NVIDIA GeForce GTX 780 Ti: visszavágó

TITAN helyet Titanium

Az elmúlt hetekben nagyon felpörgött a VGA piac, ami elsősorban az AMD lépéseinek köszönhető. A vállalat egy új sorozatot dobott piacra, melynek nagy része ugyan már korábbról ismert lapkákra épül, de a csúcsra egy teljesen új fejlesztés került, ami a Radeon R9 290X és 290 kártyák alapjaként szolgál. Utóbbiak megjelenésééig az NVIDIA rendíthetetlenül tartotta a leggyorsabb GPU, illetve egyetlen grafikus processzorral szerelt VGA címét, ugyanis az AMD sem a korábbi csúcsnak számító GTX TITAN-t, sem pedig a közvetlenül alatta elhelyezkedő GTX 780-at nem tudta legyűrni.


[+]

Az NVIDIA idei év első felében felbukkant grafikuskártya-sorozata sem hozott túl sok igazi újdonságot, hisz a konkurenshez hasonlóan ezek is a tavaly megjelent (Kepler) GPU-k újrapozicionálásából születtek. Kivételnek egyedül a TITAN és GTX 780 alapjául szolgáló GK110 kódnevű egység tekinthető, bár a közel egy éve megjelent Tesla gyorsítókról már ez a fejlesztés is ismerős volt. Utóbbi mellett a tavaly piacra dobott GTX 680 és GTX 670 grafikus processzoraként megismert GK104-et hasznosította újra az NVIDIA, mely így a GTX 770 és GTX 760 elnevezésű utódokra is felkerült.


[+]

A TITAN tehát hosszú hónapokig ült a trónon, és ennek megfelelően alakult árazása is, ami olykor még a 300 000 forintot is megközelítette. A gyártó nyilvánvalóan nagyon örült annak, hogy sokáig ilyen áron kínálhatja termékét, a potenciális vásárlók azonban már annál kevésbé, hisz verseny nélkül nem sok esély van az árak mérséklődésére. A verseny újraindulására egészen néhány héttel ezelőttig kellett várni, a Radeon R9 290X-nek ugyanis sikerült befogni a TITAN-t, ráadásul mindezt 100 000 forinttal kedvezőbb áron tette. Az események most is egy dominószerű folyamatot indítottak be, hisz az NVIDIA nem hagyhatta válasz nélkül a konkurens lépését, így a mai napon a GTX 780 Ti személyében bejelentette a TITAN utódját.


[+]

Az újdonság a TITAN nyomdokain megy tovább, így egy ahhoz nagyon hasonló modellről beszélhetünk. Ennek megfelelően ez a termék is a GK110 kódnevű GPU-ra épül, de annak már egy teljes értékű verziójára. Ennek megfelelően az összes lapkában található SMX aktív, így összesen 2880 akítv végrehajtó van a fedélzeten. Emellett az egységek órajele is emelkedett, ennek köszönhetően 875 MHz-es alap és 928 MHz-es Boost frekvenciákról beszélhetünk. A memória kapacitása nem változott, viszont az órajel ezen a területen is megszaladt, ami így konkrétan 7 GHz-es effektív üzemi frekvenciát takar. Ez 16%-kal magasabb érték a TITAN esetében látottnál.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés