Hirdetés

Okoslámparendszer az Osramtól: Lightify

Osram Lifgtify

Néhány hónappal ezelőtt mutattuk be egy kis amerikai startup egészen ígéretes LIFX okoslámpáját, mely hálózatba kötve, okostelefonról vagy egyéb mobil készülékről vezérelve kifejezetten érdekes világítási lehetőségeket kínál. Felmerül a kérdés, hogy a világítástechnikában hosszú évtizedek óta jelen levő nagy márkák milyen alternatívákat kínálnak ugyanerre? Mai bemutatónk tárgya az Osram Lightify rendszere, melyet alapvetően otthoni felhasználásra szánnak, mellette rövidesen megjelenik a komolyabb Lightify Pro is.

Funkcionalitásában a Lifghtify nem különbözik a LIFX-től: fényforrásainkat egy rendszerbe kapcsolja össze, így funkcióik, mint a ki-/bekapcsolás, fényerő, szín és egyebek okostelefonról vagy tabletről vezérelhetőek egy app segítségével, ami jelenleg iOS és Android alatt érhető el. A technikai megvalósítás viszont alapvetően különbözik. A Lightify esetében egy külön, központi egység irányítja a rendszert, így az égőkbe nem kell olyan komoly elektronikát rejteni, csak a vezérlő utasításaira reagálnak, míg a LIFX esetében minden égő egyben központ is lehet.

A kezdőkészlet ennek megfelelően egy központi egységből és egy E27 (hagyományos) foglalatú villanykörtéből áll. Az égő fényereje, színe és fehér világításának színhőmérséklete állítható, 810 lumenes maximális fényereje egy 60 wattos hagyományos izzó tudásának felel meg. Ehhez 10 wattos fogyasztás társul, tehát egy wattból 81 lument produkál, amivel az A+ hatékonysági osztályba tartozik. Az Osram 20 000 órás üzemidőt ad meg, ez egy nagyságrenddel több, mint a hagyományos izzóké, napi nyolcórás használat mellett is közel hét évet jelent.

Mivel a világ egyik legnagyobb világítástechnikai vállalatáról van szó, nem csoda, hogy a Lightify-kínálat meglehetősen széles. Vehetünk külön is olyan izzót, mint az induló készletben van, emellett kapható szintén 10 wattos, 810 lumenes, tompítható izzó, melynek a színe nem, csak fehér színhőmérséklete állítható. Spot lámpába GU10 foglalatú, 6 wattot fogyasztó 350 lumenes modellt kínálnak fényerő-szabályozással és állítható fehér színhőmérséklettel.

Érdekes darab a kerek, falra vagy mennyezetre szerelhető, 380 mm átmérőjű modell, melynek komoly, 2000 lumenes fénye (két 75 wattos, hagyományos izzónak felel meg) barátságos, 28 wattos fogyasztással társul. Ennél a modellnél is a fényerő és a fehér színhőmérséklet állítható. Vehetünk sokoldalúan felhasználható LED szalagot is a Lightify rendszerben kétméteres kiszerelésben, 850 lumenes fényerővel és 18 wattos fogyasztással, melynek fehér színhőmérséklete mellett RGB színe is állítható. Szabadban pedig az időjárásálló (IP66), 12 voltos egyenáramról működő mini spotok láncát üzemelhetjük be, ezekből RGB színű és állítható színhőmérsékletű fehér létezik három és kilenc izzóval, 1,5, illetve 4,5 wattos fogyasztással.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés