Computex 2014: néma és apró PC-kkel újít a Zotac

A Zotac az idei Computexre egy érdekes termékcsaládot szánt. A ZBOX C sorozatú nano megoldások különlegessége, hogy mindössze 127 x 127 x 45 mm-es házat használnak, melyen belül a teljes rendszer üzemképes passzív hűtés mellett. A szellőzést speciális, résekben gazdag borítás segíti. Természetesen az alapvető funkciók nem hiányoznak, így a kommunikációs lehetőségeket minden esetben a Gigabit Ethernet és az IEEE 802.11b/g/n/ac Wi-Fi biztosítja, továbbá nem hiányzik a Bluetooth 4.0 és a kártyaolvasó sem. Az aljzatok tekintetében a vállalat két darab 3.0-s USB porttal kedveskedik, illetve az S/PDIF, a HDMI és a DisplayPort kimenet is alapfelszereltség, ahogy a külső tápegység is a csomag része.

A ZBOX C sorozatú nano termékek többféle konfigurációban érkeznek, annak megfelelően, hogy milyen igényeket támaszt a potenciális vásárló. A CI540 és a CI520 rendre Intel Core i5-4210Y és Core i3-4020Y processzorral rendelkezik. Mindkét lapka kétmagos és 1,5 GHz-en ketyegnek, de előbbi turbó órajele már 1,9 GHz, a Gen7.5-ös architektúrát alkalmazó HD Graphics 4200-as IGP szempontjából azonban megegyeznek. Azt fontos kiemelni, hogy a helyhiány miatt az előbbi Haswell lapkáknak csupán az egyik memóriacsatornája használható ki, így a kétcsatornás működétől mindenképp búcsúzni kell. A Zotac ezeket a gépeket főleg irodai feladatokra szánja, de otthoni körülmények között is elvannak, hiszen multimédiás funkciókat is kínálnak.

A CI320 jelzésű megoldás Intel Celeron N2930-as processzort használ, azaz a Bay Trail platformra épül. A lapkának négy darab processzormagja van, melyek 1,83 GHz-es alap és 2,13 GHz-es Burst órajelen üzemelnek, illetve az IGP szerepét a Gen7+ architektúrára épülő HD Graphics egység látja el. Ezt a konfigurációt a gyártó leginkább alapvető otthoni gépnek ajánlja, némi multimédiás tudással.

A CA320 már AMD A6-1450-es APU-t kap, ami négy darab processzormagot rejt. Ezek 1 GHz-en dolgoznak, de amint programfuttatásra kerül sor, mindegyik órajele felugrik 1,4 GHz-re. Ez a lapka már komolyabb IGP-vel rendelkezik a GCN architektúrára épülő Radeon HD 8280 személyében. A Zotac ezt a gépet otthoni multimédiás megoldásnak ajánlja, és a játékok futtatására is használható.

A Zotac mindegyik C sorozatú nano PC-t szállítja alap és Plus csomagban is. Utóbbi esetben gyárilag be van építve 4 GB DDR3L szabványú memória és 64 GB SSD, míg alapfelszereltség mellett ezekről utólag kell gondoskodni. Érdemes megjegyezni, hogy a CI540 és a CI520 esetében mindenképp az SSD az ajánlott, mivel a merevlemezek nem szeretik a 60°C körüli belső hőmérsékletet, márpedig a 17 wattos TDP-vel rendelkező Core processzorok igen magas hőmérsékleten üzemelnek a ventilátor nélküli borda alatt. A CI320 és a CA320 esetében az alkalmazott lapkák 10 watt alatti fogyasztással rendelkeznek, és a különálló vezérlőhíddal sem kell számolni, így jóval kedvezőbbek a hőmérsékleti adatok a HDD-k számára – az SSD sebessége persze itt is jól jöhet.

Az új apró PC-k szállítása ebben a hónapban kezdődik meg, az ajánlott fogyasztói áruk azonban még nem ismert.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Zotac

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés