NVIDIA GeForce GTX 780: (fél)generációváltás

A (fél)generációváltás

A február végén debütált GTX TITAN gyakorlatilag egyértelműen vitte a leggyorsabb, egyetlen GPU-val szerelt grafikus kártya címét. Erre az NVIDIA-nak szüksége is volt, hisz bár a GeForce GTX 680 a tavaly márciusi debütálásának időpontjában még le tudta gyűrni a HD 7970-et, de idővel előnye elapadt. Az AMD tavaly év elején debütált GCN mikroarchitektúrájához folyamatosan érkeztek az újabb meghajtóprogramok, melyekkel a vállalat megpróbált minél többet kihozni akkor még gyökeresen új termékéből. Ezzel párhuzamosan megpróbáltak minél több nagy címet megszerezni, ami több esetben sikerült is, így ma már olyan, korábban az NVIDIA által szponzorált játékok is az AMD támogatását élvezik, mint a Far Cry, a Crysis, a Hitman, a Tomb Raider vagy éppen a Bioshock. Mindez szintén nem volt túl jó hatással a GeForce-ok ezen játékok alatti teljesítményére, hisz a szponzorált címek rendszerint éppen az őket támogató vállalat termékein futnak jobban. Végül az i-re a pontot a Radeon HD 7970 GHz Editon tette fel, mely tulajdonképpen a korábbi megoldás magasabb órajelekkel és turbóval megspékelt kiegészítése, amivel az AMD egyértelműen visszavette a leggyorsabb, egyetlen GPU-s videokártya címét.


[+]

Ahogy feljebb utaltunk rá, a februári TITAN magabiztosan vette vissza az említett titulust, ráadásul a körítés is meglehetősen jól sikerült. A kártya legnagyobb hátulütőjének akkor az árát találtuk, hisz míg a HD 7970 GHz Editon 100-120 000 forint környékén megkapható, addig a 20-30%-kal gyorsabb TITAN 280-290 000 forintért vihető haza, ami meglehetősen rossz ár/teljesítmény arányt jelent. Prémium termékről lévén szó, az árnak ebben a kategóriában ugyan kisebb jelentősége van, de azért természetesen itt sem hanyagolható el teljesen.


[+]

A fentiek mellett már több mint egy év telt el a GTX 600-as sorozat piacra dobása óta, a Kepler mikroarchitektúra utódja, a Maxwell pedig csak valamikor a jövő év során várható. Mindezek fényében az NVIDIA számára kézenfekvőnek tűnt egy köztes, még a Kepler alapjaira épülő újabb sorozat piacra dobása, melynek elsődleges célja a Maxwellig húzódó űr kitöltése. Hasonlóra láthattunk már példát az elmúlt években, így ez semmiképpen nem nevezhető szokatlan lépésnek.


[+]

Az újabb generáció debütáló tagja újfent a csúcskártya, mely a korábbi jelölést követve csak a GTX 780 elnevezést kapta. Most nézzük, hogy mit rejt a vadiúj GeForce!


[+]

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés