NVIDIA GeForce GTX 980: Maxwell második felvonás

Az NVIDIA GeForce GTX 980

Szerkesztőségünk az NVIDIA GeForce GTX 980 referencia kiadását kapta meg tesztre, így a tartozékokról és egyebekről nem tudunk szót ejteni, hiszen a dobozban a kártyán kívül más kiegészítő nem lapult.


[+]

Akik korábban láttak már GTX Titan, GTX 780 Ti vagy GTX 780 jelzésű vezérlőt a GeForce családból, nos azok számára csak kevés újdonságot tudunk mondani a dizájnról, a hűtésről és a felépítésről, ugyanis a GTX 980 is szakasztott úgy néz ki, mint GTX 780 Ti. Azért ezt a verziót emelnénk ki a fent említett hármasból, mert apróbb különbségek akadnak, mint például a GPU egészséges hőháztartásáért felelős hűtőborda, ami ezúttal is feketében pompázik, és továbbra is látszódik az ablakocska alatt.


[+]

A hűtés részeként funkcionáló burkolat nem csak fémes hatású, hanem nagy része valóban fém, és ez igaz a kártyát teljesen takaró hátlapra is, de még a ventilátor közepére is applikáltak e nemes anyagból; ami pedig csavarnak néz ki, az nem dísz, hanem valóban csavar. A többi testvérhez hasonlóan tehát a GTX 980 is minőségi hatást kelt, és még azoknak is kedveznek, akik kedvelik a bling-bling faktort, hiszen a zölden világító GeForce GTX felirat most is megtalálható a kártya oldalán, de igény szerint az innen jövő fényártól meg is szabadulhatunk.


[+]

Visszatérve a csavarokhoz, a kártya szétszedése nem sétagalopp, rengeteg kötőelemet használt a gyártó, amitől megszabadulni nem két perc, de ezután viszonylag könnyen atomjaira robbantható a hűtés egy alapos portalanításhoz, újrapasztázáshoz. Természetesen a függőleges alumíniumlamellák alatt most is egy méretes réztalp kapott helyet, amibe három hővezető csövet integráltak a jobb hatások érdekében. Emellett a hátoldalon egy kis lecsavarozható ablakot találunk, amivel tovább növelhető a kártya körüli légáramlat, miközben a hátlap előnyeiről sem kell lemondani.


[+]

A VGA-t lecsupaszítva és a hővezető pasztát letakarítva figyelmünk elsőként most is a GPU-ra terelődött.


[+]

A 28 nm-es gyártástechnológián készülő GM204-es kódjelű lapka területe 398 mm², ami kisebb, mint a 780-asokban alkalmazott 551 mm² GK110 vagy a 438 mm²-es AMD Hawaii, viszont nagyobb 294 mm²-es GK104-nél. A kisebb méret természetesen mindig jól jön, ha a fogyasztásról vagy a gyártási költségekről esik szó. A chip alapórajele 1126 MHz, ami GPU Boost segítségével 1216 MHz-ig skálázódhat.

A 256 bites memóriabuszon 4 GB-nyi GDDR5 memória kapcsolódik, aminek órajele 1750 MHz, azaz effektív 7 GHz, így az elérhető sávszélesség 224 GB/s. A K4G41325FC-HC28 típusú, 1,5 voltos feszültségen üzemelő, 4 gigabites chipeket a Samsung szállítja, ezekből nyolc darab található a GPU köré csoportosulva.


[+]

A referencia vezérlő 4+1 tápellátást kapott, de ezúttal OnSemi FET-ekkel, így ez a rész eltér az elődöktől; ugyanettől a gyártótól származik a PWM-vezérlő is, az NCP81174. Szemmel láthatóan van még tartalék a kártyában további fázisok alkalmazásának érdekében, amit minden bizonnyal a tuningra gyúró partnerek ki is fognak használni.


[+]

A vezérlő érdekes fele még a hátlapi panel, amire egészen újfajta formavilágú szellőzőket vágtak. De nem ez az, ami igazán érdekes, hanem a csatlakozók, amelyeket alaposan megvariáltak a GTX 780-hoz képest. DVI-ból (ami jelen esetben dual-link DVI-I típust jelent) csupán egyetlen darab került a kártyára, a többi helyet a DisplayPort 1.2 és HDMI 2.0 oltárán áldozták fel: előbbiből három, utóbbiból egy darabot kapunk. Ami a többmonitoros felhasználást illeti, összesen négy kijelző (amelyek lehetnek akár 4K felbontásúak is MST módban) egyidejű meghajtására van lehetőség, a legnagyobb felbontás pedig 5120x3200 képpontnál tetőzik 60 hertzes frissítés mellett, hála az új HDMI-szabványnak.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Gamer laptop: már felveszi a versenyt az asztali pc-vel

PR Sokáig tartotta magát az a nézet, hogy a játékosoknak nagy teljesítményű asztali számítógépre van szüksége. Ez mára megváltozott: a gamer laptopok sem maradnak le mögöttük.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés