Hirdetés

GoPro HD Hero2: egy sportkamera evolúciója

GoPro HD Hero2

Másfél éve már teszteltük a GoPro HD Hero sportkamerát, amivel akkor többé-kevésbé elégedettek voltunk. Már egy ideje szállingóztak hírek a folytatásról, úgyhogy lecsaptunk a lehetőségre, amikor a magyar forgalmazó felajánlotta, hogy kipróbálhatjuk a HD Hero2-t. Az mindenképpen ígéretesnek tűnt, hogy elődjénél kétszer gyorsabb képfeldolgozó processzorral látták el, hogy csatlakoztatható hozzá LCD kijelző, illetve hogy állítólag jó teljesítményt nyújt kevés fénynél is. Az elődnél ugyanis pont a kezelhetőséggel és a sötétben történő felvétellel kapcsolatban akadt a legtöbb kifogásolnivaló. Úgyhogy első hallásra tényleg egy olyan terméknek tűnt az újabb Hero, ahol rókabőr-nyúzogatás helyett valóban beszélhetünk evolúcióról.

Az előző HD Hero az Ambarella Designs A2S-70 típusú SoC-jára épül, ami ARMv6-os, 350 MHz-es magot tartalmaz, kiegészítve a Texas Instruments hangchipjével, illetve egy Micron által gyártott natív 5 megapixeles érzékelővel. Az új modell szintén az Ambarella Designs technológiájára épít, csak már az A5S típusú SoC-ra, ami 500 Mhz-es ARMv11-es magot kapott. A HD Hero2-t 1/2.3" CMOS szenzorral látták el, a szoftverfrissítés pedig innen érhető el.

Felépítés

A Hero2 le sem tagadhatná rokonságát ősével, hiszen első pillantásra úgy tűnik, mintha ugyanazt a modellt látnánk. Elöl a lencse kapott helyet egy kezelőgomb, illetve egy kisméretű LCD társaságában. Tetejére került a másik gomb és a mikrofon, jobb oldalra egy mini HDMI port és a kártyaolvasó. Balra egy tévékimenetet (720x576 febontású kép és sztereó hang továbbítására), külső mikrofon-, valamint egy mini USB csatlakozót helyeztek el a mérnökök.

A hátlapon található a lepattintható akkumulátor, amely az USB-n keresztül tölthető; a gyártó által megadott adatok szerint 2,5 óráig bírja a strapát. Mi azért egy óra alatt leszívtuk róla az összes energiát, de úgy, hogy intenzíven használtuk a kijelzőt. A modell egyik nagy újdonsága ugyanis, hogy csatlakoztatható hozzá közvetlenül egy hangszóróval megtámogatott, két hüvelyk képátlójú "monitor", amely jelentősen megkönnyíti a kezelést, és a felvett anyagok is visszanézhetőek rajta. Ebben a formában a kamera négy centi hosszú és magas, illetve hat centiméter széles, azaz könnyen zsebre vágható.

Kezelés

Kellett nagyon az a színes LCD kijelző (ez egyébként külön megvásárolható, és 28 000 forintba kerül, ráadásul a HD Hero 1-gyel is kompatibilis), de a kezelés még így sem mindig egy leányálom. A két gomb egyszerűen kevés, amit jól bizonyít, hogy egyes funkciók eléréséhez egyszerre kell mindakettőt lenyomni, ami kifejezetten kényelmetlen megoldás. Mindenesetre már legalább van normális menü, és az elődtől eltérően az ember nem csak találgat és reméli, hogy megfelelő funkciókat aktivált. Emellett természetesen az is nagy segítséget jelent, hogy lehet látni, pontosan mit is veszünk fel vagy fotózunk. A jobb felső sarokban az akkumulátor töltöttségét jelzi, azt azonban nem, hogy pontosan mennyi időre elegendő még a nafta. Ezzel átellenben pedig azt mutatja egy piktogram, hogy videó vagy fotó (egyszerű felvétel/sorozatfelvétel/időzítő) módra van-e állítva az eszköz.


A hírek szerint hamarosan érkezik egy vezeték nélküli adatátvitelt használó távrirányító és kijelző, amit nem szükséges a kamerára passzintani. Ez további segítséget jelent majd, hiszen ha most a fejére, mellére szíjazva vagy az autó külsejére rögzítve használja az ember, akkor csak remélheti, hogy azt veszi fel, amit szeretne. Én a legtöbbször a fejemre húzva használtam, nem okozott semmi problémát a ki-/bekapcsolás, ráadásul hangjelzés is segít ebben. Tehát egy gombnyomás után egy csippantás: elindult a felvétel; három csippantás: leállt a felvétel.

Adatlapja szerint lehetőség nyílik arra, hogy töltés közben is lehessen vele felvételeket készíteni, azonban erre nekünk nem sikerült rávenni. A lencse hajlamos gyorsan bekoszolódni, illetve a hidegben kicsapódik rajta a nedvesség, ha a műanyag tokon kívül van. Érdemes használat előtt egy rendkívül puha anyaggal áttörölni, egyébként előfordulhat, hogy a végeredmény kicsit fátyolos lesz.

Felhasználási módok

Háromféle szettet kínál a gyártó a kamerához. Az Outdoor kiszerelésben megtalálható a kamerán kívül egy vízhatlan, átlátszó, stapabíró műanyagház, egy fejpánt, egy mellpánt, egy sisakpánt, illetve két speciális modul, amellyel például kerékpárra szerelhető fel. Az autós és a szörfös kit értelemszerűen olyan perifériákat tartalmaz, amelyek segítségével a kocsi karosszériájára vagy belső terébe, illetve a deszkára applikálható fel a termék. E modulok használatához nem szükséges szerszámkészlet, pár perc alatt puszta kézzel fel- és leszerelhető a kamera.

Kamkorder

A Full HD mód felbontás már lassan alap lesz az ilyen extrém sportkameráknál is. Itt a különlegességet az jelenti, hogy a 170 fokos látószög mellett használható 127, illetve 90 fokos látószög-beállítással is. Mindhárom esetben másodpercenként 30 képkockás rögzítési sebességet biztosít. Akinek ez nem elég, az választhatja az 1280x960 pixeles felbontást (csak 170 fokos látószög), hiszen ilyenkor akár 48 fps-re is képes. 720p esetén (1280x720 felbontás, 170°/127°/90°-os látószög) a 60 fps is elérhető. Sőt amennyiben valaki megelégszik a 848x480 képponttal (170°), hisz a YouTube-hoz ez is tökéletesen elég, akkor akár 120 fps is kiválasztható.

Kevés fényben is egész jó videókat lehet vele készíteni, mint azt az itt látható példák is mutatják. Ám sötétben nem az igazi, ugyanis ilyenkor bezajosodik a kép.. A színeket egész szépen adja vissza, de nyilván jobb ideális körülmélnyek között használni. Személy szerint a WVGA (848x480) képmódot favorizáltam. Emellett szól a másodpercenként 120 képkockás rögzítési sebesség, illetve, hogy ez foglalja a legkisebb helyet. Egy átlag méretű monitoron szerintem nincs ember, aki megmondja a különbséget a Full HD-hoz képest. Sőt próbára tettük egy 46 hüvelykes tévén is, és ott is jól mutatott, a hagyományos kábeles tévéadásoknak például a simán odavert képminőség terén. A beépített mikrofonnal viszont nem voltunk elégedettek. A műanyag készülékház szinte teljesen felfogja a külső hangokat, ugyanakkor az összes ki- és bekapcsolással járó zajt iszonyúan felerősíti. Bár csatlakoztatható hozzá külső mikrofon, a házon ennek nem vágtak lyukat.

Fényképezőgép

A HD Hero 1-gyel ellentétben, amely maximum 5 megapixeles felbontást garantált, ez a darab már lehetőséget nyújt 8 (3200x2400 képpont, 127 fokos látószög), illetve 11 (3840x2880 képpont, 170 fokos látószög) megapixeles fényképek elkészítésére is. De persze aki akar, az maradhat az 5 MP-nél, egy átlagos felhasználónak ennél valószínűleg nincs is többre szüksége. Amíg korábban másodpercenként "csak" három fotót lehetett lőni, addig most már akár ennyi idő alatt tíz kép elkészítésére is mód nyílik a sorozatfelvétel funkciónak köszönhetően. Ezen kívül természetesen az önkioldó használata is biztosított.


A gyártó azt állította a termékleírásban, hogy az új verzió már sötétben is remekül muzsikál. Hát, a képeken, illetve videókon látszik, hogy ez azért nincs teljesen így. Kevés fény esetén hajlamos bezajosodni, illetve sokszor el is mosódik a fotó. Érdemes ilyenkor valamilyen stabil támaszt keresni, úgy sokkal jobb lesz a végeredmény. A kisméretű LCD kijelzőn nem is látszódik, ha rosszul sikerült, csak a számítógépre történő feltöltés után. Úgyhogy az a legbiztosabb, ha egy témáról több fotó is készül.


Extrák és értékelés

Érdekes kiegészítők

A vállalat forgalmazójától kaptunk két, ma még szokatlannak számító kiegészítőt, de kipróbálva ezeket benne van a pakliban, hogy nem is nagyon fognak elterjedni. Az első egy speciális tok, amelybe egyszerre két, szinkronizációs kábellel összekötött GoPro kamerát lehet beültetni, és így mód nyílik 3D felvételek elkészítésére. A gond csak az, hogy amíg egy eszközt még csak-csak felvesz az ember a fejére, addig kettő már túlságosan nehéz és kényelmetlen. Ráadásul mi két HD Hero1-et kaptunk hozzá, és azok kezelése önmagukban sem volt egy leányálom, de a kettő együtt már borzasztó körülményes.

A súlyról csak annyit, hogy olyan esetről is hallottunk már, amikor egy ilyen dupla szett szimplán lepottyant az autóról... Szóval ez egyelőre még nem az igazi. Ennek használatához egyébként mindenképp szükség van a legalább a 1.01.54-es szoftververzióra, illetve a CineForm Studio 3D nevű programra, ami a fennt említett frissítéssel elérhető. Ez utóbbi a 3D Hero rendszerrel készített videókat átkonvertálja háromdimenziós H.264 fájlokká, amiket meg lehet nézni a számítógépen, online a YouTube-on és a 3D-s televíziókon. A speckó tok ára 32 000 forint, amihez jár a szinkronkábel, 3 db piros-kék anaglif szemüveg, továbbá 2 db íves és 2 db sima öntapadós talp.

A Transcend márkájú GPS szemüveg teljesen más célból készült. Ennek alsó keretébe egy kisméretű, körülbelül 1 x 1 centis kivetítőt szereltek jópár érzékelő társaságában, aminek köszönhetően folyamatosan nyomon követhető a sebesség, hogy éppen milyen koordinátákon tartózkodik a felhasználó, van benne óra, és hőmérő is.

Akkumulátora egy feltöltéssel körülbelül hét órán keresztül bírta a strapát, és egy USB kábelen keresztül pumpálható teli energiával. Súlya 25 dekagramm, tehát elég könnyű, és az ránézésre is látszik, hogy ez egy síszemüveg. Tehát a boardosok, síelők, esetleg a motorosok tudják használni, de egy kerékpároson vagy autóson igen nehéz elképzelni. Ennek az ára körülbelül 150 000 forint, ami egy síszemüvegért (legyen az bármennyire okos is) egyelőre Magyarországon egy kicsit sok pénznek tűnik.

Értékelés

A tapasztalatok igazolták az előzetes várakozást: a HD Hero2 valóban továbblépést jelent az előző modellhez képest. Sokoldalúbb, hisz több felvételi lehetőség közül választhat a felhasználó, az LCD kijelzőnek köszönhetően pedig könnyebben kezelhető elődjénél. Gyakorló városi kerékpárosként mondhatom, hogy sportolás közben is remekül használható. A súlya és mérete is megfelelő. Egyáltalán nem zavaró, így valószínűleg motorosok, síelők, baordosok vagy akár az ejtőernyőzés, siklóernyőzés szerelmesei is hasznát vehetik.

A képminőségre sem lehet komolyabb panasz, legyen szó álló- vagy mozgóképekről. Világosban, napsütésben kifejezetten szép felvételek készíthetőek vele, de mesterséges fény mellett is megállta a helyét. Egyedül a sötét fektette meg, és műanyagház miatt a külső hangokkal sem bánik kesztyűs kézzel. A körülbelül 87 900 forintos árért az ember kap egy 11 megapixeles fotók elkészítését biztosító, egyszerű fényképezőgépet és egy Full HD kamerát, amely ráadásul olyan pici, hogy egy zsebben is könnyen elfér. Épp ezért akár városnézéshez, turistakamerának is ideális lehet, ha valaki elvonatkoztat attól, hogy egy picit idétlen külsőt kölcsönöz a fejre vagy mellkasra rögzített kamera, de kézben fogva ez sem lehet gond. Jól jöhet minden sportolónak, motorosnak, autósnak, sőt azoknak is, akik tudnának használni egy ultrahordozható, jó képminőséget biztosító mini kamkordert.

A magam részéről nagyon elégedett voltam vele, egyedül az akkumulátor viszonylag rövid üzemidejével akadt probléma. Ám ezt beleszámítva is azt mondhatom, hogy boldogabb ember lennék, ha lenne egy ilyen a birtokomban!


GoPro HD Hero 2 sportkamera

elefant

A GoPro HD Hero2 kamerát a márka egyik hazai forgalmazója, a Thoth Medialine Kft. bocsátotta rendelkezésünkre.

  • Kapcsolódó cégek:
  • GoPro

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés