Hirdetés

Kolink Unity Adapt: ház, ami alkalmazkodik a felhasználó stílusához

Tesztalanyunk egyedi vonása, hogy előlapját bármikor lecserélhetjük egy másikra, így sosem unjuk majd meg.

Külső

A gyártók folyton próbálnak valami újdonsággal, figyelemfelkeltővel előrukkolni, hogy termékeiket kívánatosabbá tegyék a vásárlók számára, de a számítógépházak esetén, ha már sikerült megalkotniuk egy jó konstrukciót, ami bevált, nem feltéltenül szeretnének bármin is módosítani, így a külső dizájn az a terület, ahol még van lehetőség innovációra. Ilyen ötlet az is, hogy a felhasználó akár maga is módosíthassa a termék megjelenését, ez pedig gépházaknál különösen hasznos funkció lehet, hiszen sokszor nem is azért kívánnak új házat venni az emberek, mert az előzőt kinőtték vagy bármi probléma lenne vele, hanem mert egyszerűen csak valami újra vágynak.


[+]

A Kolink Unity Adapt pont ezen az elgondolás mentén látott napvilágot, rendszeres olvasóink pedig már találkozhattak ezzel a névvel, hiszen nem csak tavalyi bemutatásakor írtunk róla, de egy részletesebb blogbejegyzésünk is született a termékről. A ház most végre szerkesztőségünkbe is eljutott, ráadásul nem csak az alapmodellt, hanem az extra előlapokat is szemügyre vehettük, ugyanis a ház elejébe beépített üveglap házilag lecserélhető. A nagyjából 10 000 forintért beszerezhető dizájnelemből három verziót kínálnak különböző mintázattal, .

A három előlapvariáció: Meridian, Quasar és SkyscapeA három előlapvariáció: Meridian, Quasar és SkyscapeA három előlapvariáció: Meridian, Quasar és Skyscape A három előlapvariáció: Meridian, Quasar és Skyscape [+]

Az előlapok egyaránt edzett üvegből készültek és csak mintájukban különböznek, ellentétben tehát várakozásainkkal, egyik verzió sem kapott rácsozást. Erre egyébként nincs is túl nagy szükség, mert az üveglap mögé szerelt ventilátor az előlap két oldalán végigfutó szellőzőrácsokon keresztül képes a friss levegő beszívására, az extra tartozékok inkább csak a mögöttük található két darab ARGB LED-sor fényeinek látványosabbá tételét szolgálják.


[+]

Ahhoz, hogy a gyári előlapot ki tudjuk venni, mindössze le kell pattintanunk a ház elejét, kihúzni a LED-ekhez tartozó csatlakozót és kicsavarnunk négy rögzítőcsavart, melyek nem csak az üveglap, de a mögé rakott, műanyagból készült diffúzorlap helyén tartásáért is felelnek. Az új előlappal a beszerelés előtt annyi dolgunk van, hogy a két rövidebb oldalára fel kell ragasztani a mellékelt műanyagelemeket, melyek a csavaros rögzítéshez szükségesek, ezt követően pedig már csak össze kell csavarozni a ház elejének többi részével, bekötni a fényeket és visszapattintani az egészet a helyére.

[+]

A ház az előlapjától eltekintve átlagosnak mondható: bal oldalt üvegből, jobb oldalt pedig acélból készült lemez borítja a vázat, melyeket kézzel oldható csavarral rögzítettek, míg a bekapcsológombot és a reset kapcsolót, illetve a két jack és négy USB (egyik Type-C) csatlakozót felsorakoztató panel a ház tetejére került. A felsorolt elemeknek a mérnökök a tetőlemez jobb szélén találtak helyet, ugyanis a felület nagy része egy méretes, mágneses porszűrővel fedett szellőzőként funkcionál, melyre nem csak ventilátorokat, de vízhűtéses rendszerek radiátorait is felerősíthetjük.


[+]

Hátul további rácsozást található, közülük a legnagyobb az egyik gyári ventilátorhoz tartozik, de a 7 vízszintes és a három függőleges PCIe bővítőkártyahely takarólemezeit is kilyuggatták, némi extra szellőzést nyerve ezzel is. A vertikális kártyahelyek lemeze egyben a vízszintes helyek csavarjait is takarja, pontosabban inkább csak körbeveszi őket, mert a csavarfejek helye mindenhol ki van vágva. Ami említést érdemel még, az a ventilátortól balra eső, az alaplap kivezetései számára kialakított kivágás, illetve a tápegység ablaka, mely szokás szerint a hátoldal alsó részében kapott helyet.


[+]

A házat felborítva túl sok izgalomra ne számítsunk, itt a négy, szivaccsal borított láb között mindössze a tápegység kivehető porszűrője tanyázik, kiegészítve négy csavarral, melyek oldására a belső merevlemezkeret kivételekor lehet szükségünk. Innen férünk még hozzá az előlap alsó részéhez is; a gyártó szerint innen könnyedén le tudjuk pattintani a ház elejét, mi viszont azt tapasztaltuk, hogy egyszerűbb a felső rész felől kezdeni a műveletet, itt ugyanis könnyebben engedtek a pöckök.

Belső

Miután eltávolítottuk az oldallapokat, először a tápegység alsó kamráját elválasztó lemezen akadhat meg a szemünk, mely rácsozott kialakításával „élőben” sokkal jobban vonzza a tekintetet, mint amikor még üveg volt előtte. Kicsit feljebb már az alaplap és az olyan, fontosabb komponensek otthona található, mint a grafikus kártya és a processzorhűtő, közülük előbbi maximális hosszát 415 mm-ben, utóbbi legnagyobb magasságát 180 milliméterben határozta meg a gyártó.

[+]

Az alaplaptálcával, valamint a két kamra közti lemezzel kapcsolatban elmondható, hogy a mérnökök nem spóroltak a kábelvezető csatornával, összesen 14, ebből a célból kialakított kivágást számoltunk össze (beleértve a takarólemez előlap felőli megnyitását is). Közülük sajnos egyik sem kapott szilikonbélést, ami értéküket természetesen nem befolyásolja, abból a szempontból viszont fájó lehet a hiányuk, hogy így a rajtuk keresztülfutó vezetékeket semmi nem gátolja a szabad csúszkálásban, így mindenképp érdemes figyelnünk arra, hogy azok még elmozdulás esetén se érjenek bele a ventilátorokba.

[+]

Ha már a légkavaróknál tartunk, fontos kiemelni, hogy gyárilag két, az alábbi táblázatban feltüntetett típusú, PWM vezérlésű egységet találunk a házban, egy világító változatot hátul, egy világítást nélkülöző példányt pedig az előlap mögül. A ventilátorok vezérlése alaplapi csatlakoztatással, szoftveresen oldható meg, külön kontrollert tehát nem kapunk, utólag azonban nem árthat, ha beszerzünk egyet, ugyanis a hűtési rendszer további öt ventilátorral (vagy három radiátorral) bővíthető, ennyi csatlakozót pedig nehéz lenne az alaplapra kötni.

[+]

Az alaplaptálca hátoldalán pontosan annyi kivágást találunk, mint amennyi elölről is látható, amit viszont a túloldalról nem lehet észrevenni, az a két, kézzel oldható csavarral rögzített, 2,5 hüvelykes adattároló fogadására képes tartókonzol, illetve az alsó kamra belseje, ahová a legfeljebb 250 mm hosszú, ATX formátumú táp előtt még egy igény esetén kivehető, két 3,5 hüvelykes fiókkal szerelt merevlemezkeret is befért. A tápkamra tetején található két csavarhely, melyek a VGA függőleges beszerelését lehetővé tévő, gyárilag mellékelt támasztóelem rögzítésére szolgálnak, azonban ha ezt a megoldást választjuk, a riser kábel beszerzéséről magunknak kell gondoskodnunk.

Főbb paraméterek
Termék megnevezése Kolink Unity Adapt
Elérhető színváltozatok fekete
Méret (mé x sz x ma) 562 x 332 x 567 mm
Tömeg 8,5 kg
Anyaga acél, edzett üveg, műanyag
Beszerelhető alaplapok E-ATX, ATX, microATX, Mini-ITX
5,25"-os helyek száma 0 db
3,5"-os helyek száma 2 db
2,5"-os helyek száma 4 db
Bővítőkártyák száma 7 + 3 db
Beszerelhető ventilátorok - fentre: 3 db 120 vagy 140 mm-es
- előre: 3 db 120 vagy 140 mm-es
- hátra: 1 db 120 vagy 140 mm-es
Gyárilag beszerelt ventilátorok - elöl: 1 db 120 mm-es, PWM-es (Kolink Classic)
- hátul: 1 db 120 mm-es, ARGB-s, PWM-es (Kolink Umbra Void)
Beszerelhető radiátorok - fentre: max. 360 mm hosszú
- előre: max. 420 mm hosszú
- hátra: max. 140 mm hosszú
Kivezetések - 1 db USB 2.0
- 2 db USB 3.0
- 1 db USB 3.2 Gen2 Type-C
- 2 db 3,5 mm-es jack
Beszerelhető processzorhűtő max. 180 mm magas
Beszerelhető grafikus kártya max. 415 mm hosszú
Beszerelhető táp ATX, max. 250 mm hosszú
Extrák edzett üveg oldallap, kivehető porszűrő, állítható magasságú VGA-támaszték, RGB fények az előlap mögött, cserélhető előlap
Gyártó honlapja kolink.eu
Termék honlapja Unity Adapt
Fogyasztói ára 33 000 forint
Garancia 2 év

Szerelés

A ház körbefotózása után gyorsan be is szereltük a helyére jól megszokott, ASUS Z170-Deluxe alaplapból és NVIDIA GeForce GTX Titan videokártyából álló tesztkonfigurációnkat, melyet egy 2,5 hüvelykes SSD-vel és a 200 mm hosszú be quiet! tápegységünkkel egészítettünk ki.

[+]

Az alaplap, a VGA és az SSD beépítése gyerekjáték volt (és akkor is az lett volna, ha a videokártyát vertikálisan szereltük volna be, hiszen a mellékelt konzol rögzítéséhez mindössze két csavar betekerése kellett), sőt, az alaplap felett még maradt is annyi hely, hogy később a hőmérsékleti teszthez használt, Noctua NH-D15 léghűtővel kiegészített konfigunk esetében már beszerelt processzorhűtő mellett is csatlakoztatni tudtuk a 8 tűs EPS csatlakozót.

Magának a tápegységnek a beszerelése már egy fokkal nehezebb volt, sőt, csavarral nem is tudtuk a helyére rögzíteni, de úgy véljük, hogy ez egyedi hiba volt. Ennek ugyanis normál esetben nem kellett volna gondot okoznia, a nálunk járt példány viszont valószínűleg már megjárt néhány tesztelőt, mert az alsó lemez olyan csúnyán el volt hajolva, hogy a táp csavarhelyei nem illeszkedtek a ház kivágásaihoz (ez jól látszik is a képeken).

[+]

Ez a tesztet szerencsére nem befolyásolta, hiszen az alkatrész rögzítés nélkül is a helyén maradt az általunk végzett néhányszori emelgetés során, arra viszont kíváncsiak lennénk, hogy hogy sikerült ezt összehozni; kézi erővel nem tudtuk visszahajlítani az eldeformálódott lemezt – ez kicsit talán biztató is.

[+]

A kábelek elvezetése még a szokásosnál is könnyebb volt, ami ennyi kábelvezető csatorna és gyorskötözők számára kialakított rögzítőpont meglétével nem is csoda, a helyzetet pedig tovább javítja, hogy az alaplaptálca és az oldallemez között több mint 2 cm tér van, ez pedig még keresztezett tápkábelek esetén is elegendőnek bizonyult.


[+]

Az egyetlen átgondolatlan pontját a háznak akkor fedeztük fel, amikor a csereelőlappal való kísérletezgetés után megpróbáltuk visszaszerelni a helyére a ház elejét. Azzal még nem volt gond, hogy visszacsavarozzuk a diffúzorlapot és a gyári üveglapot a helyére, viszont az ARGB fények csatlakozóját már nem tudtuk visszakötni, ugyanis a fogadó oldali NYÁK annyira rugalmas, hogy hamarabb sikerült volna elhajlítani, mint bepattintani a dugót. A megoldás az volt, hogy a felső két rögzítőcsavart kicsavartuk, így ellentartás céljából befért a kezünk a NYÁK alá és be tudtuk dugni a csatlakozót. Remélhetőleg aki ilyen házat tervez vásárolni, elolvassa majd ezt a tesztet és egy extra ki-/becsavarozást megspórolhat, ha a gyáritól különböző előlapot kíván használni.

Mérések, értékelés

Ahogy az máskor is lenni szokott, a ház belterének melegedésére vonatkozó méréseink előtt a tápegység és az SSD mellé egy fix 4 GHz-en üzemelő, Intel Core i7-5960X processzorra épülő rendszert pakoltunk tesztalanyunkba, amit aztán az AIDA64 CPU-t, FPU-t és GPU-t terhelő tesztjeivel dolgoztattunk meg. A mérést a gyári ventilátorokkal, illetve azok nélkül is elvégeztük, míg a harmadik körre már a házon kívül, nyitott tesztpadon került sor, a kapott értékek közti különbséget pedig az alábbi grafikonokon tüntettük fel:

Tény, hogy már a két gyári ventilátor is javít a belső viszonyokon, de hozzátesszük, hogy van is honnan feljönni, ugyanis extra hűtés nélkül, kizárólag a processzorhűtő ventilátorának légmozgásával nagy terhelés mellett azért elszabadultak a hőmérsékletek. Különösen a videokártyán érződik a bezártság, ez a komponens nem kap annyit az előlap felől beáramló levegőből, így mindenképp ajánlott vagy a gyári légkavarók megtartása, vagy akár újak beszerzése.

Szerencsére akkor sem történik majd katasztrófa, ha az átlagnál hangosabb modelleket választunk, ugyanis zajszintmérésünk során az átlagosnál jobb eredményt kaptunk, ennyi előnye tehát van a viszonylag kevés szellőzőnek. A méréshez okostelefonunkat használtuk, mely 60 dB hangerejű fehér zaj kibocsátására lett beállítva, ebből a zajszintmérő az oldallapok felszerelése után már csak 41,4 dB-t érzékelt, ez alapján pedig elmondható, hogy a burkolat nagyjából a zajok mindössze kétharmadát engedi ki a felhasználó felé, ami jónak számít.

Értékelés

Még egyszerű megjelenése ellenére is üde színfoltnak tartjuk a Kolink Unity Adaptot a gépházak piacán, hiszen bár specifikációit és dizájnját tekintve átlagosnak mondható, továbbá a két gyári ventilátor sem olyan extra, amit más termékeknél ne lehetne látni, a cserélhető előlap mégis olyan pluszt ad, amivel azért nem futunk össze mindenhol.


[+]

A gépház minőségi kivitelén az utólag beszerelt előlap sem változtat, hiszen pontosan ugyanaz az anyaghasználat, mint a gyári megoldás esetében, mindössze a mintázat más, mindezt ráadásul annak ellenére is sikerült elérni, hogy a csere felhasználóbarát módon, egyszerű lépésekből megoldható. Egyedül azt sajnáljuk, hogy a gyártó nem élt a rácsos előlap lehetőségével, hiszen az összkép már csak akkor lehetne jobb, ha a felhasználó vásárlás után választhatna látványosabb, üvegből készült vagy hűtés szempontjából hatékonyabb, légáteresztő verzió közül, bár ehhez már a ház komplett elejét cserélni kellene, ugyanis a diffúzor és a mögötte található lemez anyaga nem a jó szellőzőképességéről ismert.

Figyelembe véve a 33 000 forintos vételárat és a csereelőlapok nagyjából 10 000 forint körüli árát, nem mondanánk, hogy a kategória legjobb ár/érték arányú modelljével van dolgunk, viszont a testreszabhatóság és az egyébként szinte hibátlan felépítés miatt nem tudunk rá rosszat sem mondani, ezért a kicsit bő lére eresztett konklúziónk összefoglalva az, hogy elnyerte tetszésünket a Kolink Unity Adapt.


Kolink Unity Adapt számítógépház

SidCorky

A Kolink Unity Adapt számítógépházat a CaseKing Hungary bocsátotta rendelkezésünkre.

Előzmények

Hirdetés