Hirdetés

Philips Hue – az okos lámpák királya

Philips Hue

Nehéz elhinni, de idestova három éve már annak, hogy bemutatkozott a Philips Hue okoslámparendszere. Az Apple áruházában debütált 2012 végén, és akkor a karácsonyi szezonban még almás exkluzív volt, ami valljuk be, nem is csoda, hiszen ki más lenne – sőt lehetett három éve – ideális célközönsége ennek a dolognak, ha nem azok, akik hajlandóak komoly összeget kiadni egy elit okostelefonért? Három év alatt maga a technológia számottevően nem fejlődött, igaz, néhány napja mutatták be a felújított (visszafelé kompatibilis) központi egységet, aminek hangvezérlős fejlesztései viszont csak hosszú hónapok múlva lesznek igazán érdekesek.

De ne szaladjunk annyira előre, ugyanis nálunk még az első generációs hidakra alapozó termékek jártak, azokból pedig rengeteg van. A híd, más néven átjáró vagy bridge a Hue rendszer alapja, ez szolgál a világítótestek és az otthoni Wi-Fi hálózatra kapcsolódó vezérlőeszközök (pl. okostelefon) közötti kommunikáció megteremtésére, része mindegyik alapcsomagnak; a következő oldalon részletesen leírjuk működését.

Hirdetés

A Hue világításhoz először is kell egy start csomag, amiből többféle létezik. Nálunk a legkomolyabb, színes Hue alapcsomag járt, ebben három E27 (normál) foglalatú, színváltó, lapított búrájú villanykörte található 9 wattos fogyasztással, 600 lumenes maximális fényárammal, 160 fokos sugárzási szöggel és 15 000 órás várható élettartammal. Jár hozzájuk egy híd, valamint annak tápja és egy Ethernet kábel, amivel a hidat a routerünkhöz kell kötni.


Philips Hue indulócsomag

A Hue Lux kezdőkészletben a híd mellett két, meleg fehér (2700 K) fényt adó, állítható intenzitású, 9 wattos, laposított körte van 750 lumenes maximummal, szintén 160 fokos sugárzási szöggel és 15 000 órás élettartammal. A harmadik start kitben három színes, GU10 foglalatú spotlámpa van 6,5 wattos fogyasztással, 250 lumenes fényárammal, 38 fokos sugárzási szöggel és ugyancsak 15 000 órás élettartammal. Végül pedig létezik LED szalagos szett is, amiben a híd mellett két kétméteres köteget találtunk fejenként hatvan darab RGB LED-del. A szalag három LED-enként méretre vágható, elölről szigetelő burkolattal látták el, hátuljára pedig öntapadó szalagot készítettek elő a könnyebb telepítés érdekében. Mindkét szalaghoz külön táp van fixen bekötött, közel négyméteres vezetékkel.


Indulócsomag LED-szalagokkal

Természetesen minden, indulócsomagban lévő villanykörte, LED szalag, valamint a központi híd is megvásárolható külön, és ezzel még korántsincs vége a kínálatnak. Hue Bloom néven kapható 8 wattos, 120 lumenes asztali lámpa, aminek csinosabb, erősebb alternatívája a 10 wattos és 210 lumenes Hue Iris, mindkettő kapható híddal és szólóban is. Érdekes darab a 120 milliméter átmérőjű, félgömb alakú Hue Go, ami egy hordozható, akkumulátoros lámpa 300 lumenes fényárammal. Továbbá van még a Hue Beyond, illetve Hue Phoenix család, előbbiben három, utóbbiban öt önálló világítótesttel, álló és mennyezeti lámpákkal, csillárokkal egészen 3000 lumenes fényáramig.


Hue Go

Sőt nem csak világítótestek kínál a Philips, hanem vezérlőket is. Hozzánk a Hue tap jutott el, ez egy kör alakú, négy, a híd segítségével programozható, kapcsoló funkcióval ellátott, természetesen vezeték nélküli alkalmatosság. A Hue dimmer switch pedig egy falra is rögzíthető, de amúgy vezeték nélküli távirányító, amivel nem csak ki-/bekapcsolni, hanem tompítani is lehet a Hue fényforrásokat.


Hue tap

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés