Hirdetés

Intel Z97-es alaplapok a felsőházból

Hirdetés

Értékelés

Tesztünk végéhez érkezve megpróbáljuk röviden összefoglalni, majd értékelni a látottakat.

Az ASUS egy minden hájjal megkent modell, amit nem kifejezetten játékosoknak vagy tuningőrülteknek terveztek, de ha eltekintünk a speciális igényektől, akkor ilyen célokra is tökéletesen megfelelhet a Z97 DELUXE. A mellékelt tartozékok tekintetében régen láttunk már ennyire jól felszerelt alaplapot, hisz jóformán minden elképzelhető kábelt és kütyüt bepakoltak a dobozba, sőt a nálunk járt kiszerelés még egy NFC Express 2 egységet, Thunderbolt 2 kártyát, illetve egy Qi-kompatibilis vezeték nélküli töltőt is kapott. A különféle csatlakozók tekintetében is nagyon jól áll az ASUS alaplapja, melynek ára mindezeknek megfelelően valahol 85-90 000 forint környékén mozog. A három kiemelt extra nélkül már 60 000 forintért is hazavihető a Z97 DELUXE.

A Gigabyte alaplapja egy letisztult, sallangoktól mentes, átgondolt, a vállalat évek során kialakult irányvonalát követő megoldás. Érezhető, hogy bizonyos mértékben a tuningos igényeket hozták előtérbe, ugyanakkor így az ASUS megoldásával összevetve kevesebb SATA portot találhatunk, illetve a vezeték nélküli hálózati vezérlő is lemaradt. A "BK" jelölésű, Black Edition modellek sajátossága az 5 év garancia, ami a hosszútávra tervezőknek jól jöhet. A Z97X-UD5H-BK ára jelenleg valahol 57 000 forint környékén található.

Az MSI Z97 MPOWER MAX AC elnevezésű versenyzője alapvetően jó kis lap, ugyanakkor a közvetlen elődhöz mérten nem minden tekintetben hozott előrelépést, sőt. A tápellátás esetében a korábbi 20 helyett már csak 12 fázist találunk, és bár az M.2 slot itt sem maradt le, de SATA Express aljzatot már nem találtunk. A Wi-Fi javult, hisz már az ac-s szabvány támogatása is megoldott, illetve a tápellátás vízhűtéséhez nem szükséges külön vizesblokkot beszerezni. A Z97 MPOWER MAX AC ára mindezekkel együtt per pillanat 67-68 000 forint környékén mozog.

Mindent összevetve a három versenyző közül az ASUS Z97-DELUXE nevű modelljét találtuk a legjobb, ajánlott vételnek, pontosabban abból is a Thunderbolt, NFC, és Qi-töltő nélküli kiadást, mely nagyjából 60 000 forint környékén vihető haza. Ennél a Gigabyte kevesebb SATA csatlakozót vonultat fel, illetve a Wi-Fi modul is kimaradt a csomagból, míg az MSI esetében nem szimpatikus nekünk a tápellátás körüli kisebb spórolás, de ettől függetlenül ezen két alaplap is tetszett nekünk.

ASUS Z97-DELUXE alaplap
Gigabyte Z97X-UD5H-BK alaplap
MSI Z97 MPOWER MAX AC alaplap

Cikkünk megjelenése után az ASUS Z97-Deluxe alaplapjainak ára idehaza nagyjából 15%-kal megnőtt. A sima Deluxe variáns ezzel jelenleg 68-69 000 forintért vihető haza, amivel ugyan romlott az ár/érték mutatója, de még így is ajánlott vételnek számít. Ugyanakkor ennek fényében a Gigabyte modelljét előléptettük az ajánlott kategóriába.

Oliverda

A tesztben szereplő alaplapokat az egyes gyártók képviseleteitől kaptuk kölcsön.

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés