GoPro HD Hero2: egy sportkamera evolúciója

GoPro HD Hero2

Másfél éve már teszteltük a GoPro HD Hero sportkamerát, amivel akkor többé-kevésbé elégedettek voltunk. Már egy ideje szállingóztak hírek a folytatásról, úgyhogy lecsaptunk a lehetőségre, amikor a magyar forgalmazó felajánlotta, hogy kipróbálhatjuk a HD Hero2-t. Az mindenképpen ígéretesnek tűnt, hogy elődjénél kétszer gyorsabb képfeldolgozó processzorral látták el, hogy csatlakoztatható hozzá LCD kijelző, illetve hogy állítólag jó teljesítményt nyújt kevés fénynél is. Az elődnél ugyanis pont a kezelhetőséggel és a sötétben történő felvétellel kapcsolatban akadt a legtöbb kifogásolnivaló. Úgyhogy első hallásra tényleg egy olyan terméknek tűnt az újabb Hero, ahol rókabőr-nyúzogatás helyett valóban beszélhetünk evolúcióról.

Az előző HD Hero az Ambarella Designs A2S-70 típusú SoC-jára épül, ami ARMv6-os, 350 MHz-es magot tartalmaz, kiegészítve a Texas Instruments hangchipjével, illetve egy Micron által gyártott natív 5 megapixeles érzékelővel. Az új modell szintén az Ambarella Designs technológiájára épít, csak már az A5S típusú SoC-ra, ami 500 Mhz-es ARMv11-es magot kapott. A HD Hero2-t 1/2.3" CMOS szenzorral látták el, a szoftverfrissítés pedig innen érhető el.

Felépítés

A Hero2 le sem tagadhatná rokonságát ősével, hiszen első pillantásra úgy tűnik, mintha ugyanazt a modellt látnánk. Elöl a lencse kapott helyet egy kezelőgomb, illetve egy kisméretű LCD társaságában. Tetejére került a másik gomb és a mikrofon, jobb oldalra egy mini HDMI port és a kártyaolvasó. Balra egy tévékimenetet (720x576 febontású kép és sztereó hang továbbítására), külső mikrofon-, valamint egy mini USB csatlakozót helyeztek el a mérnökök.

A hátlapon található a lepattintható akkumulátor, amely az USB-n keresztül tölthető; a gyártó által megadott adatok szerint 2,5 óráig bírja a strapát. Mi azért egy óra alatt leszívtuk róla az összes energiát, de úgy, hogy intenzíven használtuk a kijelzőt. A modell egyik nagy újdonsága ugyanis, hogy csatlakoztatható hozzá közvetlenül egy hangszóróval megtámogatott, két hüvelyk képátlójú "monitor", amely jelentősen megkönnyíti a kezelést, és a felvett anyagok is visszanézhetőek rajta. Ebben a formában a kamera négy centi hosszú és magas, illetve hat centiméter széles, azaz könnyen zsebre vágható.

Kezelés

Kellett nagyon az a színes LCD kijelző (ez egyébként külön megvásárolható, és 28 000 forintba kerül, ráadásul a HD Hero 1-gyel is kompatibilis), de a kezelés még így sem mindig egy leányálom. A két gomb egyszerűen kevés, amit jól bizonyít, hogy egyes funkciók eléréséhez egyszerre kell mindakettőt lenyomni, ami kifejezetten kényelmetlen megoldás. Mindenesetre már legalább van normális menü, és az elődtől eltérően az ember nem csak találgat és reméli, hogy megfelelő funkciókat aktivált. Emellett természetesen az is nagy segítséget jelent, hogy lehet látni, pontosan mit is veszünk fel vagy fotózunk. A jobb felső sarokban az akkumulátor töltöttségét jelzi, azt azonban nem, hogy pontosan mennyi időre elegendő még a nafta. Ezzel átellenben pedig azt mutatja egy piktogram, hogy videó vagy fotó (egyszerű felvétel/sorozatfelvétel/időzítő) módra van-e állítva az eszköz.


A hírek szerint hamarosan érkezik egy vezeték nélküli adatátvitelt használó távrirányító és kijelző, amit nem szükséges a kamerára passzintani. Ez további segítséget jelent majd, hiszen ha most a fejére, mellére szíjazva vagy az autó külsejére rögzítve használja az ember, akkor csak remélheti, hogy azt veszi fel, amit szeretne. Én a legtöbbször a fejemre húzva használtam, nem okozott semmi problémát a ki-/bekapcsolás, ráadásul hangjelzés is segít ebben. Tehát egy gombnyomás után egy csippantás: elindult a felvétel; három csippantás: leállt a felvétel.

Adatlapja szerint lehetőség nyílik arra, hogy töltés közben is lehessen vele felvételeket készíteni, azonban erre nekünk nem sikerült rávenni. A lencse hajlamos gyorsan bekoszolódni, illetve a hidegben kicsapódik rajta a nedvesség, ha a műanyag tokon kívül van. Érdemes használat előtt egy rendkívül puha anyaggal áttörölni, egyébként előfordulhat, hogy a végeredmény kicsit fátyolos lesz.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • GoPro

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés