NVIDIA GeForce GTX 980: Maxwell második felvonás

Az NVIDIA előrelépése

A 2014-es év elején ismerkedhettünk meg testközelből az NVIDIA Maxwell névre keresztelt fejlesztésével, ami végeredményben a februárban megjelentetett, középkategóriás NVIDIA GeForce GTX 750 és 750 Ti személyében öltött testet, és nem is szerepelt rosszul a tesztünkben. A némi csúszással bemutatott (akkor) új architektúrára épülő fejlesztés már korábban kitűnt a sorból hatékony energiafelhasználásával és a hozzá párosuló teljesítménnyel, de az igazi csemege, a Maxwell felsőbb kategóriában való felbukkanása a második félév távoli ködös jövőjében körvonalazódott. Ezzel kapcsolatban viszont csak tippek voltak.

Bár az NVIDIA az idestova lassan egy éve bemutatott GeForce GTX 780 Ti révén még mindig birtokolja a lélektanilag fontos első helyet az egy GPU-val szerelt VGA-k között, az ütemezést tartva végre előrukkoltak a Maxwellre épülő VGA-k fenegyerekével, ami kiváló bizonyítéka annak, hogy mennyire nehéz a jövőbe látni a gyártástechnológiai iránnyal kapcsolatban. Februárban ugyanis még 20 nm-es gyártástechnológiáról szóltak a pletykák, most viszont kiderül, hogy a várakozásokkal ellentétben ezen a téren nem léptek előrébb, így az új fejlesztés továbbra is 28 nm-es alapokon nyugszik. Ez persze nem annyira nagy baj, hiszen ez otthonos terep az NVIDIA számára, másrészt a csíkszélesség csak egy kis szelete a tortának, hiszen – ahogy azt látni fogjuk – van még kipréselhető energia- és teljesítménytartalék a 28 nm-ben is.

Mindezek fényében az NVIDIA receptje egyszerűen alakul a felsőházban: lépcsőzetesen növekvő számítási kapacitás és teljesítmény, több fedélzeti memória, mindez csökkentett fogyasztással fűszerezve, így az egyenlet végén nem is állhat más, mint a javuló hatékonysági mutató. A GM204 GPU többek között ezen az úton folytatja a GM107-tel korábban megkezdett utat, miközben tudását tekintve is fejlődött, amiről persze részletekbe menően beszámolunk a cikkünkben.


[+]

Ám mielőtt ezekkel az újításokkal megismerkednénk, az újdonsült GPU kapcsán mindenképp meg kell említeni, hogy az NVIDIA rögtön két kártyát is hoz a GM204-re alapozva. A csúcson a GeForce GTX 980 foglal helyet, illetve ezzel párhuzamosan a kisebbik modellel, a GTX 970 is megjelenik a kínálatban. Bár tesztünkben mi most csak az erősebb modellel kerültünk kapcsolatba, vessünk egy pillantást mindkét változatra! A fő eltérés a GTX 980 és 970 között a végrehajtóegységek számában, illetve a GPU-órajelben lesz, miközben a memóriabusz, valamint a memória mennyisége és órajele változatlan marad, akárcsak a portok típusai. Árban viszont jelentős eltérés lesz a két modell között: a GTX 980 hivatalos ára 179 000 forint, míg a GTX 970-é 105 000 forint lesz.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés