3 HDMI (1 ARC támogatással) és USB port, egy-egy 3,5 mm jack, digitális audió, Ethernet és adapteres SCART csatlakozó, valamint egy kártyaolvasó és a CI slot.

Panasonic TX-P55VT60
Panel Infinite Black Ultra plazma
Képernyőméret 55 hüvelyk (139,5 cm)
Maximális felbontás Full HD
Maximális kontrasztarány n. a.
Válaszidő n. a.
Maximális fényerő n. a.
24p lejátszás támogatott
Képbeállítások Dinamikus, Normál, Mozi, THX Cinema, THX Bright Room, egyéni, 2 professzionális
Hangbeállítások Alapbeállítás, Zene, Környezet, Felhasználói
Hangszórók 2 x 5 watt +10 watt (mélynyomó)
Beépített digitális tunerek DVB-T, DVB-C, DVB-S
Interfész 3 db 1.4 HDMI, 3 db USB (ebből 1 db 3.0-s), komponens, kompozit, SCART, digitális audió, CI slot, Ethernet, 3,5 mm jack
Extrák digitális zajcsökkentés, integrált böngésző, letölthető applikációk, Smart rendszer, SD kártyaolvasó, beépített kamera, arcfelismerés, második távirányító, hangvezérlés, kislexikon, elektronikustoll-kompatibilitás
Teljesítményfelvétel 237 watt, készenléti üzemmódban: 0,3 watt
Méret 1318 x 767 x 51 (álvánnyal 296) mm
Tömeg 31,5 kg (38,5 talppal) kg
Gyártó honlapja www.panasonic.hu
Termék honlapja Panasonic TX-P55VT60
Fogyasztói ár 739 000 forint

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés