Netgear hálózati apróságok

Hirdetés

Wi-Fi adapterek és jelismétlő

Aprócska, USB-s Wi-Fi adaptert is kínál a Netgear. A WNA1000M olyan parányi, hogy alig lóg ki az USB csatlakozóból. Nehéz is elhinni, hogy n-es – igaz, csak 150 Mbps-os – átviteli sebességre képes, és támogatja a védett, WPS csatlakozást.

Beüzemelése rém egyszerű, csak telepíteni kell a mellékelt kis CD-n lévő vagy internetről letöltött vezérlőprogramot. Elindítása után követjük a magyarul olvasható utasításokat, és pár percen belül készen is leszünk. A parányai adapterhez tartozó, teljesen átlagos vezérlőfelület szintén tud magyarul.

Némi sarkítással a Netgear WNCE2001 is nevezhető Wi-Fi adapternek, de esetében azért többről van szó. A fekete, gyufás skatulyánál valamivel nagyobb eszköz Ethernet hálózatot vezet át Wi-Fire. Elsősorban vezetékes Ethernet hálózati képességgel ellátott, szórakoztatóelektronikai termékekhez – például tévékhez – ajánlják, ha problémás lenne az Ethernet vezeték odajuttatása csatlakozójukhoz. Ilyenkor rendszerint lehetőség van USB-s Wi-Fi adapter vásárlása, de fogós kérdés a támogatás. A WNCE2001 éppen ezt kerüli ki, mert a tévé (vagy más eszköz felé) szokványos Ethernet kábelnek látszik. Belsejében viszont van egy Wi-Fi adapter, amivel routerünkhöz csatlakoztatható. Tápellátásához egy USB-s csatlakozót és egy kis tápot is kapunk, ezek közül elég az egyiket használni.

Wi-Fi hálózatra WPS segítségével kapcsolódhatunk, így nem kell számítógépre csatlakoztatni az adaptert, csak a router WPS kapcsolatfelvevőjét kell aktiválni. Ha ezt nem támogatja a routerünk, akkor előbb PC-re kell kötni a tévéhez szánt adaptert. Ekkor IP cím vagy a megfelelő URL beírásával elérhetjük konfigurációs felületét, ami nem más, mit egy böngészőben futó Wi-Fi adapter kezelő. Itt a rendelkezésre álló hálózatok közül választhatunk egyet titkosítással és a szokásos funkciókkal, majd kapunk egy státusz ablakot. Amikor kész a konfiguráció, ráköthetjük az adaptert a tévére (vagy más eszközre), és innen már önműködően csatlakozni fog a routerre. Persze, csak addig, amíg nem módosítjuk a Wi-Fi hálózat elérési paramétereit (SSID-t, titkosítást). További paramétereket és státusz ablakot is rejteget a számítógépről elérhető kezelőfelület, ami a routerekével azonos formatervet kapott.

Ha szeretnénk meglévő Wi-Fi hálózatunk hatótávolságát növelni, akkor az imént bemutatott WNR612v2 vagy hasonló, olcsó router jelismétlő módjánál egyszerűbb megoldást is találunk. Ilyen például a Netgear WN3000RP jelismétlője. A közvetlenül konnektorba dugható, két kis antennával ellátott eszköz pont azt csinálja, amire legtöbben gondolnak: befogja a Wi-Fi router jelét és azt különösebb beavatkozás nélkül küldi tovább azokra a területekre, ahová a router hatótávolsága már nem biztos, hogy elérne. Emellett úgy is működik, mint az előbb bemutatott WNCE2001, vagyis Ethernet csatlakozójára köthetünk egy tévét vagy más eszközt, és azt Wi-Fi adaptere segítségével hozzákapcsolja vezeték nélküli hálózatunkhoz.

Rendszerbe állíthatjuk WPS segítségével, és akkor ismét csak a megcélzott router menüjében kell egy picit kapcsolgatni. A másik lehetőség, akárcsak a WNCE2001-nél, az Ethernet kábeles. Az egyszerű, webes varázsló mellett kapunk a Netgear routerek felületére hasonlító konfigurálót. Itt nem sok érdekeset találni, minden a Wi-Fire csatlakozást szolgálja. Beállíthatjuk azt is, hogy az ismétlő milyen SSID-t használjon. Alapesetben a továbbított hálózat SSID-jéhez járul egy _EXT kiterjesztés, de ezt ízlés szerint módosíthatjuk.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés