Hirdetés

Moduláris duó a Cooler Mastertől

Hirdetés

Cooler Master Real Power M520

Ahogyan tavaly, úgy az idei CeBIT-en is mutatott be – sok egyéb újdonság mellett – moduláris kábelezésű tápegységeket a Cooler Master. Megjelenésüket valamikorra a nyár elejére ígérte, és mivel már megkezdődött a legmelegebb évszak, itt a teszt a friss termékről. Elődjét még nem vizsgáltuk meg, gondoltuk, két legyet ütünk egy csapásra. Kezdjük hát a régóta ismert Real Power család moduláris tagjával, mely egyszerűen csak egy M betűt kapott a nevébe. Tesztlaborunkban a legkisebb, de még így is 520 watt névleges teljesítményű modell járt. Első ránézésre alig különbözik normál vezetékes társaitól. Sötétre fényezték, alján 12 centiméteres, fekete rácsos, Cooler Master címkés ventilátor van, hátsó rácsa pedig szokás szerint finom szemcsézésű.

A másik oldalon már látszanak a változások, a leszerelhető vezetékek aljzatai. Két sorba négyet tettek belőlük, közülük egy-egy hattűs a PCI Express-es videokártyákhoz való, a többi pedig a perifériákat táplálja. Ahogy illik, a mindenképpen felhasznált kötegeket (alaplapra csatlakozókat) fixen rögzítették, és be is harisnyázták.

Az állandó vezetékek közül a legrövidebb a 45 cm-es, 20+4 tűs fő tápcsatlakozóhoz tartozó. Ez a hosszúság szűkös lehet abban az esetben, ha az áramforrást nem szokásos helyére, az alaplap fölé, hanem a ház aljába kell beszerelni. Az egyaránt 65 centiméteres 4, illetve 4+4 tűssel nem lesz ilyen gondunk, igaz, elég lenne a lefelezhető 4+4-es is, a másik általában fölösleges.

Lecsatlakoztatható vezetékből rengeteget találtunk az M520 dobozában, ezeket is szépen bekötegelték. Kaptunk három darab 50 centiméteres PCI Express VGA-st, melyek közül egynek 8, a másik kettőnek 6 tűs csatlakozója van. Két kötegre összesen nyolc SATA eszközt kapcsolhatunk, a konnektorok 50, 75, 90, illetve 105 centiméterre vannak a táptól. Ezen felül jár még a Cooler Masterhez két darab három IDE csatlakozós szál, továbbá még kettő, melyeken két-két IDE, a végükön pedig floppyoz való dugasz van.

Adatlapjára pillantva a Cooler Masternél szokásos értékeket látjuk. A 12 voltos részleget háromfelé osztották, mind a három ágnak 19 A, tehát 228 W a maximuma, ami sok VGA vagy egy végletekig húzott processzor által okozott rántáskor esetleg kevés is lehet, de megfelel az ATX12V szabvány 240 wattos csúcsának. A legintenzívebben használt tizenkettes szekció akár 408 W leadására is képes, ami a névleges 520 W valamivel több, mint 78%-a. Jó pont, hogy elég erős a +5Vsb, 17,5 wattot tud leadni, a 3,3 és 5 voltos ágakat pedig nem méretezték fölöslegesen nagyra.

Cooler Master Silent Pro M600

Az idei CeBIT-en találkoztunk először a Cooler Master új Silent Pro M sorozatának moduláris tápegységeivel. A gyártó képviselője hosszasan beszélt arról, hogy a fejlett tápok belseje mostanában szinte teljesen egyforma, és érdemes a külsőre is koncentrálni, mert sokaknak számít a megjelenés. Ennek a filozófiának a jó példája a Silent Pro M, amiből mi a 600 wattosat kaptuk meg. Tetejére egy elegáns, dombornyomott Cooler Master címkét tettek, amely persze csak akkor látszik, ha az áramforrást a ház aljába kell beépíteni. Összevetve az M-es Real Powerrel látszik, hogy a majd egy százassal nagyobb Silent Prónak kettővel kevesebb moduláris aljzata van, tehát a két PCI Express VGA-s mellé csak négy további, perifériákhoz való szálat kapcsolhatunk.

A másik oldalról az látszik, hogy az újdonságnak nem 120 mm-es, hanem 135 mm-es ventilátora van. Az óriási lapátkerék elfoglalja a teljes alsó részt, közepéről nem hiányozhat a gyártó címkéje. A ház tetejébe szerelve nem látszik a Silent Pro M600 oldalsó adatlapja, csak egy nagy, tetszetős felirat.

A hatalmas ventilátor mellett még egy extra tulajdonsága van az új tápnak. A házzal érintkező végére gumiból készült rezgéscsillapítót keretet ragasztottak, amely tényleg útját állja a nem kívánatos rezonanciának. Hogy szimmetrikus legyen, a túlsó oldalra is tettek ilyen keretet.

Az újabb modulárisnak már okosabban oldották meg a fix vezetékeit. Csak kettő van neki, a 24 tűs fő mellett csak egy négy- vagy nyolctűsként használható kiegészítő van. Kár, hogy a vastagabbik köteg kábelét 40 centiméterre a vékonyabbét 55-re csökkentették, mert így nem biztos, hogy alsó állásból elég hosszú lesz. Ilyen felépítésű ház hiányában nem tudtuk ellenőrizni félelmünk helyességét vagy helytelenségét.

Az elődhöz képest lényegesen csökkent a mellékelt moduláris vezetékek száma. Nevezhetnénk ezt spórolásnak vagy akár annak is, hogy kevesebbet kapunk a pénzünkért, de ésszerű takarékosságként is felfogható, hiszen elvétve van szükség tíz IDE és nyolc SATA eszközre. Szóval a Slient Pro M600-hoz kapunk két 45 centiméteres szálat, melyeken PCI Express VGA-s csatlakozó van, az egyiken hat-, a másikon nyolctűs. Érdekes, hogy nem henger alakban zárták össze az egyes vezetékeket, hanem szalagkábelszerűen. További két kötegen, 45, 60 és 75 centiméternél vannak SATA csatlakozók, és ugyanilyen, csak hagyományos négytűsökkel szerelt ágból is van kettő. Az utolsó kötegen két négytűs és egy floppys konnektor van.

Régi-új divat szerint ismét egyben van a Cooler Master tápjának 12 voltos ága. Ezzel a húzással megelőzhetőek azok a megállások, melyek az ATX12V szabványban szereplő 240 wattnál nagyobb egy ágra jutó terheléskor biztonsági okokból történnek. Nagy kérdés, hogy jót tesz-e az ilyen jellegű védelem megkerülése, vagy okos dolog-e akár 480 wattot ráküldeni a vékonyka vezetékekre, már ha ezt a belső felépítés megengedni. Elvileg az összes eddigi, szétbontott 12 voltos részleggel érkező tápokban is egy tőről fakadt a feszültség, de utána több vezetékre osztották, és részenként figyelték a maximumokat. Valószínűleg most sem egyetlen drót kapja a legfeljebb 480 wattot, de a csúcsokat másképp monitorozzák. A Real Power M520-hoz képes valamelyest csökkent a +5Vsb ág teljesítménye.

Különböző belsők

Egymás mellé helyezve látszik, hogy a Silent Pro 135 mm-es ventilátora nem csak nagyobb, mint a Real Power 120-asa, hanem lapátból is több került rá, szám szerint tizenegy a hét helyett. A kisebb lapátkerék a Superredtől származik, 0,19 amperes motorereje tápos viszonylatban kicsinek számít, ami halk üzemet sejtet, feltéve, hogy a fordulatszáma nem megy túl magasra. Alig erősebb, 0,2 amperes a 135 mm-es, a Young Lin Xing Electronicstól származó nagyobbik ventilátor, melynek siklócsapágyazása és a gyártó szerint közepes fordulatszáma van. Ki kell emelni, hogy a tápokba szerelt ventilátorok nagyon ritkán dolgoznak maximális fordulatszámukon.

Belül jelentősen különbözik a két moduláris Cooler Master. Alább, balra látható a szokásos AcBel áramkörre épülő Real Power M, melyet elsősorban a jobb felső sarkában látható nagy trafó és jellegzetes bordái alapján lehet felismerni. Ez a belső már sok Cooler Master és egyéb márkájú tápban is jól vizsgázott. A Silent Pro M-ben dolgozó elektronika a Enhance-től származik, melytől láttunk már jó és kevésbé jó megoldásokat is. Az egészen nagy, szellős bordától jó hűtési teljesítményt várunk, ami a 135 mm-es ventilátorral párosítva valószínűleg halk üzemet eredményez majd. Feltéve, hogy okos hővezérlést terveztek hozzájuk.


Cooler Master Real Power M520 és Silent Pro M600

A bemeneti oldalon mindkét modellnél két magas kondenzátort találtunk, melyek 105 fokra voltak hitelesítve. A Real Powernél egy nagy táp, a Silent Prónál két tekercs sorakozik mellettük. Az előbbi vezérlését egy Champion CM6800 végzi, az utóbbinál nem látszott a pici nyomtatott áramkörre telepített chip típusa.


Cooler Master Real Power M520 és Silent Pro M600

Mindkét Cooler Master kimeneti oldalán szintén 105 fokig hitelesített kondenzátorokat találtunk, melyek közül néhány a melegedésre hajlamos tekercsek tőszomszédságába került, de legalább a bordáktól és a rájuk szerelt, forró alkatrészektől távol vannak. Moduláris kábelezésű áramforrásokról lévén szó, belső vezetékekből kevesebbet találtunk, mint a fix kábeleseknél, ugyanis néhány a hátsó panelre csatlakozott.


Cooler Master Real Power M520 és Silent Pro M600

Tényleg van némi különbség a háromfelé osztott és az egyben hagyott 12 voltos részleg megvalósításában. A családjában legkisebb Real Power M520-nál a +12V1 csatlakozó üresen maradt, és a Silent Pro összevont 12 voltos részén is találtunk egy üres aljzatot, amit talán a nagyobb teljesítményű modelleknél kitöltenek.

Tesztelés, értékelés

A két moduláris Cooler Mastert egy olyan Chieftec erőgéppel állítottuk szembe, melynek teljesítménye nagyobb kettőjük összegénél is. Méretre és csatlakozószámra is jóval túltesz rajtuk a moduláris és fix kábelekkel alaposan ellátott Chieftec CFT-1200G-DF. A teszteléshez négymagos Intel Core 2 Extreme processzor és két GeForce 9800 GTX köré épülő rendszert használtunk:

 • Intel Core 2 Extreme QX9700 @ 3,33 GHz
 • XFX nForce 790i Ultra 3-way SLI alaplap
 • 2 x 1024 MB Crucial DDR3-2000 RAM
 • 2 x GeForce 9800 GTX
 • 500 GB-os Samsung SATA merevlemez
 • Asus DWR-0804P optikai meghajtó
 • Casetek CK-1020 ház két ventilátorral

Mivel a két izmos VGA-nak fejenként két-két PCI Express tápcsatlakozóra volt szüksége, a Silent Prónál egyetlen SATA merevlemezzel is fel kellett használnunk a négy perifériás foglalatból hármat. Azért két ilyen nagy grafikus kártya mellett is táplálhattunk volna még legalább három IDE és három SATA eszközt, ami az esetek többségében bőven elegendő.

Erős konfigurációnknál nyugalmi állapotban is 200 watt körüli értéket mutatott a konnektoros fogyasztásmérő, ami megfelel egy középkategóriás rendszer teljes fogyasztásának. A táblázatban megadott értékekben benne van a tápegység hatásfokából adódó 15–20%-os extra fogyasztás is, így a hardver nyugalmi helyzetben 160–170 watt körül fogyaszthatott. Abból, hogy a Silent Pro M600 esetében csak 194 wattra volt szükség, az következik, hogy hatásfoka jobb, mint a másik Cooler Masternek és a Chieftecnek, melyek nagyjából egyformán teljesítettek. Teljes teher mellett már kisebbek voltak a különbségek, itt nagyon hasonló a trió hatásfoka, ami minden bizonnyal 80, de inkább 85% fölötti az európai 230 voltos hálózaton.


Termék megnevezéseCooler Master
Real Power M520
Cooler Master
Silent Pro M600
Chieftec
CFT-1200G-DF
Névleges teljesítmény520 W600 W1200 W
PFC típusaaktívaktívaktív
Fogyasztás csatlakoztatva0 W0 W0 W
Fogyasztás készenléti állapotban21 W26 W12 W
Fogyasztás nyugalmi állapotban219 W194 W224 W
Fogyasztás terhelve412 W404 W420 W

Hang tekintetében nagyobbak voltak a különbségek, mint fogyasztásban. A Real Power M520 már alapjáraton (ismét kiemelnénk, hogy ez egy közepes konfiguráció csúcsra járatott fogyasztásának felelne meg) sem volt valami halk, teljes teher mellett pedig túlharsogta a két VGA hűtését. Sokkal jobban teljesített a Silent Pro. Nyugalmi állapotban csak egy kis súgást észleltünk a 135 mm-es légcsavar felől, ami talán a borda lamellái közt keletkező szélzaj volt. Teljes terhelésen kicsit felhangosodott a két VGA, és teljesen elnyomták a tápot, amely alig zajosodott. A 135 és 80 mm-es ventilátorpárral ellátott Chieftec hangban a két Cooler Master között helyezkedett el nagyjából félúton, talán a halkabb Silent Próhoz kicsit közelebb.


Termék megnevezéseCooler Master
Real Power M520
Cooler Master
Silent Pro M600
3,3 V3,33 – 3,36 V3,33 – 3,36 V
5 V4,92 – 4,96 V4,94 – 5,01 V
12 V11,70 – 12,14 V12,16 – 12,39 V

Megvizsgáltuk a két Cooler Master feszültségeinek stabilitását is. Nem csoda, hogy az eltérő belső miatt más-más jelleget mutattak. Az AcBel áramkörös Real Power 12 voltja nyugalomban 12,14 V volt, majd a terhelés növekedésével 11,7 V-ra csökkent. Az 5 voltos rész pont fordítva viselkedett, a 3,3-as tőlük függetlenül stabil maradt. A ToPower belsejű Silent Pro 12 voltos része még magasabbról, 12,39 V-ról indított, de terheléssel itt is csökkent, az 5 V-os pedig pont fordítva működött. Minden mért érték bőven az ATX12V szabványban megengedett ±5%-os tűréshatáron belül volt.

Értékelés

A Cooler Master első moduláris kábelezésű próbálkozása, a Real Power M mondhatni átlagosan jóra sikerült. Körítése megfelelően bőséges, sok kábelt kaptunk hozzá. Már a legkisebb, 520 wattos névleges teljesítményű modell is elbírt komoly tesztgépünkkel. Hangban viszont átlagos lett a termék, a Corsair hasonló megoldásai csendesebbek, viszont a Cooler Master Real Power M520 16 700 forintos ára több mint 4000 forinttal alacsonyabb a Corsairénél. Kár, hogy nincs belőle kisebb, 400 watt körüli teljesítményű.

Elődjéhez képest sokat fejlődött a Cooler Master második generációs lecsatlakoztatható vezetékű tápja. Hatásfoka tovább javult, külső megjelenésén is csiszoltak, és a legfontosabb, hogy most már a hangra is odafigyeltek. A Silent Pro méltó a nevéhez, sikerrel versenyezhet a kategória leghalkabbjaival a Corsairekkel vagy Seasonicokkal. Némi visszalépés is tapasztalható a moduláris csatlakozók számában, a gyártó a két VGA-s mellett négy perifériásat bőven elegendőnek tart. Sajnos egyelőre még nem ismert a Silent Pro sorozat ára, teljesítménye nekünk tetszett, de kisebbel is beérnénk.


Cooler Master Silent Pro M600

rudi

A Cooler Master Silent Pro M600 tápegységet a Cooler Master, a Real Power M520 tápegységet az Expert Computer Kft. bocsátotta rendelkezésünkre.

Hirdetés

Azóta történt

 • Nyári hardvercsokor

  Alaplapok, nagy erejű tápok, egy érdekes ház, néhány egér és új notebookok kerültek heti piaci bemutatónkba.

 • Cooler Master Centurion 590

  Egy szép, átlagos méretű, de belül meglepően tágas ház a Cooler Mastertől, amelyben akár egy tucat merevlemez is elférhet.

 • Tápegységek az OCZ-től

  Az OCZ-t a tuningmemóriák kapcsán ismertük meg, de ma már árul egyebek mellett tápegységeket is. Ma két modellt mutatunk be kínálatából.

 • Mode Com tápok minden szinten

  Két kisebb, passzív PFC-s és két nagyobb, moduláris csúcsmodellt próbáltunk ki a Mode Com tápkínálatából.

Előzmények

Hirdetés