Hálózat 230 volton: Netgear Powerline AV

Hirdetés

Netgear Powerline eszközök

Ma már egyre több háztartásban felmerül az igény egy olyan hálózatra, ami elég gyors ahhoz, hogy HD felbontású videót továbbítson számítógépek, lejátszók, televíziók vagy akár kézi készülékek (internettáblák, telefonok) között. Aki nem akar vezetékeket húzogatni, falba, szőnyeg alá rejteni, kábelcsatornákat építeni stb., annak kézenfekvő megoldás a Wi-Fi, ami könnyen és gyorsan kiépíthető. Csakhogy a vezeték nélküli adatátvitelnek sok előnye mellett megvan az a hátránya, hogy sávszélessége ingadozik, ami fölöttébb kedvezőtlen a folyamatos tempót igénylő filmek számára. Van itt még egy lehetőség, ami ugyan vezetékes, de olyan huzalokat használ, ami minden házban eleve jelen van. A HomePlug PowerLine szövetség PowerLine AV szabványát éppen a házi videózás és VoIP telefonálás igényeihez alakították ki. Névleges átviteli sebessége a fizikai (jelátviteli) szinten 200 Mbps, amiből alkalmazásszinten papíron 80 Mbps (kb. 10 MB/s) marad meg. Akit komolyabban érdekelnek az IEEE P1901 szabványban összefoglalt megoldás részletei, a HomePlug oldalán alapos (angol nyelvű) leírást olvashat róla. A felvázolt sávszélesség elvileg elég a videózáshoz, de vajon mi a helyzet a gyakorlatban? Ennek jártunk utána a Netgear eszközeivel.

Nem kevesebb mint háromféle készletet kaptunk kipróbálásra; készletet, ugyanis a PoweLine eszközöket rendszerint párban adják. Az egyikkel rávisszük a jelet a „kettőhúszra” a másikkal pedig levesszük. Több ilyen csatlakozási pontot (adaptert) használva olyan lesz, mintha egy gyűrűs hálózatra illesztenénk további klienseket. Az alap, Simple Connection családból az XAV101, a komolyabb Work and Play családból pedig az XAV2001 és az XAV2501 járt nálunk. A legelsőt Powerline VA 200, a másodikat Powerline VA 200 Ultra, a harmadikat Powerline AV+ 200 Ultra néven említi a Netgear, de mind a három a 200 Mbps elvi csúcssebességű HomePlug AV szabványra épül, szóval nagyjából egyforma gyorsak is lehetnek. Az XAV101 és XAV2001 egyszerűbb, konnektorba dugós verzió. Az alábbi képen látható, hogy elég vaskos darabok, szóval jó eséllyel blokkolni fogják a szomszédos aljzatokat. Belőlük egy-egy Ethernet csatlakozón halad tovább az adat a számítógépekhez, szóval notebookunkat így majd vezetékre kell kötni, ha használni szeretnénk. A PowerLine adapteire került reset és titkosítást kapcsoló gomb is.

Belsejük két részre osztható. Az egyik kezeli a 230 voltos elektromos hálózaton nagy frekvenciával (2-28 MHz közötti tartományban) érkező jelet, a másik pedig egy klasszikus Ethernet vezérlő. Az XAV101-et egyetlen nyomtatott áramkörre integrálták, így nem látszottak az egyes alkatrészek, de az XAV2001-ben megfigyelhettük az Atherostól származó INT6400 processzort, amit egy RAM modul segít munkájában. A nyomtatott áramkör fonákján egy 10/100 megabites Realtek RTL8201CP csücsült, ami egyértelműen definiálja, hogy az eszköz a 200 Mbps-os elméleti érték ellenére nem lesz gyorsabb a 100 Mbps-os Ethernetnél.


Sajnos a legkomolyabb XAV2501 adaptert nem sikerült szétszednünk. Legnagyobb előnye a többi megoldással szemben, hogy nem üti ki a fali aljzatot, mert van rajta egy átmenő konnektor. Egyébként ugyanazokkal a funkciókkal bír, mint társai. Mindhárom modellre került három LED, melyek a működést, kapcsolatot és adatátvitelt jelzik. Ha valakit zavarna, fényeik kikapcsolhatóak.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés