Intel Z97-es alaplapok a felsőházból

Gigabyte Z97X-UD5H-BK

A Gigabyte műhelyéből a csúcskategória alját súroló Z97X-UD5H-BK (Black Edition) modell vendégeskedett nálunk. A "BK" jelölésmű modellek sajátossága, hogy kivétel nélkül minden egyes darab egy 168 órás tesztelésen esik át, illetve ezt megerősítve 5 év garancia jár ezen alaplapok mellé.


[+]

A fekete dobozban 2 pár SATA kábelt, illetve egy SLI hidat találtunk a szokásos tartozékarzenál mellett.


[+]

Az alaplap elnevezéséhez méltóan fekete színben pompázik, amit csak itt-ott tör meg egy kis sárga, fehér és piros szín.


[+]

A Z97X-UD5H-BK tápellátása 12 fázisú, vezérlése pedig teljesen digitális. A borda két szekcióból áll, melyeket hőcső kapcsol össze, míg a szükséges feszültséget egy 8 tűs csatlakozón keresztül lehet biztosítani.


[+]

A különféle PCI aljzatok sorát egy M.2 nyitja legfelül, melyhez ebben az esetben is a PCH két sávja került kivezetésre. A kártyahely 42, 60 és 80 milliméter hosszú modelleket képes fogadni. PCIe x1, illetve sima PCI slotból két darab került fel a NYÁK-ra, melléjük három teljes hosszúságú PCI Express fér fel, melyek közül mindhárom a processzortól kapja a 3.0 szabványú sávokat. Amennyiben a két felső slot feltöltésre kerül (pl. SLI, CrossFire), akkor x8-x8 arányban lesznek kiosztva a sávok, három kártya esetében pedig x8-x4-x4 arányban. Mindezek alatt két PWM-es ventilátorcsatlakozó, illetve egy COM port és egy TPM tűsor húzódik.


[+]

A Gigabyte megoldásán összesen 8 darab SATA port kapott helyet, melyekből két darab osztozik az egyetlen SATA Express aljzattal. Ahogy a sárga matricán is áll, a SATA Express, a SATA 4 és 5 port, valamint az M.2 egyidőben nem használható. Ezek alatt egy SATA tápcsatlakozó látható, mely a két felső, teljes hosszúságú PCI Express aljzathoz nyújthat pár többletampert.


[+]

Ezek mellett még két BIOS chip, két USB 2.0 tűsor, valamint két ventilátorcsatlakozó található ezen a területen.


[+]

A négy RAM slotban a Gigabyte állítása szerint 3000 MHz-ig lehet húzni az arra megfelelő modulokat. Mellettük bal oldalról két PWM-es ventilátor csatlakozó látható. A másik oldalra három nyomógomb került: CMOS reset, reset és power, alattuk a jobb szélen feszültségmérő pontok láthatóak, míg lejjebb egy POST CODE kijelző és egy USB 3.0-s tűsor kapott helyet.

A hátlap egy kombó PS2 billentyűzet/egér aljzattal nyit, ami felett egy pár USB 2.0 helyezkedik el. Ezt egy VGA (D-Sub) és egy DVI-D port követi, majd egy HDMI port két USB 3.0-s aljzattal a tetején. A következő két csatlakozó csak ránézésre hasonló, hisz az egyik Gigabit Ethernet portot a Qualcomm Atheros Killer E2201 chipje hajtja meg, míg a másikat az Intel i217v megoldása. Ezek alatt két-két USB 3.0 kapott helyet, mindezt pedig a Realtek ALC1150 chipjének digitális és analóg csatlakozói zárják.


Gigabyte Z97X-UD5H-BK UEFI

A Gigabyte UEFI DualBIOS nevű felülete némi bővítést kapott a Startup Guide felülettel, de egy gombnyomással visszaléphetünk a korábbi felületre. A beállítási lehetőségek tárháza itt is meglehetősen nagy, gyakorlatilag szinte minden fontosabb opciót megtalálható az egyes menükben.

A gyors léghűtéses tuningkísérlet a Gigabyte esetében sem maradhatott el, melynek keretein belül 4700 MHz-et értünk el 1,25 voltos feszültség mellett. Az eredményt valószínűleg itt is processzorunk limitálta.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés