Hirdetés

Intel Z97-es alaplapok a felsőházból

Hirdetés

Az ASUS SATA Express meghajtója

Bár a SATA Express csatolót támogató alaplapok már elérhetőek, de a velük kompatibilis meghajtók még csak valahol a ködös távolban vannak. A faramuci helyzetet az ASUS egy saját koncepcióval próbálta áthidalni, melynek a Hyper Express nevet választották.


[+]

A fejlesztés első blikkre SSD-nek tűnik, de szétszedve rendhagyó kép tárult elénk.


[+]

A meghajtó két 128 GB-os, mSATA formátumú SanDisk SSD-ből épül fel, melyeket az ASMedia ASM1062R nevű vezérlő "csomagol" össze RAID 0 módba. A kontroller a SATA Express felületen PCI Express kapcsolatot létesít a PCH-val a megfelelő kábelen keresztül.


[+]

Természetesen kíváncsiak voltunk, hogy az öszvér megoldás mégis milyen tempóra képes, így néhány, SSD-tesztjeinkből már jól ismert tesztet lefuttatunk rajta.

Az eredmények kissé lehangolóak. Szekvenciális műveletek esetében még jól teljesít a megoldás, de ahol több kis fájllal kellett dolgozni, ott elvérzett a Hyper Express. Természetesen ebből még hiba lenne messzemenő következtetéseket levonni a SATA Express teljesítményét, illetve jövőjét illetően, hisz natív SATA Express felületű SSD még nincs a piacon, de az ASUS koncepciója arra jó volt, hogy megbizonyosodhattunk a csatoló működőképességéről.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés