Kipróbáltuk az LG új, 8K felbontású NANO99 tévéjét

Nanocellás technológiára épülő 8K tévé új webOS rendszerrel, HDR-támogatással és pontos színekkel.

Hirdetés

Képminőség

A televízióba az LG a saját fejlesztésű és gyártású, 75 hüvelykes, 8K felbontású NanoCell IPS panelt építette. A nanocellás technológiát korábban már kiveséztük részletesebben, úgyhogy most csak röviden a lényeg:  rendkívül apró, egy nanométer átmérőjű (egymilliomod milliméteres), átlátszó kristályok tömkelegét helyezik el az LCD panel külső részén, azaz közvetlenül a nézők elé teszik ezeket. Ezek elméletileg képesek arra, hogy átalakítsák a fény spektrumát, ezáltal tisztábbá tegyék azt. Az LG állítása szerint ennek a megoldásnak egyik további előnye, hogy csökkenti a pixelekbe becsillanó külső, torzító fény hatásának mértékét, ami által egyrészt javul a színhelyesség, másrészt mélyebbnek érzékeljük a feketét, emellett a technológia papíron a betekintési szögekre is jó hatással van.

A gyakorlati próba során kiderült, hogy az utóbbira tényleg nem lehet sok panasz, bár e téren nem kelhet versenyre egy OLED tévével, de csak nagyon tág szögből, 165-170 fok környékénél kezdtük érezni, hogy fakulni kezdenek a tónusok. A modell megkapta a cég dédelgetett csodafegyverét, az új, különféle mesterséges intelligencia eljárásokat használó Alpha9 harmadik generációs képfeldolgozó processzort, amely tartalmazza a különféle képjavító-képmódosító funkciókat, például a felskálázást, valamint felel a színpontosságért, a nagy színtérért, a folyamatos mozgásmegjelenítésért és a háttérvilágítás vezérléséért.

A háttérvilágítással kapcsolatban meg kell említeni a Local Dimming funkciót, azaz a rács alakban elhelyezett fénykibocsátó diódákat rengeteg, egyedileg módosítható fényerejű csoportra osztották, ami miatt aktív állapotban a kontraszt lényegesen jobb, mint amit az átlag IPS LED LCD televíziók produkálnak. Ezt egyébként műszeres méréseink is megerősítették, hiszen előfordult, hogy 3500:1 körüli értéket sikerült kipréselni belőle. A háttérfény eloszlása nem teljesen egyenletes, a képernyőtartományok között a maximális eltérés 14,84 százalék, de ez a mai mezőnyben teljesen vállalható érték. Ennél is fontosabb, hogy a hétköznapi használat során felhősödéssel-foltosodással nem találkoztunk.

[+]

Normális beállítások mellett a színek szépek, természetesek, de persze van mód akár totálisan műanyag képvilág megteremtésére is. Még az olyan jellemzően problémás tartalmakkal sincs gond, mint a hullámzó víz vagy az emberi bőr megjelenítése, de az tény, hogy egy OLED mellé rakva feltűnik mindig egyfajta enyhe fátyolosság, a tónusok valahogy nem annyira ragyogóak. Kipróbáltuk filmekkel, videóklipekkel, játékokkal, és minden esetben azt tapasztaltuk, hogy a mozgásmegjelenítés rendben van. Akadozásba, szellemképesedésbe vagy utánhúzásba nem futottunk bele, de ha lenne bármilyen probléma, még mindig ott a TruMotion nevű interpolációs eljárás, amely virtuális képkockák beillesztésével teremti meg a folyamatosabb mozgás illúzióját. Az input lag 14,4 ms, ami teljesen jó értéknek számít, így a készülék játékra is alkalmas lehet.

Homogenitásvizsgálat: fénysűrűség mértéke az egyes fényerő-beállítások mellett
Homogenitásvizsgálat: fénysűrűség mértéke az egyes fényerő-beállítások mellett [+]

A készülék támogatja a nagy dinamikatartományú tartalmak megjelenítését, és körülbelül 800 cd/m² (mi 798 cd/m²-t mértünk) maximális fényereje elég ahhoz, hogy a HDR effekt kellően látványos legyen, bár az tény, hogy e téren elmarad a teljesítménye a jobb kvantumpontos tévéktől. A modell megkapta a vállalat konverziós eljárását, amely képes az SDR anyagokból HDR hatásút varázsolni. Tény, hogy ez a szolgáltatás működik, viszont az is igaz, hogy nem hibátlanul, és emiatt olykor oda nem illő, természetellenesen túlszaturált színek tűnnek fel a kijelzőn, ami nem az igazi.

A felskálázást már említettük korábban, amely a gyártó állítása szerint képes lehet arra, hogy kihozza a 8K felbontásban rejlő potenciált. Ez a technológia állítólag mesterséges intelligencián alapszik, és egy hatalmas, milliónyi mintát tartalmazó adatbázis segítségével képes "kipótolni" a pixeleket. A gyakorlati próba során azt tapasztaltuk, hogy azért a végeredmény messze van attól, mint amit egy valódi 8K anyag esetén láthatunk, de tény, hogy valamelyest javít a részletességen.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • LG

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés