2019. július 18., csütörtök

Útvonal

Tesztek » Hazai Pálya rovat

Hardverek, akár Valentin-napra is

A heti újdonságok mellett játék helyett munkához ajánlunk monitorokat, grafikus kártyákat és notebookokat.

Monitorok mérnököknek


A cikkben közölt árakat nagykereskedelmi (áfa és kiskereskedői haszon hozzáadásával) és kiskereskedelmi partnereink listái alapján képeztük. A bemutatónkban szereplő termékek – többek között – a nagykereskedelmi partnereink weboldalain feltüntetett kiskereskedésekben vagy kiskereskedelmi partnereinknél vásárolhatóak meg. A számítástechnikai termékekre a legtöbb esetben 2 év garancia vonatkozik, az eltérő garanciaidőket külön közöljük.

Nem véletlenül foglalkozunk mostanában sokat játékhoz tervezett hardverekkel: ez a piac az, ami jelenleg leginkább előtérben van, köszönhetően annak, hogy sok esetben ez az egyetlen, ahol érdemben növekvő eladásokról számolhatnak be a hardvergyártó cégek. Mindez azonban nem jelenti azt, hogy más területen ne lenne fejlődés, vagy hogy ne igényelne más tevékenység is csúcskategóriás komponenseket. Ide tartozik például a mérnöki munka, amely sok hasonlóságot mutat a játékkal: komoly grafikus kártyák és nagyon jó monitorok kellenek hozzá.

Az Oázis Computer kínálatából sokszor válogattunk már játékra optimalizált monitorokat, lássunk most néhány olyat, amelyet egy mérnökirodában is szívesen látnánk magunk előtt! Minimumkövetelményként IPS panel, 4K felbontás és legalább 27”-es képátló szerepel listánkon, jól beállítható állvánnyal együtt. Ezeknek a kritériumoknak megfelel például a BenQ PD3200U, mely 259 900 forintba kerül három év garanciával – egy 32 hüvelykes, IPS panelre épülő kijelzőről beszélünk, 4K felbontással, dönthető, forgatható, magasságában állítható és pivot funkcióval is rendelkező állványra szerelve.


[+]

A készülék két HDMI 2.0, egy mini és egy normál méretű DisplayPort bemenettel, valamint négyportos USB 3.0 hubbal is rendelkezik, és 350 cd/m² maximális fénysűrűség mellé 1000:1 kontrasztarányt ígér. A fényerő állítása természetesen nem PWM eljárással történik. Extra szolgáltatásként a gyártó beépített SD kártyaolvasóval kínálja, de került bele egy KVM átkapcsoló is, amivel az USB hub még több értelmet nyerhet.


[+]

Több szempontból is feljebb lépve találjuk a három éves garanciával rendelkező LG 32UD99-W-t, amely ugyan az AMD FreeSync technológiát is támogatja, de 60 Hz-es maximális frissítéséből is látszik, hogy azért nem a játékosok az elsődlegesen megcélzott vásárolók: a 32 hüvelykes, 4K-s IPS panellel szerelt készülék 304 900 forintba kerül, és hívószava a HDR10-kompatibilitás. Ez persze csak részleges, hiszen 350 cd/m² maximális fénysűrűség és 1300:1 kontrasztarány mellett a teljes HDR10 spektrumot nem tudja visszaaadni. Bemenetekből egyébként két HDMI 2.0, egy DisplayPort és egy USB Type-C áll rendelkezésre, az utóbbihoz pedig egy kétportos USB 3.0 hub csatlakozik. A kijelző extraként kapott hangszórót, állványa pedig természetesen minden irányban állítható és pivot is van.


[+]

Végül, de nem utolsósorban még mindig akciós áron lehet megvásárolni a valódi HDR képességekkel rendelkező, három év garanciával kínált Dell UltraSharp UP2718Q monitort, amely így 349 900 forintba kerül. Ez egy 27”-es, 4K felbontású IPS panelt használ, amely normál esetben 400, HDR módban viszont 1000 cd/m² maximális fénysűrűséget ígér, így utóbbi esetben statikus kontrasztja is eléri a 20 000:1 értéket.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.