Kipróbáltuk az LG új, 8K felbontású NANO99 tévéjét

Nanocellás technológiára épülő 8K tévé új webOS rendszerrel, HDR-támogatással és pontos színekkel.

Hangrendszer, médiaeljátszó

Filmek, zeneszámok, fotók

A készülék természetesen rendelkezik előre telepített médialejátszó szoftverrel, amely az alapszintű feladatok végrehajtására remekül alkalmas. Akinek pedig ennél több kell, az letöltheti az applikációs áruházból a Plexet, ami egy sokoldalú, komplex, komoly rendszerek kezelésére is képes program.

[+]

A grafikus kezelőfelület jól néz ki, átlátható, felépítése logikus, így használata még annak sem okozhat problémát, aki nem mozog különösebben otthonosan a modern technológiai eszközök világában. A gyakorlati próba során azt tapasztaltuk, hogy a képek közül a JPG és PNG szabvány megjelenítése jöhet szóba. Az EXIF adatokról, azaz a fotókkal kapcsolatos részletes információkról le kell mondani, de diavetítés azért elindítható. Audióállományokból az MP3 mellett a WMA és FLAC formátumú fájlok megszólaltatását biztosítja a program. Az ID3 tagek kezelése megoldott, és a fájlokba metaadatként kódolt dalszövegek megjelenítése is biztosított, ami nagy örömet okozhat annak, aki például szeret karaokézni otthon.

Hirdetés

[+]

Videós tesztpakkunk átpörgetése során arra jutottunk, hogy a szoftver a DivX fájlokon kívül minden más állománnyal gond nélkül boldogult, még a 4K, HDR (Dolby Vision, HDR 10) anyagokat is hibátlanul játszotta le a szoftver. Az LG munkatársai által rendelkezésünkre bocsátott külső adattárolón található HEVC és a VP9 formátumú 8K videók lejátszása is működött. És itt kell megemlíteni azt is, hogy a 8K tartalmak elérhetőek a YouTube-ról is az AV1 kodek támogatása révén. A külső feliratok megjelenítése természetesen megoldott, és mivel a karakterek mérete kellően nagy, illetve vékony keret övezi a betűket, ezért a szöveg mindig jól látható. A gyakorlati próba során az is kiderült, hogy a térhatású hangszabványok közül a Dolby Atmos és a Dolby True HD fájlunk megszólaltatása nem sikerült.

Egyéb extrák

AirPlay 2

Az LG NANO99 a tavalyi és idei LG tévékhez hasonlóan támogatja az Apple AirPlay 2 eljárást, amellyel az Apple kompatibilis termékeiről vezeték nélküli úton lehet átlőni hangot, képet és videót is jó minőségben. A tévéhez emellett bármilyen AirPlay 2 képes hangszóró csatlakoztatható, az összekapcsolt eszközökön pedig Apple podcastok vagy különféle zeneszámok játszhatóak le a streaming szolgáltatások révén, és a felhasználók saját könyvtárukból is válogathatnak számokat.

Bluetooth

A tévé lehetővé teszi a Bluetooth használatát, aminek köszönhetően a kompatibilis audioeszközökre (egyszerre akár többre is) továbbítható a hang vezeték nélküli úton, ami nagyon kényelmes és elegáns megoldás. Tapasztalataink alapján a kapcsolat stabil, a hatótávolság pedig nagyjából tíz méter.

Képernyőtükrözés

A modell biztosítja Miracast és SmartShare kompatibilis eszközök képernyőjének vezeték nélküli úton történő tükrözését. A párosítás pofonegyszerű és villámgyors, viszont némi késleltetés tapasztalható, ami a filmeknél, videóknál, netezésnél, különféle appok használatánál nem gond, de egyes játékoknál kicsit zavaró lehet.

Hangrendszer

A készüléket 60 wattos, 4.2 csatornás, két darab 10 wattos mélysugárzót is tartalmazó integrált hangrendszerrel látták el, ami jobb megszólalást produkál, mint amit a legtöbb tévétől megszokhattunk, mindazonáltal a hangzást túlzás lenne tökéletesnek nevezni. A mélyeket még így is kevésnek éreztük kicsit, a sztereó hangtér megteremtésével is vannak problémák, és a dinamika sem az erőssége. Hanghibákat nem tapasztaltunk, de azért ez ebben a kategóriában már alapelvárás. Mindent összevetve azt mondhatnánk, hogy a hangteljesítmény nem rossz, de egy jobb külső dedikált hangrendszerrel, soundbarral vagy több komponensből álló szettel szokás szerint nem kelhet versenyre.

[+]

Az előzetesen programozott hangmódok nem hiányoznak, de ha valaki ezek közül egyikkel sem elégedett, akkor az equalizer segítségével kedvére módosíthat az arányokon. Az ultra surround technológia elméletileg képes a térhatású hangélmény megteremtésére külső hangeszköz csatlakoztatása nélkül, de a valóságban inkább csak egy kicsit visszhangosabbnak tűnt a végeredmény. A tévét ellátták a vállalat saját fejlesztésű hangkalibrációs eljárásával, amely a távirányóra épített mikrofon segítségével a helyiség egy kívánt pontjába koncentrálja a lehető legjobb minőségű megszólalást. Ezt kipróbáltuk, és tényleg változott a hangzás attól függően, hogy be volt-e kapcsolva a funkció.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • LG

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés