Hirdetés

Netgear Powerline új sebességfokozatban

Powerline AV+ 500

Tavasszal górcső alá vettük a Netgear HomePlug szövetség által gondozott Powerline AV szabvány szerint működő megoldásait. Ezek az eszközök elektromos hálózaton keresztül továbbítanak adatot 200 Mbps elvi csúcssebességgel. A technológia nem igényel extra kábelezést, hiszen elektromos hálózat mindenhol van, gyakorlati méréseink során pedig egy komolyabb Wi-Fi hálózat csúcssebességét mértük vele (3,70-7,35 MB/s között,, terheléstől függően), bár az elosztókat nem szerette. Építhető volt vele olyan multimédiás hálózat, ami egy általános HD videót akadásmentesen tévénkre tudott juttatni Wi-Fi ingadozása nélkül, de több párhuzamos adatátvitelnél már igencsak rezgett a léc.

Ma a Powerline AV következő sebességfokozatával ismerkedünk meg, ami két és félszeres, vagyis 500 Mbps-os elvi csúcssebességgel kecsegtet. Mivel a technológia ugyanaz, „csak” fel van turbózva, a hozzá használatos eszközök sem változtak. Szólóban, vagy párban vehetünk alap Netgear Powerline AV+ 500 adaptereket (XAVB5001), melyeket a konnektorba dugva Ethernet kábellel köthetünk a számítógéphez, és készen is vagyunk. Az eszköz egy közepes tápadapterre hasonlít, elég dundi ahhoz, hogy blokkolja a szomszédos konnektort.

A fejlettebb adapter (XAVB5501) még testesebb, de megvan az az előnye, hogy átmenő konnektora révén nem üti ki azt az aljzatot, amibe beledugtuk. Oldalára – a kisebbhez hasonlóan – került egy reset gomb és egy billentyű a kódolt kapcsolat létrehozásához. Mindkét típus kapható párban és szólóban is.

Arra, hogy Wi-Fi routerre alapozó hálózatunk adatfolyamát az elektromos vezetékekbe irányítsuk, elég egy Powerline adapter, de a másik oldalon felmerülhet az igény több Ethernet csatlakozóra. Ekkor jön képbe a Netgear XAVB5004 csomagja, amiben az egyik végpontot routerszerű dobozkára cserélték. A fekete, hátulján négy Ethernet csatlakozós eszköz egy Powerline adapter és egy switch összeházasítása.

Az elektromos hálózatról egy helyett négy Ethernet kapcsolatot hoz le, ha tévét, játékkonzolt, HTPC-t, esetleg egy újabb Wi-Fi routert szeretnénk rákötni. A fekete dobozka előnye, hogy sima villásdugóval kapcsolódik a „kettőharmincra”, nem blokkolja a szomszédos konnektoraljzatokat, amikből egy komoly multimédiás szórakoztatóközpont környékén amúgy is hiány szokott lenni. A négyes elosztó is kapható önállóan, további Powerline adapter nélkül.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés