Hirdetés

Bemutatkozik a Ryzen 5 3600X processzor

Megnéztük, hogy hogyan teljesít az AMD százezer forint alatti kategóriában induló, ígéretes újdonsága.

Konklúzió

A Ryzen 5 3600X igen pozitív benyomást tett ránk szerkesztőségi tartózkodása alatt, mivel árban párezer forinttal van az Intel Core i5-9600K felett, de a tuning bármilyen formájához (legyen az automatikus vagy manuális) nincs szüksége specifikált lapkakészletre, és a megfelelő alaplapok között is könnyen lehet olcsóbb darabokat találni, mint a (szintén BIOS-frissítésre szoruló) Z370-esek, ne adj' Isten Z390-esek között a kékek frontján. Ha egy korábbi Ryzen generációról váltunk, akár még a lapvásárlást is megspórolhatjuk, ami egyáltalán nem elhanyagolandó tényező.

Hirdetés

Az igaz ugyan, hogy sok számítógépes játék még mindig jelentősen profitál a magasabb órajelekből (a K-s Intel CPU-k számára meg ugye nem terra incognita az 5 GHz tája), de amint a produktivitás – például renderelés, videóvágás – terül terítékre, az amúgy igen derekasan teljesítő Zen 2-es előnye valóban megkérdőjelezhetetlenné válik a kétszer annyi végrehajtó szál fényében; az árképzést tekintve a Matisse sokat markol, de még többet fog – bár az is igaz, hogy a 3600X áráért 2700X-et is vehetünk, és az utóbbi szálelőnye egyes alkalmazásokban bizony még mindig jól jöhet. Árban ugyan nem, de konfigurációját nézve Intel oldalról a 3600X inkább a Core i7-8700K felé tendál, és bár utóbbinak sok játékban lehet előnye (főleg, ha van rá lehetőségünk, hogy rendesen ki is hajtsuk!), de annál sokkal (nagyjából 30 000 forinttal) olcsóbb, és ez már elgondolkodásra késztetheti az embert, hiszen az így megspórolt összeg akár a gép más elemére is elkölthető (pl. komolyabb videokártya, nagyobb SSD, dedikált hangkártya, jobb perifériák stb).


[+]

A Zen és Zen+-hoz viszonyítva jelentős fejlődés tapasztalható IPC téren, picivel növekedtek az órajelek (R5 1600X és R5 2600X-hez képest +200 MHz alap- és +400/+200 MHz boost órajel), a(z L3) cache szignifikáns módon nőtt, és a rekreációs délutánok alatt érzékelhetően megnövekedett képkocka/másodperces értékek köszönnek vissza ránk a képernyőről, miközben a fogyasztás is mérséklődött. Summa summarum, a 3600X egy kiegyensúlyozott, igen jó ár/érték aránnyal bíró termék, így érdemes megfontolni a beszerzését. Ez méginkább igaz lehet a "sima" Ryzen 5 3600-ra, mert bár 200 MHz-zel alacsonyabb frekvenciákkal, 30 wattal kisebb TDP kerettel és kisebb/gyengébb gyári hűtéssel érkezik, egy külön vásárolt hűtővel (ami amúgy is javallott) és némi BIOS-beli matatást követően a 3600X szintjére hozható, és mintegy 15 000 forinttal kóstál kevesebbet – ezzel kiérdemli a legjobb vétel besorolást (egy B450-es deszkával párosítva). Ettől függetlenül úgy érezzük, hogy a középkategória Frank Zane-jének nevezhető, hatmagos 3600X is megérdemli ajánlott díjunkat.


AMD Ryzen 5 3600X processzor

Synthwave

Az AMD Ryzen 5 3600X processzort az AMD bocsátotta rendelkezésünkre.

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés