Hirdetés

Moduláris duó a Cooler Mastertől

Hirdetés

Cooler Master Real Power M520

Ahogyan tavaly, úgy az idei CeBIT-en is mutatott be – sok egyéb újdonság mellett – moduláris kábelezésű tápegységeket a Cooler Master. Megjelenésüket valamikorra a nyár elejére ígérte, és mivel már megkezdődött a legmelegebb évszak, itt a teszt a friss termékről. Elődjét még nem vizsgáltuk meg, gondoltuk, két legyet ütünk egy csapásra. Kezdjük hát a régóta ismert Real Power család moduláris tagjával, mely egyszerűen csak egy M betűt kapott a nevébe. Tesztlaborunkban a legkisebb, de még így is 520 watt névleges teljesítményű modell járt. Első ránézésre alig különbözik normál vezetékes társaitól. Sötétre fényezték, alján 12 centiméteres, fekete rácsos, Cooler Master címkés ventilátor van, hátsó rácsa pedig szokás szerint finom szemcsézésű.

A másik oldalon már látszanak a változások, a leszerelhető vezetékek aljzatai. Két sorba négyet tettek belőlük, közülük egy-egy hattűs a PCI Express-es videokártyákhoz való, a többi pedig a perifériákat táplálja. Ahogy illik, a mindenképpen felhasznált kötegeket (alaplapra csatlakozókat) fixen rögzítették, és be is harisnyázták.

Az állandó vezetékek közül a legrövidebb a 45 cm-es, 20+4 tűs fő tápcsatlakozóhoz tartozó. Ez a hosszúság szűkös lehet abban az esetben, ha az áramforrást nem szokásos helyére, az alaplap fölé, hanem a ház aljába kell beszerelni. Az egyaránt 65 centiméteres 4, illetve 4+4 tűssel nem lesz ilyen gondunk, igaz, elég lenne a lefelezhető 4+4-es is, a másik általában fölösleges.

Lecsatlakoztatható vezetékből rengeteget találtunk az M520 dobozában, ezeket is szépen bekötegelték. Kaptunk három darab 50 centiméteres PCI Express VGA-st, melyek közül egynek 8, a másik kettőnek 6 tűs csatlakozója van. Két kötegre összesen nyolc SATA eszközt kapcsolhatunk, a konnektorok 50, 75, 90, illetve 105 centiméterre vannak a táptól. Ezen felül jár még a Cooler Masterhez két darab három IDE csatlakozós szál, továbbá még kettő, melyeken két-két IDE, a végükön pedig floppyoz való dugasz van.

Adatlapjára pillantva a Cooler Masternél szokásos értékeket látjuk. A 12 voltos részleget háromfelé osztották, mind a három ágnak 19 A, tehát 228 W a maximuma, ami sok VGA vagy egy végletekig húzott processzor által okozott rántáskor esetleg kevés is lehet, de megfelel az ATX12V szabvány 240 wattos csúcsának. A legintenzívebben használt tizenkettes szekció akár 408 W leadására is képes, ami a névleges 520 W valamivel több, mint 78%-a. Jó pont, hogy elég erős a +5Vsb, 17,5 wattot tud leadni, a 3,3 és 5 voltos ágakat pedig nem méretezték fölöslegesen nagyra.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

 • Nyári hardvercsokor

  Alaplapok, nagy erejű tápok, egy érdekes ház, néhány egér és új notebookok kerültek heti piaci bemutatónkba.

 • Cooler Master Centurion 590

  Egy szép, átlagos méretű, de belül meglepően tágas ház a Cooler Mastertől, amelyben akár egy tucat merevlemez is elférhet.

 • Tápegységek az OCZ-től

  Az OCZ-t a tuningmemóriák kapcsán ismertük meg, de ma már árul egyebek mellett tápegységeket is. Ma két modellt mutatunk be kínálatából.

 • Mode Com tápok minden szinten

  Két kisebb, passzív PFC-s és két nagyobb, moduláris csúcsmodellt próbáltunk ki a Mode Com tápkínálatából.

Előzmények

Hirdetés