Hirdetés

Január végi hardverek a pályán

Alaplapok és monitorok

Hivatalos AcerShop

A cikkben közölt árakat nagykereskedelmi (megfelelő kiskereskedői haszon hozzáadásával) és kiskereskedelmi partnereink listái alapján képeztük 25% áfa hozzászámításával. A bemutatónkban szereplő termékek – többek között – a nagykereskedelmi partnereink weboldalain feltüntetett kiskereskedésekben vagy kiskereskedelmi partnereinknél vásárolhatóak meg. A számítástechnikai termékekre a legtöbb esetben 2 év garancia vonatkozik, az eltérő garanciaidőket külön közöljük.

Hirdetés

Tömött sorban érkeznek a hazai piacra az Intel új, Sandy Bridge processzorait fogadó alaplapok. Két hete az átlagos modellekkel kezdődött az áradat, most a különleges megoldások is befutottak. Az Asusnál például a P8P67 WS Revolutiont üdvözölhetjük, ami a gyártó munkaállomás (Work Station) vonalát erősíti. Ez lényegében annyit jelent, hogy rengeteg – szám szerint négy – hosszú PCI Express 2.0 csatolóval látták el, melyekben egyszerre akár három GeForce (3-way SLI) vagy négy Radeon (CrossFireX) grafikus kártya fogadására képes, de meg tud hajtani akár négy, professzionális felhasználásra szánt NVIDIA Quadrót is. Ahhoz, hogy mind a négy aljzat nyolcszoros sebességgel tudjon üzemelni, NVIDIA NF200 PCI Express „osztóművet” telepítettek rá. Az adattároló részen az Intel P67 chipkészlete két SATA 3.0 és négy SATA 2.0 csatlakozót kezel, emellett külső Marvell vezérlő nyújt két további SATA 3.0 aljzatot. Természetesen USB-ből is van 3.0-s, igaz, csak két aljzat az alaplap hátulján, a FireWire mellett. A sok grafikus számolóerőművel megrakható Asus P8P67 WS Revolution vételára három év garanciával megközelíti a 75 000 forintot.

Elég különös alaplappal állt elő az Asrock. A P67 Transformeren ugyan az Intel P67-es chipkészlete van, de nem a Sandy Bridge LGA1155-ös, hanem a Lynnfield széria LGA1156-os processzorfoglalatát tették mellé. Miért jó ez? Azért, mert a P67 gyorsabb SATA 3.0 és USB 3.0 megoldást kínál a P55-nél, aminek nincs elég PCI Express csatornája mindkettő maradéktalan kielégítéséhez. Akinek már van egy jó kis LGA1156-os processzora, de szeretné turbózni az adattároló részlegét, annak jó lehet az Asrock P67 Transformer, melynek vételára kicsivel 30 000 forint alatt van.

Tavaly már 24 hüvelykre kúszott fel a civilizált áron kapható monitorok felső határa, feljebb a képátló növekedésével aránytalanul emelkedett a megjelenítők ára. Minden jel arra utal, hogy idén akár 27 hüvelykig is eljuthatunk. Az Asus legújabb, VE278Q modellje három év garanciával picivel százezer forint alatt kapható, ráadásul nem is akármilyen példányról van szó. Full HD felbontású, TN+film technológiás panelje LED-es háttérvilágítást kapott, így dinamikus kontrasztaránya szinte végtelen az egyhez. Csatlakozókkal is jól felszerelték, van rajta analóg D-Sub, digitális DVI, HDMI és még DisplayPort is, sőt két három wattos hangszórót is szereltek rá.

Ugyan nem LED-es, de van különlegessége a Samsung huszonhetesének, a P2770HD-nek is, mégpedig a digitális (DVB-T/C) tévétuner. Hogy ne csak a kódolatlan adókat tudjuk vele nézni, telepítettek rá CI-Slotot, amibe kódkártyát fogadó egységet tehetünk. Természetesen ennél a modellnél is Full HD felbontású, TN+film technológiás, átlagos képességű panelt használtak, csatlakozóból pedig D-Sub, DVI, HDMI, komponens, SCART, optikai és analóg hangbement és analóg hangkimenet került rá. A tuneres Samsung P2770HD vételára hajszálra megegyezik a LED-es Asuséval, három év garanciával százezer forint alatt marad.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés