Hirdetés

Nyári hardvercsokor

P45 alaplapokA cikkben közölt árakat nagykereskedelmi partnereink listái alapján képeztük kiskereskedői haszon és 20% áfa hozzászámításával. A bemutatónkban szereplő termékek – többek között – a nagykereskedelmi partnereink weboldalain feltüntetett kiskereskedésekben vásárolhatóak meg. A számítástechnikai termékekre a legtöbb esetben 2 év garancia vonatkozik, az eltérő garanciaidőket külön közöljük.

Hirdetés

Az MSI féltucatnyi Intel P45 chipkészletre épülő alaplapja után a konkurensek is bemutatták saját termékeiket. Az Asus több modelljéből is érkezett hazánkba néhány darab a hét folyamán, de most csak kettőt találtunk nagykereskedelmi partnereinknél. Az egyik, a nagyobb teljesítményű az Asus P5Q3 Deluxe/WiFi-AP@n, melyből egy példány szerkesztőségünkben is vendégeskedik. Akárcsak az MSI vagy a Gigabyte, az Asus is nagyon erősen koncentrál a gazdaságos üzemre. Konkurenseivel ellentétben, akik áramköri szinten csökkentették a fogyasztást, az Asusnál inkább a CPU és egyéb alkatrészek feszültségével játszottak el az EPU rendszeren belül, ami a processzort és hűtőjét, a chipkészletet, a memóriát, a merevlemezt, de még a megfelelő Asus grafikus kártyát is befolyásolni tudja. A P5Q3 az LGA775 foglalatú processzorok mellett DDR3 memóriát kezel, tuningban egészen 2000 MHz-es effektív órajelig. Két hosszú PCI Express foglalatában Radeonokat tud CrossFire-ben hajtani, a harmadik hosszú aljzat viszont csak négyszeres sebességű. Mellette van még két egyszeres PCI Express és két hagyományos PCI csatoló is. Az ICH10R déli hídra hat SATA eszköz köthető, további kettőt és egy eSATA-t, valamint az IDE csatornát külön chip irányítja. A hangért ADI2000B kodek felel, a hálózati rendszer pedig különösen fejlett. A dupla gigabites Ethernet mellett a WiFi-AP@n verzióhoz kapunk egy Draft N-es vezeték nélküli hálózati adaptert. A jól felszerelt Asus alaplap vételára 44 500 Ft.

Alig több, mint feleennyibe kerül az Asus Intel P45-ös alapmodellje, a P5Q. Összevetve a P5Q3 Deluxe-szal tényleg gyengécske modellről van szó, mert tizenhat helyett „csak” nyolcfázisú a CPU feszültséggenerátora, valamint a chipkészlet és a most már „csak” DDR2 memória is veszített egy-egy fázist. Hosszú PCI Express aljzatból és gigabites hálózati vezérlőből is csak egy maradt, sőt a hőcsöveket is kivették a bordák közül. A helyzet viszont az, hogy a félárú modellen is ugyanaz az Intel P45 északi és ICH10R déli híd dolgozik, mint a drágán, szintén ráköthetünk nyolc SATA és két IDE eszközt, igaz, nincs eSATA. Hangkodekje a szintén friss Realtek ALC1200, szóval a P5Q egy egészen kellemes alaplap, ráadásul jó áron.

Még olcsóbb és még egyszerűbb Intel 4-es szériás alaplapot kínál az MSI. A P43 Neo nevű termékén Intel P43 északi és ICH10 déli híd dolgozik. Nem hivatalosan ez a lap is támogatja az 1600 MHz-es FSB-t, illetve a DDR2 memóriát 1066 MHz-ig. PCI Express grafikus kártyáknak egy hosszú foglalatot alakítottak ki, amely természetesen megfelel a 2.0-s szabványnak. Mellette találunk két egyszeres PCI Express és három hagyományos PCI csatolót. Merevlemezből legfeljebb hat SATA-t és két IDE-t használhatunk, a nyolccsatornás hangot Relatek ALC888 kodek adja, a hálózati vezérlő gigabites, a vételár pedig 18 000 forint. Az MSI és Asus alaplapokra három év garancia vonatkozik.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

  • Nagy VGA-k, nagy monitorok

    Új Radeonok, GeForce-ok és Samsung TFT-k mellett friss Eee PC-vel és egyre olcsóbb Wi-Fi útválasztókkal foglalkozunk.

Előzmények

Hirdetés