Hirdetés

Kedvező árú 19 hüvelykes kijelzők

Hanns.G HW191D

A 19 colos monitorok mostanra széles körben elérhetővé váltak, hiszen az olcsóbb típusok megvétele már nem jelent komoly gondot a kevésbé tehetősek számára sem. Ezúttal két igen olcsó és komoly érdeklődésre számot tartó LCD monitorral ismerkedhetünk meg, melyek a Hanns.G-től származnak. A Hanns.G nem túl ismerős itthon, hiszen Európában is csak nemrég jelent meg a tajvani illetőségű HannStar panelgyártó saját LCD TFT monitorokat árusító üzletága.


Hanns.G HW191D [+]

Bemutatónk első alanya a HW191D, mely egy szélesvásznú 19 hüvelykes kijelző. A monitort egy teljesen átlagos kartondobozban kaptuk kézhez, melynek tetején fogantyú van, hogy megkönnyítse a szállítást. A HW191D egy alsókategóriás monitor, ennek megfelelően sallangoktól mentes a csomagolás, egy üzembe helyezési útmutató, egy driver-CD, egy-egy analóg és tápkábel, illetve egy audiokábel található a dobozban, ebből már ki is található, hogy a monitor rendelkezik beépített hangszórókkal. DVI kábelt sajnos nem kapunk. A csomagban megtaláljuk a talapzatot is, amit sajátkezűleg kell felszerelnünk.

Hirdetés

 

Monitor típusaHanns.G HW191D
TechnológiaTN+film
A panel gyártója / típusaHannStar HSD190MGW1-A
Válaszidő8 ms tipikus, 5 ms g2g
Felbontás1440x900 (pixelméret: 0,284 mm)
Kontrasztarány700:1
Fényerő300 cd/m2
Vízszintes betekintési szög150° (10:1)
Függőleges betekintési szög135° (10:1)
Színek száma16,2 millió
A panel mérete19 hüvelyk
CsatlakozókD-Sub, DVI-D, audiobemenet
Teljesítményfelvétel55 watt
Bruttó fogyasztói ár54 900 forint
Gyártó honlapjaHanns.G

A HW191D valószínűleg nem a főbb paramétereinek, inkább az árának köszönhetően lesz kelendő. A monitor egy HannStartól származó TN+film panelt tartalmaz, mely ebben a szegmensben átlagos paraméterekkel rendelkezik. A 8 ms-os válaszidő talán soknak tűnhet, viszont a 700:1-hez kontrasztarány jó minőségű, mély feketét sejtet. A szűk betekintési szögek láttán nem lepődtünk meg, ugyanígy a maximálisan megjelenített 16,2 millió színen sem, melyet a panel FRC, azaz a frame rate control eljárással ér el.


Szemből és háttal [+]

A HW191D külsejéről nincs túl sok mondanivaló, egy teljesen átlagos felépítésű monitorról van szó. A káva szürke, a talp fekete; a panel bal felső sarkában látható a típusjelzés, középen alul pedig a márkalogó. A hangszórókat nagyon jól elrejtették, két darab 1 W-os hangkeltőről van szó. A HW191D hátulról kicsit csúnyácska, de ez legyen a legnagyobb baj, egy monitort szemből szokás nézni. A panel számára kialakítottak egy szellőzőrácsot, amit mi csak üdvözölni tudunk.


Oldalról és a talp [+]

A panel előre nem dönthető, hátra is maximum kb. 20–25 fokot. A magasság állítására szintén nincs lehetőség, és a portré mód sem támogatott. Nem hiába, a HW191D-t inkább irodába és játékra szánták, mint házimozizásra. A talp kellően nagy és nehéz, a monitor nem billeg rajta, az alján néhány kerek gumi található, ami meggátolja a csúszást.


A csatlakozók [+]

A panel hátulján, alul kaptak helyet az egyes csatlakozók, a HW191D beépített táppal rendelkezik, így a tápcsatlakozót is itt találjuk, emellett egy audiobemenet, egy DVI és egy analóg csatlakozó bújik itt meg. A különböző kábelek csatlakoztatása nem nehézkes, ugyanis a paneltartó állvány nem zavarja a kezünket közben.


A kezelőgombok [+]

A kezelőgombok a panel oldalában találhatóak, a rajtuk látható jelölést még nappali fényviszonyok között is nehéz kivenni. A gombokat nehéz benyomni, „kemények”, használatuk az OSD egyes területein navigálva kicsit kényelmetlen.


OSD [+]

Az OSD annak ellenére, hogy egy igen olcsó monitorról van szó, nagyon jól vizsgázott. Minden általános beállítást megtaláltunk, és még plusz funkciók beépítésére is gondoltak a Hanns.G-nél, mint például a többnyelvűség és az OSD átlátszóságának állítása. Az alapszínek beállításánál viszont épp a kezelőszervek minősége miatt kényelmetlen a monitor használata.


Egy film és egy játék a HW191D-n [+]

A HW191D gyárilag a színhőmérsékletet nézve egész jól volt beállítva (6563 K), de a gamma és a fényerő is el volt csúszva, főleg utóbbi volt nagyon magas. A monitorokat ezúttal is 120 cd/m2/6500K/2,2-es gammára kalibráltuk. A kalibráció után sajnos nem voltunk teljesen elégedettek, ugyanis a különböző gradiensekben függőlegesen egy kis sávosodást vettünk észre, amit sehogy sem sikerült eltüntetni. Ennek ellenére a szürke gradiensképen dithereléssel nem találkoztunk. A kalibrált értékeket 30-as fényerő, 98-as kontraszt, 95-ös vörös, 91-es zöld és 88-as kékkel sikerült elérnünk, ekkor 119 cd/m2-es fényerő mellett a feketén 0,2 cd/m2-t mértünk, ami igen jónak nevezhető egy ilyen olcsó monitornál. A minimális fényerő 28 cd/m2 volt, ami kellően alacsony koromsötét éjszakákra is, maximálisnak pedig 317 cd/m2-t mértünk, ami nappali fényviszonyok között is bőven megállja a helyét, ekkor 0,5 cd/m2-t mutatott a fekete fényereje, ami már inkább jellemző a TN+film panelekre. Ez maximálisan 634:1 kontrasztarányt jelent, ami közelíti a specifikációkban megadottat.

 

Hanns.G HW191DfényerőkontrasztvöröszöldkékICC profil
120 cd/6500K/2,2 gamma3098959188>katt<

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés