Hirdetés

Moduláris duó a Cooler Mastertől

Hirdetés

Cooler Master Silent Pro M600

Az idei CeBIT-en találkoztunk először a Cooler Master új Silent Pro M sorozatának moduláris tápegységeivel. A gyártó képviselője hosszasan beszélt arról, hogy a fejlett tápok belseje mostanában szinte teljesen egyforma, és érdemes a külsőre is koncentrálni, mert sokaknak számít a megjelenés. Ennek a filozófiának a jó példája a Silent Pro M, amiből mi a 600 wattosat kaptuk meg. Tetejére egy elegáns, dombornyomott Cooler Master címkét tettek, amely persze csak akkor látszik, ha az áramforrást a ház aljába kell beépíteni. Összevetve az M-es Real Powerrel látszik, hogy a majd egy százassal nagyobb Silent Prónak kettővel kevesebb moduláris aljzata van, tehát a két PCI Express VGA-s mellé csak négy további, perifériákhoz való szálat kapcsolhatunk.

A másik oldalról az látszik, hogy az újdonságnak nem 120 mm-es, hanem 135 mm-es ventilátora van. Az óriási lapátkerék elfoglalja a teljes alsó részt, közepéről nem hiányozhat a gyártó címkéje. A ház tetejébe szerelve nem látszik a Silent Pro M600 oldalsó adatlapja, csak egy nagy, tetszetős felirat.

A hatalmas ventilátor mellett még egy extra tulajdonsága van az új tápnak. A házzal érintkező végére gumiból készült rezgéscsillapítót keretet ragasztottak, amely tényleg útját állja a nem kívánatos rezonanciának. Hogy szimmetrikus legyen, a túlsó oldalra is tettek ilyen keretet.

Az újabb modulárisnak már okosabban oldották meg a fix vezetékeit. Csak kettő van neki, a 24 tűs fő mellett csak egy négy- vagy nyolctűsként használható kiegészítő van. Kár, hogy a vastagabbik köteg kábelét 40 centiméterre a vékonyabbét 55-re csökkentették, mert így nem biztos, hogy alsó állásból elég hosszú lesz. Ilyen felépítésű ház hiányában nem tudtuk ellenőrizni félelmünk helyességét vagy helytelenségét.

Az elődhöz képest lényegesen csökkent a mellékelt moduláris vezetékek száma. Nevezhetnénk ezt spórolásnak vagy akár annak is, hogy kevesebbet kapunk a pénzünkért, de ésszerű takarékosságként is felfogható, hiszen elvétve van szükség tíz IDE és nyolc SATA eszközre. Szóval a Slient Pro M600-hoz kapunk két 45 centiméteres szálat, melyeken PCI Express VGA-s csatlakozó van, az egyiken hat-, a másikon nyolctűs. Érdekes, hogy nem henger alakban zárták össze az egyes vezetékeket, hanem szalagkábelszerűen. További két kötegen, 45, 60 és 75 centiméternél vannak SATA csatlakozók, és ugyanilyen, csak hagyományos négytűsökkel szerelt ágból is van kettő. Az utolsó kötegen két négytűs és egy floppys konnektor van.

Régi-új divat szerint ismét egyben van a Cooler Master tápjának 12 voltos ága. Ezzel a húzással megelőzhetőek azok a megállások, melyek az ATX12V szabványban szereplő 240 wattnál nagyobb egy ágra jutó terheléskor biztonsági okokból történnek. Nagy kérdés, hogy jót tesz-e az ilyen jellegű védelem megkerülése, vagy okos dolog-e akár 480 wattot ráküldeni a vékonyka vezetékekre, már ha ezt a belső felépítés megengedni. Elvileg az összes eddigi, szétbontott 12 voltos részleggel érkező tápokban is egy tőről fakadt a feszültség, de utána több vezetékre osztották, és részenként figyelték a maximumokat. Valószínűleg most sem egyetlen drót kapja a legfeljebb 480 wattot, de a csúcsokat másképp monitorozzák. A Real Power M520-hoz képes valamelyest csökkent a +5Vsb ág teljesítménye.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

 • Nyári hardvercsokor

  Alaplapok, nagy erejű tápok, egy érdekes ház, néhány egér és új notebookok kerültek heti piaci bemutatónkba.

 • Cooler Master Centurion 590

  Egy szép, átlagos méretű, de belül meglepően tágas ház a Cooler Mastertől, amelyben akár egy tucat merevlemez is elférhet.

 • Tápegységek az OCZ-től

  Az OCZ-t a tuningmemóriák kapcsán ismertük meg, de ma már árul egyebek mellett tápegységeket is. Ma két modellt mutatunk be kínálatából.

 • Mode Com tápok minden szinten

  Két kisebb, passzív PFC-s és két nagyobb, moduláris csúcsmodellt próbáltunk ki a Mode Com tápkínálatából.

Előzmények

Hirdetés