Hirdetés

Két 20 hüvelykes kijelző tesztje

Bevezető

Az elmúlt hónapban 20 és 22 hüvelykes, szélesvásznú monitorokat teszteltünk, azonban most két 4:3 képarányú, 20 colos kijelzővel ismerkedhetünk meg. A 20 colos LCD-k piaca 2006-ban éppenséggel nem a pezsgésével tűnt ki, mert bár a Magyarországon is jelen lévő márkák közül szinte mindegyik készített ilyen méretű kijelzőt, ezek alig terjedtek el. Ennek talán az lehet az oka, hogy a 20 hüvelyk képátlójú monitorok a 19-eseknél alig nagyobbak (magasságban fél centi, szélességben 3 centi a különbség), miközben a nagyobb natív felbontás miatt gyártásuk jóval költségesebb, és így a boltokba kerülő végtermékek is mondhatni aránytalanul drágák a 19 colosokhoz képest. Ezért általában aki az 1600x1200-as felbontásra vágyik, inkább vesz a 20-asnál nem sokkal drágább, 21 colos kijelzőt.


Méretarányok [+]

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a 20 colosok mezőnye nem csak ezért viszonylag drága. A 19 hüvelykes monitorok esetében a gyártók előnyben részesítik az olcsó TN+film és a nem sokkal drágább MVA/PVA paneleket, míg a 20-as kijelzőkben szinte alig találunk TN+film panelt, ugyanis a többség a drága S-IPS, illetve komolyabb MVA/PVA panelekre épül. A magyarázat egyszerű, az 1600x1200-as felbontás már megfelel grafikai munkákra is, mondhatni ez a belépőszint a 3D-s grafikusok és fotósok számára, ha valaki komolyan gondolja, amit csinál. Készültek persze TN+film paneles 20-asok is, de ezek alig egy-két panel köré épülnek (a Samsung egyes típusai), és állítólag gyakorlatilag teljesen eladhatatlanok. Ha jobban utánanézünk, akkor kiderül, hogy a 21 hüvelykesek között nem is létezik TN+film paneles monitor, hiszen ki venne komoly munkára ilyet?

Hirdetés

Az LCD monitorok bemutatásához rendszeresítettünk egy monitorkalibráló eszközt, mellyel objektív méréseket hajthatunk végre.


GretagMacBeth mérőműszer [+]

A GretagMacbeth Eye One Display 2 kalibrátort az Eye One Match és a LaCie Blue Eye Pro szoftverekkel együtt használjuk minden esetben. Az Eye One Display 2-vel lehetőségünk nyílik pontosan beállítani, illetve lemérni a monitorok egyes képi paramétereit. Ilyen a fényerő, melyből kiszámolható a kontrasztarány, valamint a színhűség. Ennek meghatározása után kiderül, hogy egy adott monitor kalibrált állapotban milyen színreprodukcióval rendelkezik, azaz hogy az egyes alkalmazási területeken hogyan állja meg a helyét.


Egy monitor színeinek eltérése az elvárttól

A Blue Eye Pro szoftverben található egy bemérés nevezetű menüpont, mely „beszkenneli” a monitor által megjelenített 18 különböző színt, és összehasonlítja azokat a referenciaértékekkel, erről készít egy grafikont.

A következőkben két, Magyarországon is könnyen beszerezhető modellt vettünk szemügyre, a Belinea 2080 S1 egy olcsóbb, míg a Fujitsu Siemens P20-2 egy kicsit drágább típus, melyek a gyártók által megadott paramétereiket tekintve nagyjából azonosak.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés