Nikon D600 – belépő a full frame világba

Külső, ergonómia

Még a kölni Photokina fotós szakkiállítás előtt lehetőségünk nyílt arra, hogy a Nikon legújabb full frame szenzoros dSLR fényképezőgépét, a Nikon D600-at kipróbáljuk. A teljes tesztre sajnos nem volt időnk, így egyelőre egy rövid bemutatóra kerítettünk sort, amelyben a gép ergonómiai jellemzőit és a képminőségét taglaljuk. Működés, szolgáltatások és funkciók szempontjából amúgy igen nagy a hasonlóság a korábban már tesztelt Nikon D800 fényképezővel, így sok újdonságra, meglepetésre amúgy sem kell számítani. A bemutatóhoz a hazai forgalmazótól egy Nikkor AF-S 50 mm F1.4G és egy AF-S 28 mm F1.8G objektívet kaptunk kölcsön, a méretek összehasonlításához pedig egy Nikon D800 vázat kértünk.

A D600 első kézbevételkor erősen emlékeztet nem csak a D800-ra, hanem a régebbi, DX szenzoros D7000 dSLR-re is – mintha a kettőből gyúrták volna össze a mérnökök az újoncot, amely kellemesen „tömörre” sikeredet. Terjedelme pont a két említett testvérmodell közé esik, aminek vannak előnyei, de bizony hátrányai is. A váz előlapján két funkciógomb látható, amelyek használata nem olyan ösztönös, mint a D800-nál: a gépet szemhez emelve ujjainkkal keresni kell a két apró nyomógombot – mennyivel jobb lett volna, ha a D800-hoz hasonló méretű és elhelyezésű lenne a két kis bütyök. A D600-ról a költségcsökkentés és a készülék besorolása végett lemaradt a külső vakuszinkron és a vezetékes távkioldó aljzata (MC-DC2 jelű USB-s távkioldó használható a D600-hoz).

A markolat a D600-nál íveltebb és a tetőlemezhez közel eső rész nemcsak láthatóan, de érezhetően is meredekebb, jobban megtartja a középső ujjat – a fogásmélységgel nincs gond, de a markolat vastagsága még kisebb kezűeknek sem optimális (túl vékony), hosszabb idő után kissé kényelmetlenné válhat a gép tartása, fogása. A kioldó szigetének dőlésszöge is eltér a D800-étól; míg a nagyobb modellnél szinte tökéletesen ujjunk alá simul az exponálógomb, addig a D600-é valamivel kevésbé formatervezett lett. Ízlés kérdése, de nekünk a D800 kényelmesebbnek tűnik.

A fényképezési és a képfelvételi módokat a D7000-hez hasonló tárcsákkal lehet beállítani. A D600-nál viszont egy reteszbütyök lenyomása után lehet csak elforgatni a fő módválasztót – véletlen elállítódás ezzel kizárva. Ez a fajta megoldás nálunk sokkal jobban bevált, mint a „nyomógomb + paraméterező tárcsa” elforgatásos elvű. A masina ugyanezen oldalán található az összes csatlakozóaljzat, mint a mikrofon és a fejhallgató bemenete, a HDMI, az USB és a GPS csatlakozója. A D800-zal ellenben itt nem egy nagy, hanem három kisebb fedél zárja le az aljzatokat; ez a megoldás jobb védelmet biztosít a piszok ellen, és kényelmesebb használni is.

Aki a nagyobb modell mellé szeretné másodgépnek beszerezni a D600-at, az készüljön fel arra, hogy a kezelőfelület gombjainak kiosztása nem azonos a két készüléknél. Különbségeket találhatunk a hátoldalon (bal oldali gombsor) és a tetőlemezen, de szerencsére nem kritikus a helyzet.

A Nikon D600 alján hatalmas szabad, gumírozott felület lett kialakítva, így a nagyobb állványfejek testesebb cseretalpai is kényelmesen elférnek. A fém állványmenet – természetesen – az optikai középvonal alatt található. Az akku tárolója alatt látható gumifedél a váz kommunikációs csatlakozóját (MB-D14 típusú markolattal) védi a szennyeződéstől.

A Nikon D600 keresője 100%-os képfedésű, tehát azt látjuk a keresőben, ami majd a fényképre kerül. A D800-zal ellenben a nézőke kialakítása szögletes és talán valamivel kisebb átmérőjű, de nagyon jól használható, fényes. Ami esetleg egyes felhasználási célokhoz (például asztrofotózás) hiányozhat, az a kereső lezárását szolgáló redőny, ami innen lemaradt.

Hasonlóan a Nikon D7000-hez, a D600 is két SD (SDHC, SDXC is támogatott) memóriakártya-foglalattal lett felszerelve. Ezeket használhatjuk túlcsordulásos (ha betelt az első, automatikusan a másodikra folytatódik a felvétel), osztott (RAW az elsőre, JPEG a másodikra), illetve biztonsági másolat módban (tükrözés). Aki nem vásárolt be már korábban Compact Flash memóriakártyákból, az örülni fog, hogy csak egyféle szabványból kell feltöltenie készleteit.

Végül készítettünk még pár termékfotót, melyeken a D600 tetőlemeze és két oldala látható. A D800 mellett felnyitott vakuval is összehasonlíthatjuk a magasságukat:

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • Nikon

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés