Hirdetés

Panasonic Convention 2013: karnyújtásnyira az OLED tévétől

Hirdetés

OLED, 4K, gigatablet

A Panasonic a francia Riviérán, Nizzában mutatta be az idei év európai piacra szánt termékújdonságait. A Panasonic Convention rendezvény keretin belül a japán vállalat nem csak szórakoztatóelektronikai termékeit vonultatja fel, hanem a háztartási és egyéb fogyasztásra szánt cikkeit is.

Mindazonáltal nem szabad elfelejteni azt sem, hogy a Panasonic nem csak és kizárólag ezen a területen aktív, hanem az ipari fejlesztésekből is kiveszi a részét. Legyen szó LED lámpákról, klimatizálásról, napelemekről, hőszivattyúkról vagy ezekből nyert energiatárolásról, a Panasonic mindegyiknél jelen van. A felsorolt termékkategóriákban mégis közös, hogy a korábban megalkotott ECO filozófia mentén a vállalatnál elkötelezettek az energiatakarékos megoldások és a megújuló energiára hasznosítására alkalmas eszközök fejlesztésének irányába. Az idei rendezvényt is Laurent Abadie, a Panasonic Europe vezérigazgatója nyitotta, aki számos, a vállalat 2012-es működésével és annak termékeivel kapcsolatos pozitívumról számolt be. Például jelentős profitnövekedést könyvelhettek el 2011-hez képest, ráadásul a tévépanelek értékesítése terén emelkedés volt tapasztalható, de jól fogytak a kis és nagy háztartási gépek is.

Laurent Abadie, Panasonic Europe CEO
Laurent Abadie, Panasonic Europe CEO

A sajtótájékoztató alkalmával természetesen megismerkedhettünk a vállalat újdonságainak legjavával, amelyek többségét a CES-en már bemutatta a vállalat. Ilyen például a 20"-es, 4K felbontású Windows 8-as tablet, ami ugyan még nem kapható, de mindenképpen piacra kerül, noha a célközönség nem az otthoni, hanem a vállalati felhasználók lesznek, akárcsak a gyártó jól ismert Toughbook szériája esetén.

Panasonic 20" 4K tablet Windows 8-cal
Panasonic 20" 4K tablet Windows 8-cal

Továbbá látható volt a másik nagy durranás, az 55"-es 4K OLED tévé is, ami szintén nincs piacon. Amíg erre várunk, az LCD és a plazma játssza a meghatározó szerepet továbbra is. Sőt utóbbi olyannyira, hogy a Panasonic nem tágít a plazmatechnológia mellől, továbbra is nagy erőkkel dolgoznak azon, hogy a sokak által már leírt megoldásból az eddiginél többet hozzanak ki. Noha azt még maga Laurent Abadie is elismerte a kerekasztal-beszélgetés alkalmával, hogy semmi sem tart örökké, hiszen az OLED most már nem csak beszédtéma, hanem hamarosan kézzelfogható termék lesz. Már folyik a panelek gyártása, amit a Panasonic az úgynevezett "Printing Technology" néven emlegetett eljárással készít.

Panasonic 4K OLED TV
Panasonic 4K OLED TV

Az új technológiának hála sikerült túllendülni az élettartammal kapcsolatos nehézségeken, bár erre irányuló konkrét kérdésünkre nem igazán kaptunk választ, csak annyit mondtak, hogy e tekintetben fel tudják venni a versenyt a most még „menőnek” számító technológiákkal. Ezeket nem kizárt, hogy az OLED akár már egy bő évtized múlva letaszítja a trónról vagy akár teljesen el is söpri, de ezzel kapcsolatosan még korai találgatásokba bocsátkozni. Akárcsak azzal kapcsolatban, hogy mi lesz a 4K-val, ami már most lázban tartja a nagyközönséget. Sajnos a Full HD elterjedése sem ment könnyen, főleg műsorszórás tekintetében, ahol egyes régiókban még mindig komoly lemaradások vannak.

Ahhoz, hogy a 4K értelmet nyerjen, meg kell teremteni az alapokat, pontosabban azokat az eszközöket (például kamerákat), amelyekkel profitálni lehet majd a Full HD-nál négyszer több képpontból álló felbontásból. Mindezeket látva és megfontolva a Panasonic most például nem mutatott be 4K-s kamerát, ami óvatoskodásnak tűnhet részükről, ugyanakkor érthető, hiszen senki sem akar majd úgy járni, mint a 3D-vel, ami mind a mai napig velünk van, de a technológia nem váltotta be teljesen a hozzá fűzött reményeket. Ettől függetlenül persze a Panasonicnál is jelen van a 3D, jobban, mint eddig, ezt a konkrét termékek részletezésénél látni fogjuk.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés