Nikon D7100 – 24 MP a javából

Külvilág, ergonómia

A Nikon D7100 külsőre hasonlít az elődmodellhez, a D7000-hez, azonban formavilágát a D800-zal bevezetetthez, majd a D600-zal folytatotthoz igazították. Persze majd látni fogjuk, hogy azért a kezelőfelület is megváltozott itt-ott.

Méretét tekintve szinte majdnem milliméterre azonos terjedelmű a két készülék, de súlyra a D7100-nak van 15 gramm előnye. Az újonc is magnéziumötvözet/műanyag keverékből lett felépítve, s már első fogásra is kellően masszív benyomást kelt. Apropó fogás: nekünk úgy tűnt, mintha a markolat kissé vékony lenne, de ez nyilván szokás és ízlés kérdése – a biztos fogás természetesen itt is megvan. A jó építési minőséget a D800 és D300S-hez hasonló időjárásálló kivitelezés csak alátámasztja.

A készülék előlapján a régebbi modellhez hasonló alkatrészelrendezést találunk: a markolat és az optika között látható az AF segédfénye, a két funkciógomb, majd a bajonett másik oldalán az IR vevő ablaka és legalul az AF mód kapcsolója.

A hátoldalon már nagyobb különbségeket lehet felfedezni. Ami már első pillantásra is feltűnt, hogy a kijelző valamivel nagyobb lett (3,2” versus 3”) és immár nem lehet rá felpattintani védőlapot. De a nyomógombok és egyéb vezérlők elrendezése és kiosztása sem ugyanaz, mint a D7000-nél: csakúgy, mint a D700/D800 vázaknál, a +/- jelű gombokat itt is felcserélték, amire valószínűleg azért került sor, hogy ha másodvázként használjuk a D7100-t egy D800 vagy D600 mellett, akkor ne legyen ebből galiba. Az egérmozi melletti nyomógombok száma négyről ötre nőtt – az „i”-vel érjük el a gyorsmenüt. Az élőkép/filmfelvétel vezérlője eltűnt, helyette – de nem helyére – egy élőképet kapcsoló, álló- és mozgókép között váltó kapcsolót találunk a multifunkciós egység alatt.

A gép csatlakozókat rejtő oldalán immár három kisebb, gumiból készült fedél alatt találjuk az aljzatokat. A mikrofon, GPS, HDMI és USB mellett már a fejhallgató kimenetének is jutott hely.

Alul, a fenéklemezen, a fém állványmenet pont az optikai középvonal alatt látható. Mellette jobbra van a portrémarkolat csatlakozója (gumifedél alatt), illetve az akkumulátor helye.

Csakúgy, mint a D7000-nél, a D7100 is két memóriakártya-foglalattal rendelkezik. Mindkettőbe SD, SDHC vagy SDXC szabványú kártyákat helyezhetünk. Ezek funkciója konfigurálható több módon, de erről majd kicsit később, a gép működésénél fogunk beszámolni.

Több változás észlelhető a fényképezőgép tetőlemezén is. Például a módválasztó tárcsát reteszbütyökkel látták el, hogy táskába helyezve vagy abból kivéve véletlenül se forogjon el a vezérlő. A sztereó mikrofon nyílásai a vakusaru elé kerültek, a filmfelvételt indító nyomógomb pedig a fénymérés módját kiválasztó és a kioldó közé lett beékelve. Ezt egyébként meglepően jól és kényelmesen el is lehet érni, még úgy is, ha a gép épp szemünk előtt van. Apró fogásváltással a fénymérő nyomógombja is ujjra esik, tehát nem lett kényelmetlenebb a készülék vezérlése a gombkiosztás átvariálásával.

A gombok, tárcsák és vezérlők mind nagyon jó minőségűek, kifogásolni nem igazán lehet rajtuk semmit. A váz kellően masszív, minőségi benyomást kelt, amit ettől a(z) (ár)kategóriától viszont már el is várunk. Bevezetőnk záróakkordjaként álljon itt még pár termékfotó a D7100-ról:

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • Nikon

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés