Hirdetés

Az új intel platform már a boltokban

Új Core processzorok

Hivatalos AcerShop

A cikkben közölt árakat nagykereskedelmi (megfelelő kiskereskedői haszon hozzáadásával) és kiskereskedelmi partnereink listái alapján képeztük 25% áfa hozzászámításával. A bemutatónkban szereplő termékek – többek között – a nagykereskedelmi partnereink weboldalain feltüntetett kiskereskedésekben vagy kiskereskedelmi partnereinknél vásárolhatóak meg. A számítástechnikai termékekre a legtöbb esetben 2 év garancia vonatkozik, az eltérő garanciaidőket külön közöljük.

Hirdetés

Lassan már a csapból is a Sandy Bridge folyik, pedig a fúziós éra még csak most kezdődik. Először asztali vonalon jönnek a második generációs Core architektúrára épülő Sugar Bay csodák, aztán befutnak a Huron River-alapú notebookok is. Az új Core i5 és i7 processzorok teljesítményét részletekbe menően kielemeztük, most pedig az árak következnek. Mielőtt ennek nekilátnánk, egy jó tanács az új CPU-k elsőre kuszának tűnő számozásával kapcsolatban: felejtsük el az első számot. Az mindig kettes, és csak arra utal, hogy sorban a második Core i processzorvonulatról van szó. Emellett még azt kell észben tartani, hogy a megnevezés végén akkor van K-betű, ha könnyen tuningolható típusról van szó.

A feljebb látható grafikonon a ma kapható processzorok felsőházának teljesítményviszonya látható. Bizony, az új Core i7-2600K (nevezzük csak 600K-nak) és a Core i5-2500K (továbbiakban 500K) meglehetősen előkelő helyen szerepel rajta. Előbbit jelenleg három év garanciás, dobozos kiszerelésben 92 500 forint környékén láttuk, ami nagyjából a Core i7-950 árszintjének felel meg. A nála csupán 11%-kal lassabb 500K viszont már 63 500 forinton startol, ami úgy 45%-kal alacsonyabb árat jelent. Nem kérdéses, melyiket érdemesebb megvenni. Az viszont kérdéses, hogy az Intel milyen felárat számol a K utótagért, vagyis a szorzózármentességért? Nagy örömünkre nem nagyot! Ugyanis a 600K záras változata, a Core i7-2600 jelenleg 86 500 forintot kóstál, tehát körülbelül 7%-kal drágább a K-s verzió, ennél pedig a zár oldásával lényegesen nagyobb mértékű tuningot érhetünk el. Lejjebb, az 500K-nál is hasonló a helyzet. A Core i5-2500 háromezer forinttal, vagyis kb. 5%-kal olcsóbb. Beillesztve a fenti grafikonba a többi processzor árát, az alábbi ár/teljesítmény viszont kapjuk.

Mindent elmond a kialakult helyzetről, hogy az 500K ár/teljesítményben lekörözi az ilyen szempontból kiválónak tartott Phenom II X4 965-öt, a 600K pedig ugyanezt csinálja a hatmagos Phenom II-vel. A Intel házon belüli konkurensek pedig lényegében értelmüket vesztették. Minden bizonnyal nehéz lesz jó áron eladni az előző Core i7 generációs használt processzorokat.

Újra kiemelnénk azt, amit Sandy Bridge elemzésünk végén írtunk: az 500K és 600K akkora teljesítményt nyújt, amekkorára a mezei felhasználóknak semmi szükségük nincs. Nekik a Core i5-2400 és i5-2300 széria is bőven elég lehet. Némileg alacsonyabb órajelük mellett a fő különbség a nagyobb modellekhez képest, hogy nem támogatják a Hyper-Threadinget. A 3,10 GHz-es alap és 3,40 GHz-es turbó órajelű Core i5-2400 kezdő ára 55 000 forint, a 2,80/3,10 GHz-es i5-2300 pedig alig olcsóbb, 53 000 forintért vihető haza. A hivatalos árak és külföldi tesztek alapján a négymagos Phenom II X4-ek tudásszintjére várható, kétmagos, de Hyper-Threadinget tudó Core i3-2100 valahová 35 000 forint környékére érkezhet. Kíváncsian várjuk, az AMD Bulldozere mit tud majd felmutatni ellenük.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés