Fúzió, háromláb és krumplifej

Új Core processzorok

Hivatalos AcerShop

A cikkben közölt árakat nagykereskedelmi (megfelelő kiskereskedői haszon hozzáadásával) és kiskereskedelmi partnereink listái alapján képeztük 25% áfa hozzászámításával. A bemutatónkban szereplő termékek – többek között – a nagykereskedelmi partnereink weboldalain feltüntetett kiskereskedésekben vagy kiskereskedelmi partnereinknél vásárolhatóak meg. A számítástechnikai termékekre a legtöbb esetben 2 év garancia vonatkozik, az eltérő garanciaidőket külön közöljük.

Hirdetés

Múlt héten érkeztek a hazai boltokba az első Sandy Bridge processzorok és hozzájuk való alaplapok. Most az AMD-n van a sor, és nem is váratott magára sokat. Bár még csak egy típust, az Asrock E350M1 alaplapot találtuk a hazai kínálatban, de hamarosan további Brazos platformos deszkák és laptopok követik majd. Az Atommal versenyző platform teljesen más irányból közelíti meg a hardveres és szoftveres kérdést, mint az Intel. A fejlett grafikus rész támogatja a legújabb grafikus kártyákkal kapcsolatos szabványokat (DirectX 11-et, OpenGL 4.1-et, OpenCL 1.1-et, OpenGL ES 2.0-t), de a Direct2D és DirectWrite révén gyorsítja az Internetes oldalak megjelenítését is, sőt támogatja a WebGL-t, ami a böngészőkben futó 3D megjelenítést gyorsítja. Multimédia terén is szupererős, az összes lényeges filmes kódolással elbír, emellett lesznek olyan HDMI 1.4 és/vagy DisplayPort 1.2 csatlakozóval ellátott termékek, melyek a 3D-s Blu-ray anyagokat is bírják.

Az Asrock aprósága a kétmagos AMD E-350 (Zacate) processzort kapta, melynek CPU része 1,6 GHz-en, Radeon HD 6310 GPU-ja pedig 500 MHz-en jár. Került mellé két DDR3 memóriafogallat és egy hosszú PCI Express csatoló, ami négyszeres sebességre képes. Köthetünk az alaplapra négy SATA 3.0 merevlemezt, hátulján pedig egy eSATA 3.0 konnektor mosolyog. Igaz, USB 3.0 nem került rá, de hátulján a D-Sub és DVI mellett ott feszít a HDMI, szóval ez a kis alaplap eszményi bázis egy HTPC-hez. Ráadásul nem is olyan vészesen drága, vételára nagyjából 27 000 forint.

Szintén multimédiában utazik az Asus O!Play hálózati lejátszóinak családja. Van már klasszikus alapmodell, beépített Wi-Fi-vel ellátott és belső merevlemezes, USB 3.0-s csúcsvas is. Eddig hiányzott egy kicsi, egyszerű, szűkített verzió, de immár itt az Asus O!Play Mini. Ahogyan az egyszerű modelleknél lenni szokott, nincs Ethernet csatlakozója, adatot csak egy USB 2.0 aljzaton vagy kártyaolvasón (SD/MS/xD/MMC) keresztül kaphat, ami az esetek többségében elegendő. A képet és hangot elsősorban HDMI-n küldi ki, de van kompozit kép- és sztereó, illetve digitális hangkimenete is. Minden bizonnyal a Realtek felfrissített médiaprocesszorára épül, ami elbír már a Dolby True HD hangformátummal is. Az Asus O!Play Mini vételára 21 690 forint.

Most, hogy az AMD elindította új, multimédiában erős, és nem is olyan drága platformját, még nagyobb nyomás nehezedett a belső merevlemezes hálózati médialejátszókra. Eddig is sokan feltették magukban a kérdést, miért kerül egy külső merevlemeznyivel több pénzbe – 40-45 000 forintba – egy olyan masina, ami a merevlemez nélküli, kb. 25 000 forintos daraboknál lényegében semmivel sem tud többet? Az AMD Brazosa köré ennyi pénzből már komplett internetező, alapszinten akár játékra is alkalmas számítógépet is építhetünk. Elsők között reagált a megváltozott helyzetre a Ferguson márka hazai forgalmazója, a Night Computer Kft. A Ferguson HD Player 210 korábban sem volt drága darab, de most 32 897 forintra csökkentették az árát. Kezeli a legfeljebb 2 TB-os SATA merevlemezeket, lejátszási képességeit pedig a közkedvelt Realtek RTD1073DD+ chip biztosítja, mely az imént említett Asust hajtja. Fontos megjegyezni, hogy a Fergusonnak optikai és koaxiális digitális hangkimenete is van, hálózatra köthető, rendelkezik NAS és Torrent funkcióval.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

 • Január végi hardverek a pályán

  Friss alaplapokat, óriási monitorokat, akciós notebookokat és további érdekességeket mutatunk be.

 • Hardvermustra februárban

  Új grafikus kártyákat, monitorokat, játékos kiegészítőket és egyéb érdekességeket tálalunk.

 • Állványok a Vanguardtól

  A kínai gyártó széles kínálatából háromféle tripod – köztük egy TIPA díjas - járt nálunk.

 • Hanglemezből MP3

  Külső meghajtóra és SD kártyára is konvertálhatóak a régi bakelitlemezeken található zeneszámok.

Előzmények

Hirdetés