Hirdetés

Kiterjed a Wi-Fi Direct a DLNA eszközökre is

Az elmúlt év októberében ért révbe a Wi-Fi Direct, melynek célja egy olyan vezeték nélküli kapcsolat létrehozása volt, mely közvetlenül a termékek között zajlik. A rendszer nagyon jól működik, és a kompatibilis eszközök tárháza is folyamatosan nő. A terjedést nagyban segíti, hogy a két összekapcsolt termék közül elég, ha csak az egyik rendelkezik Wi-Fi Direct minősítéssel.

A Wi-Fi Alliance most bejelentette, hogy a szabványt kiterjeszti a DLNA eszközökre is, így jóval egyszerűbb lehet a tartalmak streamelése is. A szövetség úgynevezett együttműködési irányelveket fogalmaz meg, vagyis alapvetően a Wi-Fi Direct specifikációi egészülnek ki olyan formában, hogy azokat az aktuális fejlesztések is támogathassák. Ehhez persze a szoftveres oldalon mindenképpen szükséges némi frissítés, így alapvetően arra nincs garancia, hogy a DLNA eszközökkel minden Wi-Fi Direct kompatibilis termék működni fog. Az alapötlet nagyszerű, hiszen egy Wi-Fi Direct minősítéssel rendelkező okostelefon, vagy más mobil termék képes tartalmat streamelni egy Wi-Fi modullal rendelkező set-top boxra, médialejátszóra, tévére, vagy más DLNA kompatibilis eszközre (mindenféle hálózati infrastruktúra nélkül), viszont magát a Wi-Fi Direct kapcsolatot nem feltétlenül erre találták ki. Technikailag kivitelezhető, de megfelelő sávszélesség kell hozzá, így az összekötött termékek esetében egy Full HD-s tartalom megosztása mellett más nem nagyon fér bele.

Arról egyelőre nincs információ, hogy mely Wi-Fi Direct kompatibilis eszközök támogatják az új szolgáltatást, de valószínű, hogy a gyártók kiadják majd ezek pontos listáját. A DLNA kompatibilis termékek oldaláról csak az IEEE 802.11a/g/n-es szabványok valamelyikét támogató Wi-Fi modul a követelmény.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés