ASRock Z97 és Z97M alaplapok a Pentium processzorok 20. évfordulójára

Hirdetés

Az Intel nemrégiben mutatta be a Pentium 20. évfordulójára készített Pentium G3258 jelzésű processzort, aminek érdekessége, hogy a sorozat többi tagjától eltérően nincs benne szorzózár, így a tuning sem akadály számára. Ehhez persze bármilyen kompatibilis alaplap megfelelő lehet a BIOS frissítése után, de az ASRock ennél továbbment.

ASRock Z97 Anniversary és Z97M Anniversary ASRock Z97 Anniversary és Z97M Anniversary
ASRock Z97 Anniversary és Z97M Anniversary [+]

A vállalatnál úgy gondolták, hogy megadják a módját az ünneplésnek, és az ATX méretű Z97 Anniversary, valamint ennek microATX-es verziójával, a Z97M Anniversary alaplappal egészítik ki az egyébként sem szegény Z97-es kínálatukat. Ezek ugyan bármilyen Intel LGA1150-es processzor fogadására képesek, de az említett Pentium G3258 központi egységgel párosítva egy igen egyszerű és biztonságos, egygombos tuningolási lehetőséget biztosítanak a vásárló számára. Nekik nincs más dolguk, mint bekapcsolás után a billentyűzet P gombját lenyomva tartani a felbukkanó menüből egérrel kiválasztani, hogy az alapból 3,2 GHz-es processzor 3,8, esetleg 4 vagy 4,2 GHz-es órajelen fusson. Mindez persze csak a jéghegy csúcsa, a hozzáértők számára további tuningolási lehetőségeket biztosítanak, hiszen akár 4,8 GHz-ig is kitolható a frekvencia.

Az ominózus Pentium processzor gyors tuningolási lehetősége
Az ominózus Pentium processzor gyors tuningolási lehetősége [+]

A felsoroltakon túlmenően az alaplapok fekete NYÁK-ján prémium alkatrészek felelnek a tápellátásért, illetve az audiorészleg is ELNA kondenzátorokat kapott, bár ez utóbbi hatásossága komolyabb hangkodek híján kérdéses. Mindazonáltal látni kell, hogy az újdonságok korántsem számítanak felsőkategóriás opcióknak a gyártó kínálatában, amit vélhetően az alaplapok 125 és 115 dollár körüli ára is igazol, így olyan frissnek számító opciókat, mint az M.2 foglalat vagy éppen a SATA Express, még hírből sem ismerik, de a Pentium processzort vásárló közönség valószínűleg ezeket az extrákat amúgy sem fizetnék meg.

Fontos kiemelni, hogy a tuningra sem az Intel, sem az ASRock nem vállal garanciát, így ha ezek a funkciók nem működnek, vagy a rendszer nem lesz stabil, akkor reklamálásra nincs lehetőség.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés