Hirdetés

Intel Z97-es alaplapok a felsőházból

MSI Z97 MPOWER MAX AC

Az MSI nagyjából két éve dobta be a köztudatba az MPOWER nevet, melynek első, Z77-es chipkészlettel szerelt tagja egy igen jól sikerült, tudásához mérten kedvező árúnak mondható termék lett. Ezen felbuzdulva a sorozat nem szakadt meg, így a tavalyi Z87-es modell után most itt a Z97 MPOWER MAX AC.


[+]

Ez a modell is méretes, de sárga-fekete dobozban érkezett, melyben az alaplap mellett elég sok tartozékot találtunk: összesen hét darab SATA adatkábelt, SLI hidat, hat V-Check vezetéket és két M-Connector nevű kiegészítőt. Az eSATA egy kártyahelyre csavarozható kiegészítővel érhető el, melynek közreműködésével még egy molex csatlakozót is kivezethetünk a gépházból. Az utolsó tartozék egy AC szabványt is támogató Wi-Fi modul, amihez két, viszonylag nagy antennát is mellékel az MSI. Ezen felül kapunk még néhány leírást, driver lemezt, matricát.


[+]

A csomagoláshoz hasonló az alaplap színezése is, ami fekete NYÁK-ra épül, és itt-ott sárga színnel tarkított bordákat tartalmaz. Az Z97 MPOWER MAX AC hatrétegű, úgynevezett "OC PCB" NYÁK-ra épül, mely az MSI állítása szerint a nedvességgel szemben is ellenállóbb. A tápellátáson látható bordarendszer három részből áll, melynek sajátossága, hogy akár vízzel is hűthető, mivel az MSI azt erre már gyárilag felkészítette két nyílással a végeken.


[+]

A tápellátás továbbra is a Military Class háziszabvány negyedik verziójára épül, ami összesen 12 fázist foglal magában. Érdekesség, hogy a Z87-es modell még 20 fázist tartalmazott, amit valamilyen megfontolásból csökkentettek az újabb modell esetében. A korábban már látott, nagyfrekvenciás üzemhez tervezett, ferritmagos "SFC" tekercsek, valamint a nagy vezetőképességű, Hi-C CAP (Highly-Conductive Polymerized Capacitor) tantálkondenzátorok megmaradtak. A komolyabb tuningnál jól jöhet némi extra táp, így a gyártó a szokásosnak mondható 8 tűs aljzatot egy 4 tűssel egészítette ki.


[+]

A PCI Express aljaztok felett egy 6 tűs PCIe kiegészítő tápcsatlakozó látható, mely CrossFire vagy SLI rendszerek esetében nyújthat extra ampereket. A Z97 MPOWER MAX AC összesen 4 darab x1-es PCIe slotot vonultat fel. Teljes hosszúságú PCI Express aljzatból erre a modellre is három került fel, amit grafikus kártyáink számától függően x16, x8-x8, vagy x8-x4-x4 sávkiosztásban konfigurálhat a rendszer, mindezt a 3.0-s szabványnak megfelelően. A két alsó, teljes hosszúságú slot között húzódik az M.2 slot, mely 42, 60 és 80 milliméter hosszú megoldásokat egyaránt képes fogadni, illetve támogatja a PCI Express és a SATA felületeket is.

Hirdetés

A slotok alatt két PWM-es ventilátorcsatlakozó, illetve két USB 2.0 tűsor található, melyek közül a piros színűnél a a Super-Charger funkció is elérhető. Bal szélen látható a hangkelő, ami Audio Boost névre hallgat. A Realtek ALC1150 kodekre épülő rendszer az OPA1652 műveleti erősítővel párosul, mely audiofelhasználásra készített Nippon Chemi-Con kondenzátorokból, valamint a Creative SBX Studio Pro és Sound Blaster Cinema szoftveres megoldásokból tevődik össze. Az így létrejött hangvezérlő a 600 ohmos fejhallgatókat is támogatja.


[+]

A PCH környékén négy pár, legfeljebb SATA 6 Gbps tempóra képes aljzat húzódik, melyek közül az alsó kettőt az ASMedia ASM1061 chipje vezérli. Mindezt egyben azt is jelenti, hogy erről a modellről lemaradt a SATA Express, bár az M.2 slot jelenlétében ezt nem biztos, hogy akkora érvágás. A SATA-k felett a Z97-es PCH két natív USB 3.0-s aljzata került fel a lapra, melyet okosan, a SATA aljzatokhoz hasonlóan 90 fokban kiforgatott a gyártó.

Az alsó sarokban található a POST CODE kijelző, mely az esetlegesen előforduló gépindulási problémák gyorsabb beazonosításában segít, valamint sikeres boot után a processzor alaplap által mért hőmérsékletét is monitorozhatjuk segítségével. Közvetlenül utóbbi alatt helyezkedik el a GO2BIOS gomb, mely a bekapcsolt "MSI Fast Boot" opció esetében lehet hasznos, ugyanis ennek aktiválásakor a gyorsabb boot érdekében a billentyűzet még inaktív a gép indulásakor. Ezen a részen találhatjuk még a BIOS/UEFI chip kiválasztására hivatott kapcsolót is.


[+]

A memóriatuningot hivatalosan 3300 MHz-ig támogatja az Z97 MPOWER MAX AC. Az MSI alaplapja is két CPU-ventilátor csatlakoztatására lett felkészítve, melynek egyik tagja közvetlenül a második RAM foglalat felett található. Az alaplap szélén kaptak helyet a V-Check pontok, melyek hathatós közreműködésével a C_SA (System Agent, azaz IMC), RING (egyéb belső vezérlők feszültsége), CPU_GFX (grafikus mag), CORE (CPU magfeszültség), DDR (DDR3 feszültség), VCCIN (bemeneti főfeszültség) értékeit követhetjük nyomon egy vagy akár egyszerre három multiméter segítéségével.

Itt találhatóak a különféle kapcsolók is: az OC Genie az automatikus túlhajtásért felelős, de mivel az alaplapot tapasztalt és belevaló tuningosoknak szánják, így jelen esetben ennek a funkciónak sok értelmét nem látjuk. Az említett gombokat a bekapcsológomb és a reset követi, utánuk a BCLK finomhangolására (plusz–mínusz 1 MHz) hivatott gombok sorakoznak. A kis villámmal jelzett Discharge gombot most láttuk először. Ezt megnyomva gyakorlatilag megszakítjuk az UEFI/BIOS beállításokat tartalmazó memória tápellátását, ergo azt a hatást érjük el, mintha kivennék a gombelemet. Végül az ATX tápcsatalakozó alatt egy újabb USB 3.0-s tűsort láthatunk, mely szintén a Z97-es PCH-val van kapcsolatban.

A hátlap az MSI szokásához híven egy kombó PS2 billentyűzet/egér aljzattal nyit, ami alatt egy pár USB 2.0 helyezkedik el. Ezt követi az opcionálisan beilleszthető Wi-Fi/Bluetooth modul, mely egy Intel AC 7260 jelzésű modell. A vezérlő támogatja a Bluetooth v4.0, IEEE802.11a/b/g/n/ac, valamint a vezeték nélküli Intel WiDi képátviteli technológiát is. Ezt követi egy CMOS reset gomb, majd először négy, majd újabb két USB 3.0 aljzat következik. Utóbbiak felett az Intel I218-V gigabites LAN vezérlőjének aljzata kapott helyet. A következő állomáson digitális optikai hangkimenet, HDMI, valamint DisplayPort aljzat található, ezeket egy pár USB 3.0 követi. A sor végén most is analóg hang ki- és bemeneteket láthatunk, melyekről – ahogy már említettük – a Realtek ALC1150 chipje gondoskodik.


MSI Z97 MPOWER MAX AC UEFI

A legújabb MPOWER kisebb finomításokat hozott az UEFI területén, de az alapkoncepció nem változott. Elsősorban a tuningos beállításokra mentek rá, ami a célközönség tekintetében evidens lépés.

A tuningképességet természetesen most is gyors próba elé állítottuk. Az i7-4770K processzor feszültségét és szorzóját emelgetve 4700 MHz-ig jutottunk. A stabil működéshez ebben az esetben is +0,250 voltot adagoltunk az Haswellnek, amivel már valahol 1,250 voltnál járt a magfeszültség.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés