Hirdetés

GoPro HD Hero2: egy sportkamera evolúciója

Extrák és értékelés

Érdekes kiegészítők

Hirdetés

A vállalat forgalmazójától kaptunk két, ma még szokatlannak számító kiegészítőt, de kipróbálva ezeket benne van a pakliban, hogy nem is nagyon fognak elterjedni. Az első egy speciális tok, amelybe egyszerre két, szinkronizációs kábellel összekötött GoPro kamerát lehet beültetni, és így mód nyílik 3D felvételek elkészítésére. A gond csak az, hogy amíg egy eszközt még csak-csak felvesz az ember a fejére, addig kettő már túlságosan nehéz és kényelmetlen. Ráadásul mi két HD Hero1-et kaptunk hozzá, és azok kezelése önmagukban sem volt egy leányálom, de a kettő együtt már borzasztó körülményes.

A súlyról csak annyit, hogy olyan esetről is hallottunk már, amikor egy ilyen dupla szett szimplán lepottyant az autóról... Szóval ez egyelőre még nem az igazi. Ennek használatához egyébként mindenképp szükség van a legalább a 1.01.54-es szoftververzióra, illetve a CineForm Studio 3D nevű programra, ami a fennt említett frissítéssel elérhető. Ez utóbbi a 3D Hero rendszerrel készített videókat átkonvertálja háromdimenziós H.264 fájlokká, amiket meg lehet nézni a számítógépen, online a YouTube-on és a 3D-s televíziókon. A speckó tok ára 32 000 forint, amihez jár a szinkronkábel, 3 db piros-kék anaglif szemüveg, továbbá 2 db íves és 2 db sima öntapadós talp.

A Transcend márkájú GPS szemüveg teljesen más célból készült. Ennek alsó keretébe egy kisméretű, körülbelül 1 x 1 centis kivetítőt szereltek jópár érzékelő társaságában, aminek köszönhetően folyamatosan nyomon követhető a sebesség, hogy éppen milyen koordinátákon tartózkodik a felhasználó, van benne óra, és hőmérő is.

Akkumulátora egy feltöltéssel körülbelül hét órán keresztül bírta a strapát, és egy USB kábelen keresztül pumpálható teli energiával. Súlya 25 dekagramm, tehát elég könnyű, és az ránézésre is látszik, hogy ez egy síszemüveg. Tehát a boardosok, síelők, esetleg a motorosok tudják használni, de egy kerékpároson vagy autóson igen nehéz elképzelni. Ennek az ára körülbelül 150 000 forint, ami egy síszemüvegért (legyen az bármennyire okos is) egyelőre Magyarországon egy kicsit sok pénznek tűnik.

Értékelés

A tapasztalatok igazolták az előzetes várakozást: a HD Hero2 valóban továbblépést jelent az előző modellhez képest. Sokoldalúbb, hisz több felvételi lehetőség közül választhat a felhasználó, az LCD kijelzőnek köszönhetően pedig könnyebben kezelhető elődjénél. Gyakorló városi kerékpárosként mondhatom, hogy sportolás közben is remekül használható. A súlya és mérete is megfelelő. Egyáltalán nem zavaró, így valószínűleg motorosok, síelők, baordosok vagy akár az ejtőernyőzés, siklóernyőzés szerelmesei is hasznát vehetik.

A képminőségre sem lehet komolyabb panasz, legyen szó álló- vagy mozgóképekről. Világosban, napsütésben kifejezetten szép felvételek készíthetőek vele, de mesterséges fény mellett is megállta a helyét. Egyedül a sötét fektette meg, és műanyagház miatt a külső hangokkal sem bánik kesztyűs kézzel. A körülbelül 87 900 forintos árért az ember kap egy 11 megapixeles fotók elkészítését biztosító, egyszerű fényképezőgépet és egy Full HD kamerát, amely ráadásul olyan pici, hogy egy zsebben is könnyen elfér. Épp ezért akár városnézéshez, turistakamerának is ideális lehet, ha valaki elvonatkoztat attól, hogy egy picit idétlen külsőt kölcsönöz a fejre vagy mellkasra rögzített kamera, de kézben fogva ez sem lehet gond. Jól jöhet minden sportolónak, motorosnak, autósnak, sőt azoknak is, akik tudnának használni egy ultrahordozható, jó képminőséget biztosító mini kamkordert.

A magam részéről nagyon elégedett voltam vele, egyedül az akkumulátor viszonylag rövid üzemidejével akadt probléma. Ám ezt beleszámítva is azt mondhatom, hogy boldogabb ember lennék, ha lenne egy ilyen a birtokomban!


GoPro HD Hero 2 sportkamera

elefant

A GoPro HD Hero2 kamerát a márka egyik hazai forgalmazója, a Thoth Medialine Kft. bocsátotta rendelkezésünkre.

  • Kapcsolódó cégek:
  • GoPro

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés